Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Λούκα Κατσέλη απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο και συνεργασία σε μία σειρά θεμάτων προς τις ασφαλιστικές εταιρίες από το βήμα του Συνεδρίου «The Future of Insurance in Greece», που διοργάνωσαν οι Financial Times.
Η κυρία Κατσέλη πρότεινε τη συνεργασία δημοσίων και ιδιωτικών φορέων ασφάλισης για την παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης σε ανέργους. «Το κόστος για τον κάθε άνεργο είναι 3,5 με 5 ευρώ το μήνα και θα μπορούσαμε με λίγα χρήματα να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, πρότεινε στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις την ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας στο επίπεδο του ελέγχου και της είσπραξης των εισφορών, προκειμένου να μειωθεί το φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής, ενώ ζήτησε να υπάρξει διάλογος και παροχή βοήθειας από τις ιδιωτικές εταιρίες και στην προσπάθεια μείωσης του κόστους των δαπανών υγείας, όπως για παράδειγμα στις χρόνιες παθήσεις και τα ατυχήματα. Η πρόταση για διάλογο έγινε δεκτή από τους εκπροσώπους των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Σ. Σπυράκος, επεσήμανε ότι η ιδιωτική ασφάλιση περνάει σήμερα μία μεγάλη κρίση αξιοπιστίας αλλά συγχρόνως, έχει μπροστά της και μία μεγάλη ευκαιρία γιατί οι καταναλωτές έχουν πλέον αυξημένες ανάγκες και προσδοκίες που θα μπορούσε να καλύψει και να εκπληρώσει.
Προϋπόθεση είναι να βελτιώσει η ίδια την οργάνωσή της και να καταστήσει πιο φιλικά τα προϊόντα της και τον τρόπο λειτουργίας της για τους καταναλωτές.
Εν τω μεταξύ, αλλάζουν τα χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής αγοράς τα επόμενα χρόνια για να πετύχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες επικερδή ανάπτυξη και στρατηγικές που θα εξασφαλίσουν την επιτυχή τους λειτουργία στο άμεσο μέλλον.
Η προώθηση προγραμμάτων υγείας, το περισσότερο, τριετών για τη νοσοκομειακή κάλυψη και την εγκατάλειψη των ισόβιων προγραμμάτων και τη θεσμοθέτηση κινήτρων για την εθελοντική συνταξιοδοτική αποταμίευση «βλέπουν» οι ασφαλιστικές εταιρείες ως λύση για να ενδυναμώσουν τη θέση της ιδιωτικής ασφάλισης στην αγορά μας, ενώ προβλέπουν ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα είναι ουτοπία για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια να περιμένουμε ότι θα εισρεύσουν κεφάλαια ως νέοι πόροι γι’ αυτό και οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να επανεξετάσουν τις ανάγκες τους και αν βρουν πόρους κάνοντας σωστότερη διαχείριση καθώς ούτε οι μέτοχοι είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν.