«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η εγκληματικότητα σε όλη τη χώρα. Δολοφονίες, ληστείες και άγριες επιθέσεις έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο. Οι κάτοικοι πολλών περιοχών φοβούνται για τη ζωή τους, κάποιοι κλειδαμπαρώνονται στα σπίτια τους και δε βγαίνουν όταν πέσει το σκοτάδι, άλλοι πάλι, ακόμη και μέσα στα σπίτια τους, πέφτουν θύματα ενόπλων που έχουν εφεύρει απίστευτους τρόπους για να αρπάξουν ότι βρουν από τα θύματά τους.

Τελευταίο περιστατικό η ληστεία που έγινε σήμερα το πρωί, λίγο μετά τις 9, στην Κερατέα. Δύο δράστες με την απειλή όπλου αφαίρεσαν από ταχυδρομικό διανομέα άγνωστο χρηματικό ποσό και διέφυγαν πεζή.

Τα ξημερώματα όμως, σε μία άλλη περιοχή, τρεις δράστες «χτύπησαν» ξανά. Αυτή τη φορά, οι τρεις ληστές εισέβαλαν σε σπίτι ζευγαριού στο Πικέρμι. Το ζευγάρι που εκείνη την ώρα, κοιμόταν, άκουσε το θόρυβο ωστόσο δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Τα θύματα που είδαν τις κάννες των όπλων να τους σημαδεύουν, τους έδωσαν όσα χρήματα είχαν. Οι ληστές όμως δεν αρκέστηκαν μόνο σε αυτό καθώς πήραν και το αυτοκίνητο του ζευγαριού για να εξαφανιστούν.

Σοκ από τις αιματηρές ληστείες

Μέσα σε κάτι παραπάνω από δύο εικοσιτετράωρα έγιναν περίπου τριάντα επιθέσεις ληστειών με αποτέλεσμα την δολοφονία δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμα δύο.
Στην Παιανία χθες τα ξημερώματα έπιασαν στον… ύπνο μια 69χρονη. Αφού έσπασαν το τζάμι του φεγγίτη της πίσω πόρτας και τους σύρτες, εισέβαλαν στο εσωτερικό του σπιτιού.

Την ακινητοποίησαν με την απειλή όπλου και άρχισαν να κάνουν άνω κάτω το σπίτι για να βρουν χρήματα και κοσμήματα. Εκείνη τους παρακάλεσε στα αλβανικά να μην την πειράξουν γιατί είχε πρόσφατα εγχειριστεί στη μέση και τότε ο ένας από τους τρεις ληστές της έδωσε ένα λεξοτανίλ για να ηρεμήσει και εκείνη από ευγνωμοσύνη τον φίλησε, όπως είπε, στο μάγουλο.

Στη Λαμία η φωτογραφία του 74χρονου μετά την επίθεση που δέχτηκε συγκλονίζει. Ο αδερφός του θύματος που μένει σε διπλανό διαμέρισμα, τα ξημερώματα της Κυριακής άκουγε βογγητά και έτσι βγήκε να δει τι συμβαίνει. Τότε βρήκε την πόρτα του σπιτιού του αδερφού του ανοιχτή και εκείνον πεσμένο μπρούμυτα, μέσα στα αίματα και δεμένο.

Ο 74χρονος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο και εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν ότι εκτός από τα χτυπήματα στο πρόσωπο, είχε σπασμένα πλευρά και κάποιο από αυτά του είχε τρυπήσει τον πνεύμονα με αποτέλεσμα να έχει εσωτερική αιμορραγία και έτσι υποβλήθηκε σε επέμβαση.

Στην Καβάλα πάλι το βράδυ της Κυριακής ένας 77χρονος έπεσε νεκρός από τα χτυπήματα που δέχτηκε από τους ληστές. Οι δράστες μπήκαν μέσα και τον έδεσαν, τον φίμωσαν και τον σκότωσαν κυριολεκτικά στο ξύλο.

Οι ληστές έφυγαν από το σπίτι του χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς και οι γείτονες του θύματος διαπίστωσαν αργότερα τι είχε συμβεί. Τον είδαν μέσα σε ένα λουτρό αίματος και ειδοποίησαν την αστυνομία. Αργότερα πήγε και ιατροδικαστής προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου του.

Στην Καισαριανή δύο αδέρφια βρέθηκαν αντιμέτωπα με ληστές που κρατούσαν καλάσνικοφ. Ο 30χρονος έπεσε νεκρός και ο αδερφός του δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Στον Ακροπόταμο του δήμου Παγγαίου, στην Καβάλα, έπεφτε νεκρός το Σάββατο ένας 77χρονος, όταν άγνωστοι μπήκαν στο σπίτι του για να του αρπάξουν τη σύνταξη. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ηλικιωμένος βασανίστηκε από τους ληστές, οι οποίοι τον έδεσαν σε καρέκλα, τον φίμωσαν και στη συνέχεια άρχισαν να τον χτυπούν με αιχμηρό αντικείμενο μέχρι που τελικά κατέληξε.

Εντύπωση όμως προκαλεί και το νέο κόλπο με τη θήκη της κιθάρας. Οι αστυνομικοί ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους ληστές με τα καλάσνικοφ στο Παγκράτι. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι οι δράστες έκρυβαν το όπλο μέσα σε μια θήκη κιθάρας και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα.

«Δεν έχει αυξηθεί ο αριθμός των επιθέσεων»

«Έξαρση; Δεν υπάρχει έξαρση. Μάλλον περισσότερο έχει έναν επικοινωνιακό χαρακτήρα η έξαρση αυτή. Οπωσδήποτε, υπάρχουν στιγμές που μπορεί για δυο, τρεις, τέσσερις μέρες να έχουμε, ενδεχομένως και συμπτωματικά, κάποια βίαια περιστατικά. Όμως, έξαρση με την έννοια ότι έχουν αυξηθεί οι αριθμοί των ληστειών ή κλοπών ή διαρρήξεων δεν υπάρχουν», αναφέρει στο newsbeast.gr ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Αθανάσιος Κοκκαλάκης.

Και συνεχίζει: «Μάλιστα, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι οι εγκληματογόνες περιοχές, όπως ήταν το κέντρο της Αθήνας και τα περίχωρα έχουν πέσει κατά πολύ οι δείκτες της βίαιης εγκληματικότητας».

Και ξεκαθαρίζει, μεταξύ άλλων, ότι «Η εγκληματοφοβία μερικές φορές εμφανίζεται πιο ισχυρή από την πραγματική εγκληματικότητα».