Εφοριακός, που πριν από λίγες μέρες καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ σε επιχειρήσεις «μαϊμού», προΐστατο κατά το παρελθόν της Θ’ ΔΟΥ, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγεται ο δήμος Θεσσαλονίκης. Η Θ’ ΔΟΥ είχε την υποχρέωση να εισπράττει τους φόρους από τις παρακρατούμενες εισφορές των υπαλλήλων του δήμου Θεσσαλονίκης, πράγμα το οποίο δεν συνέβαινε για χρόνια. Ως γνωστόν για την υπόθεση αυτή είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για πιθανές ευθύνες υπαλλήλων της συγκεκριμένης Εφορίας.
Η αποκάλυψη ότι ο ισοβίτης εφοριακός ήταν προϊστάμενος της εν λόγω ΔΟΥ, έγινε κατά την 21η μέρα της δίκης για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, που εξετάζεται, σε δεύτερο βαθμό, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Το επιβεβαίωσε δε στη διάρκεια της εξέτασής της η οικονομική επιθεωρήτρια Μαίρη Θεοδωροπούλου, η οποία ήταν ελεγκτής της Θ’ ΔΟΥ και συμμετείχε στον φορολογικό έλεγχο του δήμου, όταν αποκαλύφθηκε το οικονομικό σκάνδαλο. Προηγουμένως είχε υποβάλλει σχετική ερώτηση προς την μάρτυρα η υπεράσπιση του κατηγορούμενου πρώην διευθυντή της ταμειακής υπηρεσίας Θωμά Γκόλα.
Όπως ανέφερε η επιθεωρήτρια, ο συγκεκριμένος εφοριακός, ο οποίος πέρα από την προ ημερών καταδίκη του σε ισόβια ‘μετράει’ κι άλλες καταδίκες για την υπόθεση των παράνομων επιστροφών και ήδη κρατείται στις φυλακές, ήταν επικεφαλής της Θ’ ΔΟΥ κατά τα οικονομικά έτη 1999 και 2000. Η ίδια πάντως πρόσθεσε ότι δεν διαπίστωσε ο άλλοτε συνάδελφός της να έχει σχέσεις με τον πρώην διαχειριστή του δήμου Παναγιώτη Σαξώνη, ούτε άκουσε κάτι ανάλογο από άλλους συναδέλφους της στην Εφορία.
Η μάρτυρας, που κατέθετε για 2η συνεχή μέρα, από χθες ανέφερε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν ελέγχθηκε ποτέ κατά το παρελθόν κι ότι οι μη καταβολές προς την Εφορία εκτινάσσονταν από το 1999 κι έπειτα. Προσδιόρισε δε σε περίπου 7 εκατ. ευρώ το ποσό της οφειλής του δήμου Θεσσαλονίκης προς την Εφορία (για το διάστημα 1993-2008), σύμφωνα με τον προσωρινό έλεγχο (για φόρους μισθωτών υπηρεσιών, ελευθερίων και εμπορικών επιχειρήσεων).
Στο μεταξύ, ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία. Ο Π. Σαξώνης, ο μοναδικός που ομολόγησε την υπεξαίρεση, αντέδρασε όταν υπερασπιστές των συγκατηγορουμένων του εμφάνισαν ως προερχόμενα από τον πρώην ταμία τρία νοθευμένα παραστατικά πληρωμής της Εφορίας, της περιόδου προ του 1999. Η υπεράσπιση του Π. Σαξώνη ισχυρίστηκε ότι τα συγκεκριμένα πλαστά κατασκευάστηκαν αργότερα από κάποιους προκειμένου να ενοχοποιηθεί ο ίδιος ότι δρούσε πριν την ανάληψη της διοίκησης του δήμου από τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.
Μάλιστα, το ύφος στις απαντήσεις του Π. Σαξώνη προκάλεσε κάποια στιγμή την παρέμβαση μέλους του δικαστηρίου που απευθυνόμενο προς τον διευθύνοντα τη διαδικασία, παρατήρησε: «Θα μας δείρει σε λίγο ο κατηγορούμενος». Ο πρώην ταμίας απάντησε ευθέως στη σύνεδρο, λέγοντας τα εξής: «Μου επιτίθεστε συνεχώς. Επειδή έχω παραδεχθεί τι έχω κάνει; Επειδή δεν μιλάει κανείς άλλος;» Λίγο αργότερα, ο Π. Σαξώνης, που όπως ο τέως δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος και ο πρώην γενικός γραμματέας Μ. Λεμούσιας, καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη, επεσήμανε ότι το 10% που αναλογούσε στον ίδιο από την υπεξαίρεση «έχει ήδη φαγωθεί», ενώ αναφέρθηκε στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. «Το σπίτι αυτό που μένω το βγάλανε τέσσερις φορές σε πλειστηριασμό για 72 χιλιάδες ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.
Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί την μεθεπόμενη Δευτέρα (24/3).