Νέο αδιέξοδο στα νοσοκομεία, μετά την απόφαση του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ), να αναστείλει τις παραδόσεις υγειονομικού υλικού σε τρία νοσοκομεία της Αττικής, τον Ευαγγελισμό, το Αττικό και το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Η απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης, επειδή «το υπουργείο Υγείας αθέτησε την υπόσχεση αναφορικά με τον τρόπο εξόφλησης των καθυστερημένων οφειλών των νοσοκομείων προς τις εταιρείες – μέλη του συλλόγου, η οποία είχε κοινοποιηθεί στη συνάντηση της 6η Ιουλίου, με αποτέλεσμα την αναστολή της τότε κινητοποίησης».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με την από 16/08/2010 απόφαση – οδηγία προς τα νοσοκομεία, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει «ότι θα εξοφληθούν τελικά τοις μετρητοίς μόνο οι οφειλές των ετών 2007 – 2008, με αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος αριθμός των εταιρειών – μελών του Συλλόγου να μην δύναται να εισπράξει ούτε τις 200.000€ σε μετρητά, όπως ορίζει ρητώς ο νόμος».

Επιπλέον, αναφέρει ο ΠΑΣΥΠΙΕ, ελάχιστα νοσοκομεία έχουν προχωρήσει σε εξόφληση των τιμολογίων του Ιανουαρίου του 2010. «Με άλλα λόγια ενώ ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η εξόφληση των παλαιών χρεών, ένα νέο χρέος αρχίζει να συσσωρεύεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση.