Σε δίκη παραπέμπονται οι πέντε από τους έξι κατηγορούμενους εναντίον των οποίων είχε ασκηθεί ποινική δίωξη, για το ταμειακό έλλειμμα του Δήμου Ρεθύμνου, ύψους 963 χιλ. ευρώ που φέρεται να δημιουργήθηκε τουλάχιστον από το έτος 2003 έως και τον Δεκέμβριο του έτους 2006.
Όπως αναφέρουν τα «Ρεθεμνιώτικα Νέα», το Συμβούλιο Εφετών Κρήτης, εξέδωσε βούλευμα με το οποίο παραπέμπει με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος: τον ταμία του Δήμου της περιόδου εκείνης, τον πρώην δήμαρχο, δυο υπαλλήλους του Δήμου και έναν υπάλληλο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ειδικότερα, οι κατηγορίες με τις οποίες παραπέμπονται οι πέντε στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης, είναι:
Ο ταμίας, που φέρεται στο βούλευμα να είναι εκείνος που για ίδιον όφελος, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, έβλαψε τον Δήμο με ζημία που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ (963.360,85 ευρώ) παραπέμπεται για:
α) Πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση.
β) Απάτη κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση.
γ) Υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση.
δ) Απιστία στην υπηρεσία κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση.
Ο πρώην δήμαρχος, οι δυο υπάλληλοι του Δήμου και ο υπάλληλος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, παραπέμπονται για: α) απιστία στην υπηρεσία. Άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο από τους τρεις, φέρονται ότι με πράξεις και παραλείψεις τους, ζημίωσαν το Δήμο και ωφέλησαν τον πρώτο κατηγορούμενο.
Αντίθετα, σύμφωνα με το Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο δεύτερος υπάλληλος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, απαλλάσσεται της κατηγορίας για την πράξη της απιστίας.
Στο Βούλευμα, όσον αφορά τον πρώην ταμία του Δήμου, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ως ειδικός ταμίας του Δήμου, με σκοπό να παραπλανήσει την Δημαρχιακή Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι δήθεν δεν υφίστατο έλλειμμα στα ταμεία του Δήμου, και ότι το ποσόν των 963.360,85 ευρώ ήταν λογιστικό λάθος, πλαστογράφησε έγγραφα συναλλαγών του Δήμου, εξαπάτησε με τεχνάσματα, υπεξαίρεσε το παραπάνω ποσόν και ιδιοποιήθηκε χρήματα του Δήμου που κατείχε λόγω της ιδιότητάς του».
Για τον πρώην δήμαρχο, στο παραπεμπτικό Βούλευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Προέβη σε πράξεις και παραλείψεις που κατά την κοινή πείρα ήταν ικανές να συγκαλύψουν και να προκαλέσουν δυσχέρεια και σύγχυση στον έλεγχο του ταμείου του Δήμου. Δεν άσκησε ως όφειλε από την θέση του τον προσήκοντα έλεγχο και διαχείριση της δημόσιας περιουσίας του δήμου Ρεθύμνου την οποία είχε εμπιστευτεί στον ταμία».
Σημειώνεται ότι η υπόθεση είχε εισαχθεί σε δίκη τον Νοέμβριο του 2011 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με κατηγορούμενους και τα έξι παραπάνω άτομα ωστόσο, συνήγοροι δυο εκ των κατηγορουμένων υπέβαλλαν ένσταση για ακυρότητα του κλητηρίου θεσπίσματος, αίτημα δηλαδή να ακυρωθεί η διαδικασία που τηρήθηκε, ώστε να κληθούν στο ακροατήριο οι κατηγορούμενοι με απ’ απευθείας κλήση και όχι με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.
Η υπεράσπιση, επικαλέστηκε σχετικές μεταβολές που επήλθαν το 2010 στην νομοθεσία σχετικές με την εκδίκαση υποθέσεων κακουργηματικού χαρακτήρα που αφορούν κρατικούς λειτουργούς. Το αίτημα είχε γίνει δεκτό, καθώς η Εφετειακή έδρα αποφάσισε ότι η παραπομπή των κατηγορουμένων με απ’ ευθείας κλήση από τον εισαγγελέα Εφετών δεν είναι νόμιμη, κρίνοντας ότι αντί για κλητήριο θέσπισμα θα έπρεπε, περί της παραπομπής τους ή μη, να εκδοθεί βούλευμα από το Συμβούλιο Εφετών. Έτσι, ακύρωσε το κλητήριο θέσπισμα που αφορά τους έξι κατηγορούμενους και διέταξε την εισαγωγή της δικογραφίας στο Συμβούλιο Εφετών, το οποίο προ ολίγων ημερών εξέδωσε το παραπεμπτικό Βούλευμα, που να σημειωθεί είναι ανέκκλητο, δεν υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα προσβολής του.