Ξεκάθαρη θέση κατά της παράτασης του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών για τη συνταξιοδότησή τους, έλαβε με ανακοίνωση της Ένωσης των Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε ενόψει της σύγκλησης της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου την ερχόμενη Πέμπτη η οποία γίνεται με πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου.

Οι δικαστές του ΣτΕ , κατά νόμο και το σύνταγμα, αρμόδιοι να αποφαίνονται για τη συνταγματικότητα ή μη νόμων και διατάξεων τονίζουν πως το σύνταγμα έχει διάταξη ρητή και απαγορευτική για την παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστικών, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παρακαμφθεί.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επίμαχη ανακοίνωση της Ένωσης:

«Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει ότι η διάταξη του άρθρου 88 παρ. 5 του Συντάγματος είναι σαφής και ανεπιφύλακτη και δεν είναι δεκτική αντίθετης ερμηνείας που θα ανέτρεπε την ασφάλεια δικαίου, στην οποία αποβλέπει κάθε πολίτης και την οποία είναι ταγμένοι να υπηρετούν οι δικαστές. Συνεπώς, η συζήτηση γύρω από το ζήτημα του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών μπορεί να γίνει μόνο με τελικό σκοπό τη διατύπωση πρότασης για την αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος. Οποιαδήποτε άλλη λύση δίνει τη δυνατότητα να ανατρέπονται διατάξεις του Συντάγματος με σαφές και ανεπιφύλακτο περιεχόμενο».

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της παράτασης του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών και πέραν του 67ου έτους, κατά παράκαμψη του ισχύοντος συντάγματος, έχει τεθεί από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου η οποία και αποχωρεί τον προσεχή Ιούνιο και ενδεχόμενη ρύθμιση θα της επέτρεπε να παραμείνει στη θέση της.