«Από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής συνελήφθη πριν από λίγο δυνάμει εντάλματος, 33χρονη ημεδαπή για την υπόθεση ανθρωποκτονίας της 9χρονης κόρης της».
Οι 21 αυτές λέξεις, στο μήνυμα του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προς τους διαπιστευμένους αστυνομικούς συντάκτες, αποτέλεσαν την αρχή του τέλους για το θρίλερ της Πάτρας. Η σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που φημολογούνταν εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα, έγινε πράξη μετά από ένταλμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των τοξικολογικών εξετάσεων που έδειξαν αδικαιολόγητη παρουσία της τοξικής ουσίας κεταμίνης στον οργανισμό της 9χρονης Τζωρτζίνας.
Πώς, όμως, φτάσαμε στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ωρών, στην έκδοση εντάλματος και στη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Η υπόθεση άρχισε να απασχολεί την κοινή γνώμη στις αρχές Φεβρουαρίου μετά από ένα ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης του «Βήματος» που έκανε λόγο για μυστηριώδεις θανάτους τριών παιδιών από την Πάτρα, που διερευνούνται από τους γιατρούς. Κανείς ακόμα δεν μπορεί να σκεφτεί ότι ο ξαφνικός χαμός μέσα σε διάστημα 33 μηνών των τριών κοριτσιών της ίδιας οικογένειας, δεν είναι ένα πρωτοφανές ιατρικό παράδοξο, δεν είναι ένα τραγικό παιχνίδι της μοίρας, αλλά προϊόν εγκληματικής ενέργειας. Και μάλιστα –με βάση την ΕΛ.ΑΣ. και τη Δικαιοσύνη- με δράστιδα (σ.σ. τουλάχιστον στην περίπτωση της 9χρονης Τζωρτζίνας) την ίδια της τη μητέρα.
Οι τρεις θάνατοι
Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2019, όταν η 3,5 ετών Μαλένα (σ.σ. το δεύτερο παιδί της οικογένειας) αφήνει την τελευταία της πνοή ενώ νοσηλεύεται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Ελπίδα» με λευχαιμία. Κανείς δεν μπορεί να δώσει εξήγηση, καθώς σύμφωνα με τους γιατρούς που την παρακολουθούσαν η κατάστασή του παιδιού είχε σταθεροποιηθεί και βελτιωνόταν συνεχώς. Η εξέταση στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός της οφειλόταν σε «ηπατική ανεπάρκεια», κάτι που αμφισβητήθηκε και πλέον επανεξετάζεται από επιτροπή ιατροδικαστών υπό τον Νίκο Καρακούκη.
Σχεδόν 11 μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2020, την τελευταία της πνοή στην κούνια της αφήνει η μόλις 6 μηνών Ίριδα (σ.σ. το τρίτο παιδί της οικογένειας), ενώ στο σπίτι βρίσκονται η Ρούλα Πισπιρίγκου και η αδερφή της. Η οικογένεια του κοριτσιού απευθύνεται στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ιωαννίνων όπου αποφαίνεται ότι ο θάνατος του μωρού οφειλόταν σε σπανιότατη «αγενεσία βλεφοκόμβου». Πρόκειται για ένα συμπέρασμα που αμφισβητήθηκε από γιατρούς και ιατροδικαστές, καθώς πρόκειται για εκφυλιστικό νόσημα που δεν δικαιολογείται σε μωρό μόλις 6 μηνών.
Ο επίλογος των τριών κοριτσιών θα γραφτεί στα τέλη Ιανουαρίου 2022 στο νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα, όταν «σβήνει» η 9χρονη Τζωρτζίνα (σ.σ. το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας από την Πάτρα). Το κορίτσι φέρεται να είχε καρδιολογικό πρόβλημα κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από τις εξετάσεις που έγιναν στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πατρών και στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Αθηνών. Ωστόσο, λόγω του ιατροδικαστικού πορίσματος για την αδερφούλα της (σ.σ. την 6 μηνών Ίριδα) της έχει τοποθετηθεί προληπτικά βηματοδότης. Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον αιφνίδιο θάνατο της, ενώ και ο έλεγχος στους γονείς για κάποιο κληρονομικό γονίδιο δεν δείχνει τίποτα…
Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.
Λίγες ημέρες αργότερα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διατάζει προκαταρκτική εξέταση, με το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής να αναλαμβάνει την προανακριτική διαδικασία. Σε πρώτη φάση οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θα κάνουν «φύλλο και φτερό» τα ιατρικά αρχεία για τρία παιδιά, πριν προχωρήσουν στο στάδιο των καταθέσεων από ιατροδικαστικές, γιατρούς και νοσηλευτές που εξέτασαν ή παρείχαν περίθαλψη στα παιδιά. Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι τελευταίοι θα κληθούν για κατάθεση οι γονείς των τριών κοριτσιών, ενώ παράλληλα ξεκινάει η ιστολογική και τοξικολογική εξέταση για τα αίτια θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας. Κανείς μέχρι τότε δεν μπορεί να δώσει εξήγηση τόσο για τον θάνατο της, όσο και για την εγκεφαλική παράλυση που είχε υποστεί πριν από περίπου 9 μήνες και οδήγησαν στην τετραπληγία της…
Η κοινή γνώμη πιέζει για απαντήσεις «εδώ και τώρα», ωστόσο, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. ξεκαθαρίζουν ότι είναι μία πολύ δύσκολη έρευνα που θα πάρει χρόνο. Την ίδια ώρα, σε μερίδα του Τύπου κυκλοφορούν φήμες για εκταφή των δύο κοριτσιών (σ.σ. Ίριδας και Μαλένας) κάτι που διαψεύδεται και χαρακτηρίζεται ως έσχατη λύση εάν δεν προκύψει τίποτα άλλο. Παράλληλα, μία άτυπη επιτροπή ιατροδικαστών υπό τον επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκο Καρακούκη, θα επανεξετάσει τα πορίσματα για τον θάνατο των δύο παιδιών της οικογένειας. Φαίνεται ότι κάτι… δεν κολλάει, αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί οτιδήποτε!
Ερωτήματα και μοτίβα
Φτάνουμε στα μέσα του μήνα και ενώ οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής εργάζονται υπό άκρα μυστικότητα, μία σειρά από ερωτήματα και «περίεργα» μοτίβα φαίνεται να γεννούν τις πρώτες υποψίες για την Ρούλα Πισπιρίγκου. Το κυριότερο απ’ αυτά είναι ότι τα τρία κορίτσια «έσβησαν» όταν δεν ήταν παρόντες γιατροί και νοσηλευτές, παρά μόνο η μητέρα τους. Παράλληλα, από την έρευνα προκύπτει ότι η 9χρονη Τζωρτζίνα κατά τη νοσηλεία της είστε στην Πάτρα, είτε στην Αθήνα, παρουσίαζε ξαφνικά προβλήματα υγείας μόνο παρουσία της μητέρας της και ποτέ όταν ήταν μπροστά κάποιος γιατρός ή νοσηλευτής. Αντιθέτως, όταν έμεινε επί πολλές εβδομάδες σε ΜΕΘ με διαρκή επίβλεψη, δεν παρουσίασε κανένα αιφνίδιο πρόβλημα.
Ένα άλλο «περίεργο» μοτίβο που δεν πέρασε στα ψηλά για την ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι και οι τρεις θάνατοι καταγράφονται Σαββατοκύριακο, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία στις περιπτώσεις της Μαλένας και της Τζωρτζίνας, καθώς είναι ημέρες που τα νοσοκομεία έχουν λιγότερη κίνηση και λιγότερο προσωπικό… Θα ακολουθήσει, λίγες ημέρες αργότερα, η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη της 33χρονης μητέρας, η εικόνα της οποίας –κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους profilers της Ασφάλειας Αττικής- δεν συνάδει με έναν άνθρωπο χαροκαμένο. Παράλληλα, κάποιες απαντήσεις που θα δώσει έρχονται σε αντίθεση με τις καταγραφές των ιατρών και των νοσηλευτών.
Είναι περίοδος που στη ζωή μας μπαίνει ο όρος «Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου», μια διαταραχή της ψυχικής υγείας στην οποία οι φροντιστές ενός ευάλωτου ατόμου (σ.σ. ένα παιδί, ένα άτομο με αναπηρία ή ένα ηλικιωμένο άτομο) συμπεριφέρονται σαν το άτομο που έχουν υπ’ ευθύνη τους να πάσχει από κάποια σωματική ή ψυχική ασθένεια, χωρίς όμως να είναι πραγματικά άρρωστο και ορίζεται ως μια μορφή κακοποίησης παιδιών ή ηλικιωμένων. Η Ρούλα Πισπιρίγκου θα δηλώσει: «Πώς θα πείραζα εγώ τα παιδιά μου; Τα γέννησα, τα μεγάλωσα. Ήμουν δίπλα τους. Με τι λογική; Δεν υπάρχει λογική σε αυτό…». Η λέξη «αθώα» όπως και η φράση «δεν σκότωσα τα παιδιά μου» απουσιάζουν! Και δεν περνάει απαρατήρητο…
Πίεση για απαντήσεις
Ο χρόνος για τα αποτελέσματα των εξετάσεων και την ολοκλήρωση στη διαδικασία λήψης καταθέσεων κυλάει απελπιστικά αργά. Η κοινωνία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις γύρω από το θέμα και πιέζει για απαντήσεις. Πλέον, όλο και πιο συχνά, ακούγεται σε ιδιωτικές συζητήσεις η φράση «αυτή τα σκότωσε…». Παρ’ όλα αυτά, η δουλειά στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ συνεχίζεται απρόσκοπτα και με «κλειστά αυτιά», καθώς οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. γνωρίζουν καλά ότι είναι άλλο πράγμα οι ενδείξεις ή οι υποψίες και τελείως διαφορετικό οι αποδείξεις.
Μπαίνουμε στον Μάρτιο, με τη Ρούλα Πισπιρίγκου και τον σύζυγο της, Μάνο Δασκαλάκη, να δίνουν επιλεκτικές συνεντεύξεις ή να κάνουν δηλώσεις που καταγράφονται και αναλύονται προσεκτικά. Η μεταξύ τους σχέση μπαίνει στο μικροσκόπιο των Αρχών –και του «κίτρινου» Τύπου βέβαια-, ενώ αποκαλύπτεται ότι το ζευγάρι «θρηνούσε» με τον… δικό του τρόπο των χαμό των παιδιών του. Η πιο ενδιαφέρουσα αποκάλυψη των ημερών, είναι «η συναυλία χωρίς αύριο» του Γιάννη Πλούταρχου στο στάδιο της Παναχαϊκής στην Πάτρα, όπου το ζευγάρι χαμογελάει σαν μην έχουν πεθάνει δύο παιδιά του και ένα τρίτο να τετραπληγικό. Το ημερολόγιο των αναρτήσεων δείχνει 29 Ιουλίου 2021.
Καθώς κυλούν οι ημέρες, από τηλεοπτικά πάνελ, σελίδες εφημερίδων και αναρτήσεις ιστοσελίδων, θα περάσει κάθε «πιθανός κι απίθανος» που… κάτι έχει να πει, ακόμα και χαρτορίχτρες! Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν άνθρωποι με καθοριστική που γνώριζαν και τι πρέπει αλλά πότε πρέπει να το πουν, όπως ο ταξίαρχος (ε.α.) της ΕΛ.ΑΣ. Θανάσης Κατερινόπουλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων. Μεταξύ άλλων, μίλησε στα Μέσα και η αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία δεν έχει καταθέσει ακόμα στην Ασφάλεια Αττικής κάτι που θα γίνει εντός των επόμενων ημερών.
Οι εξετάσεις «μίλησαν»
Κάπως έτσι κυλούν οι ημέρες τον Μάρτιο, με τις καταθέσεις να τραβάνε σε χρόνο και την Ασφάλεια Αττικής να περιμένει τις απαντήσεις από τις εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας. Αυτές θα δοθούν την περασμένη εβδομάδα, με τις ιστολογικές εξετάσεις να δείχνουν ότι ο θάνατος του παιδιού δεν προήλθε από παθολογικά αίτια, αλλά αυτό να μην αρκεί για τον ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη προκειμένου να «τρέξει» τις εξελίξεις. Οι τοξικολογικές εξετάσεις, όμως, δίνουν την απάντηση που έψαχναν όλοι. Στο αίμα του παιδιού εντοπίζεται κεταμίνη, μία ουσία τοξική που η υπερβολική δόση της γίνεται θανατηφόρα μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Δείγματα αποστέλλονται από την Αθήνα στο εργαστήριο του ΑΠΘ για επαλήθευση, όπου εκεί προκύπτει και η ακριβής ποσότητα της ουσίας που δεν δικαιολογείται η παρουσία της στον οργανισμό της 9χρονης Τζωρτζίνας.
Άμεσα ενημερώνεται ο ιατροδικαστής, η ΕΛ.ΑΣ., η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και ξεκινάει η διαδικασία της έκδοσης εντάλματος σύλληψης για την Ρούλα Πισπιρίγκου. Ήδη, εδώ και μία εβδομάδα, υπήρχε διακριτική παρουσία της Ασφάλειας έξω από το σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα. Όταν της χτυπούν το κουδούνι οι αστυνομικοί και της ζητούν να τους ακολουθήσει, η 33χρονη έδινε συνέντευξη σε κάποιο τοπικό Μέσο. Ξέρει ότι θέλουν να την πάνε στην Αθήνα για να δώσει κάποιες επιπλέον διευκρινήσεις στις Αρχές, ενώ όταν επιβιβάζεται στο θηριώδες όχημα με τα φιμέ τζάμια της ζητάνε να απενεργοποιήσει το κινητό της τηλέφωνο. Λίγο μετά τις 19:20 το απόγευμα της Τετάρτης 30 Μαρτίου 2022, η Ρούλα Πισπιρίγκου βρίσκεται στη ΓΑΔΑ με χειροπέδες.