Σε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών και χρηματική ποινή 3.600 ευρώ καταδίκασε το Δ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας τον 72χρονο κατηγορούμενο για την κακοποίηση αλόγων σε χώρο που διατηρούσε στον Ασπρόπυργο, το 2016.
Οι δικαστές, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα, έκριναν ομόφωνα ένοχο, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, τον κατηγορούμενο για παράβαση του νόμου περί κακοποίησης ζώων με τις 15 σοκαριστικές φωτογραφίες των σκελετωμένων αλόγων που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο να αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα για την κόλαση που ζούσαν.
Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη μετά από καταγγελία της προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών Ρόζας Ρούσσου η οποία ήταν και η πρώτη μάρτυρας που ανέβηκε στο βήμα. «Ο κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί πάλι στο παρελθόν για αντίστοιχα αδικήματα. Είναι κακοποιητής για χρόνια» ανέφερε η μάρτυρας για τον 72χρονο που επέλεξε να μην καθίσει στο εδώλιο και να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορο του. Η μάρτυρας είπε πως τον Αύγουστο του 2016 αφού πήραν μια φωτογραφία με καμένο άλογο στον χώρο- κολαστήριο πήγαν και διαπίστωσαν πως εκεί βρίσκονταν 16 άλογα υποσιτισμένα τα οποία ήταν μόνιμα δεμένα με κοντό σχοινί και ζούσαν πάνω σε κόπρανα και ούρα. «Ήταν 16 ζώα, διασώσαμε τα 12, τα 4 τα εξαφάνισε και είναι άγνωστη η τύχη τους. Τα 2 από τα 12 δεν μπορέσαμε να τα σώσουμε και πέθαναν από ασιτία. Όλα ήταν σε άθλια κατάσταση. Χρειάζονταν ορούς και άμεση περίθαλψη» κατέθεσε.
Το μέλος του Συλλόγου Σταματίνα Ψιμοπούλου καταθέτοντας στο δικαστήριο έκανε λόγο για σοκαριστική εικόνα λέγοντας: «Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα βλέπαμε τέτοιες τραγικές και άθλιες εικόνες».
Σοκάρουν οι μαρτυρίες για το δράμα των αλόγων
«Τα ζώα ήταν δεμένα τα περισσότερα, με σχοινιά ή αλυσίδες, ακόμα και 10 εκατοστά από τον τοίχο. Δεν υπήρχε φαγητό ή νερό.
Ζούσαν στα κόπρανα τους και τα ούρα τους. Κάποια είχαν και ψώρα. Ήταν σκελετωμένα και είχε ανοίξει το δέρμα τους.
Κάποια ήταν μόνο ο σκελετός. Για μήνες ζούσαν και έμεναν όρθια» περιέγραψε.
Στο δικαστήριο δεν κατέθεσε κανένας μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορούμενου ενώ ο συνήγορος του αναφερόμενος στις μαρτυρικές καταθέσεις έκανε λόγο για «στοιχεία υπερβολή». «Δεν υπήρξε πρόθεση κακοποίησης. Δεν αμφισβητώ το σκέλος παραβίασης των κανόνων ευζωίας που αποδείχθηκε» είπε στην αγόρευση του και ζήτησε να αναγνωριστεί στον εντολέα του το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη γιατί έχει εγκαταλείψει αυτή τη δραστηριότητα, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.