Νέα στοιχεία δόθηκαν στην δημοσιότητα για τις δύο εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν παράνομα μετανάστες και πρόσφυγες από την Ελλάδα προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Η εξάρθρωση επετεύχθη έπειτα από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, σε συνεργασία με αστυνομικές υπηρεσίες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη EUROPOL, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προτεραιότητα EMPACT 2.5» για την παράνομη μετανάστευση, δράση της οποίας ηγείται η χώρα μας.
Έπειτα από συντονισμένη δράση που έλαβε χώρα προχθές (25-5-2016) σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο επιχείρησης με την κωδική ονομασία «ΕΡΜΗΣ», συνελήφθησαν δεκαέξι (16) αλλοδαποί και συγκεκριμένα οκτώ (8) υπήκοοι Μπανγκλαντές, έξι (6) υπήκοοι Σουδάν, υπήκοος Πακιστάν και υπήκοος Συρίας, ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης συστήθηκαν ειδικά κλιμάκια διακριτικής επιτήρησης – σύλληψης – προανάκρισης, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, εκπροσώπων της Δικαστικής Αρχής και εξειδικευμένων στελεχών της Europol.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση της παράνομης εισόδου – εξόδου, παράνομη κατοχή εγγράφων τρίτου προσώπου, πλαστογραφία, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα, κατά συναυτουργία, καθ’ έξη, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.
Στην κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα σαράντα οκτώ (48) άτομα που διαμένουν στην Ελλάδα (υπήκοοι Μπανγκλαντές, Σουδάν, Τυνησίας και Πακιστάν) και επιπλέον πενήντα ένα (51) άτομα που διαμένουν σε διάφορες χώρες. Παράλληλα στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν ακόμη, πέντε (5) αλλοδαποί, υπήκοοι Μπανγκλαντές, οι οποίοι βρίσκονταν παράνομα στη χώρα.
Για την ταυτοποίηση των μελών του κυκλώματος αλλά και του τρόπου δράσης τους, προηγήθηκε εξειδικευμένη και μεθοδική αστυνομική έρευνα, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν κατάλληλα στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν από αυτήν, ενώ εφαρμόστηκαν ειδικές προανακριτικές τεχνικές. Επιπλέον, αξιοποιήθηκαν στοιχεία και δεδομένα σε επίπεδο αστυνομικής συνεργασίας με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αλλά και με τη Europol.
Από την εξέλιξη της έρευνας, αναδείχθηκε η δομή και η ιεραρχία μεταξύ των μελών του δικτύου, το οποίο απαρτίζεται από δύο εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δρούσαν παράλληλα, δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα δαιδαλώδες δίκτυο παράνομης προώθησης μεταναστών, βασισμένο κυρίως στη χρήση πλαστών και κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων και τη χρήση αεροπορικών πτήσεων, ενώ η δράση τους υπολογίζεται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.
Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης (modus operandi) του εγκληματικού δικτύου προέκυψε ότι, χρησιμοποιούσε με μεγάλη συχνότητα διάφορες εταιρείες ταχυμεταφορών, προκειμένου να αποστέλλουν στους πελάτες τους, τα πλαστογραφημένα ταξιδιωτικά έγγραφα. Για το σκοπό αυτό, τα μέλη του δικτύου χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα, αλλά δήλωναν υπαρκτές τηλεφωνικές συνδέσεις, προκειμένου να έλθουν σε επικοινωνία με τους παραλήπτες και τις εταιρείες ταχυμεταφορών σε περίπτωση προβλήματος.
Μάλιστα, στα δέματα ανέγραφαν διευθύνσεις αποστολέα, αλλά φρόντιζαν ώστε τα σημεία παραλαβής των δεμάτων από τους υπαλλήλους των «courier» να είναι σε άλλα σημεία, ώστε να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.
Οι αμοιβές του εγκληματικού δικτύου για τα πλαστά έγγραφα διαφοροποιούνταν ανάλογα με την ποιότητα, το είδος και τη χώρα προέλευσης του εγγράφου, αλλά κυμαίνονταν από 100 έως 3.000 ευρώ.
Πιο αναλυτικά ως προς τη δομή, την ιεραρχία και την εγκληματική δραστηριότητα πουν είχε αναπτύξει η καθεμία από τις δύο εγκληματικές οργανώσεις προκύπτουν τα εξής:
Πρώτη εγκληματική οργάνωση
Αποτελούνταν από υπηκόους Μπανγκλαντές, οι οποίοι έχοντας ως σημείο αναφοράς για τις παράνομες δραστηριότητές τους το κέντρο της Αθήνας, προέβαιναν στην κατά παραγγελία νόθευση/πλαστογράφηση ταξιδιωτικών εγγράφων. Τα πλαστά έγγραφα ακολούθως τα έστελναν σε μετανάστες άλλων χωρών, προκειμένου να διευκολύνουν την είσοδο-έξοδο και τη μετακίνησή τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, το ηγετικό μέλος της (υπήκοος Μπανγκλαντές) είχε προβεί στη σύσταση ομίλου εταιρειών (ξενοδοχείο, εστιατόρια, ταξιδιωτικό γραφείο, χρηματική διαμεσολάβηση – μεταφορά χρημάτων, λιανικό εμπόριο, υπηρεσίες διαδικτύου, Μ.Κ.Ο.) και εκμεταλλευόμενος τη νομιμοφανή δραστηριότητα των επιχειρήσεών του, απέκρυπτε την παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης.
Επισημαίνεται επίσης, ότι ηγετικά μέλη της ομάδας εμπλέκονται και σε υποθέσεις διακίνησης μεταναστών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, μόνο κατά το τελευταίο έτος, είχαν αποστείλει με «courier» τουλάχιστον (126) δέματα με ταξιδιωτικά έγγραφα. Από αυτά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (34) δέματα, τα οποία περιείχαν (78) έγγραφα, κυρίως διαβατήρια Μπανγκλαντές, πλαστά ή γνήσια, με επικολλημένες πλαστές άδειες παραμονής.
Δεύτερη εγκληματική οργάνωση
Αποτελούνταν από υπηκόους Σουδάν, οι οποίοι δρούσαν με παρόμοιο τρόπο με την πρώτη και είχαν ως σημείο αναφοράς κατάστημα πώλησης αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας στην Αθήνα.
Το ηγετικό μέλος της (υπήκοος Σουδάν) αναλάμβανε την προώθηση μεταναστών σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι διαφόρων χρηματικών αμοιβών.
Μόνο κατά το τελευταίο έτος είχαν αποστείλει με «courier» τουλάχιστον (431) δέματα με ταξιδιωτικά έγγραφα. Από αυτά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δεκαοκτώ (18), τα οποία περιείχαν συνολικά εξήντα (60) ταξιδιωτικά έγγραφα, παντός τύπου και από διάφορες χώρες (διαβατήρια, ταυτότητες, VISA, άδειες οδήγησης, κλπ).
Με τη δεύτερη ομάδα συνεργάζονταν και υπήκοοι Μπανγκλαντές, μέλη της πρώτης ομάδας, καθώς και υπήκοοι Πακιστάν, οι οποίοι συνελήφθησαν πριν λίγους μήνες από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, γιατί είχαν οργανώσει εργαστήριο πλαστογράφησης ταξιδιωτικών εγγράφων σε κατάστημα στην Αθήνα (Σχετ. το από 5-2-2016 Δελτίο Τύπου Γ.Ε.Δ. Αττικής).
Εκτός από την κατάρτιση πλαστών και τη διακίνηση κλεμμένων γνήσιων ταξιδιωτικών εγγράφων, διαπιστώθηκε η παράνομη προώθηση μεταναστών από τα μέλη του κυκλώματος, προς Αυστρία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και άλλες χώρες.
Ενδεικτικά, στο πλαίσιο των ερευνών προέκυψε ότι σε χρονικό διάστημα ενός μήνα, πραγματοποίησαν τουλάχιστον δεκαπέντε παράνομες προωθήσεις μεταναστών και πλαστογραφήσεις εγγράφων. Για κάθε μετανάστη που αναλάμβαναν την παράνομη προώθησή του, τα μέλη του κυκλώματος αποκόμιζαν από 1.000 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον τρόπο προώθησης και τη χώρα προορισμού.
Σημειώνεται ότι τα συλληφθέντα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων διασυνδέονται με άτομα, που έχουν ήδη συλληφθεί για παρόμοια αδικήματα και για υποθέσεις, σε Αθήνα και Χίο, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή τους και σε άλλες υποθέσεις στη χώρα μας και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέχρι στιγμής έχει προκύψει διασύνδεση με υποθέσεις και έρευνες για παράνομη προώθηση μεταναστών και πλαστογράφηση εγγράφων σε Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Τσεχία και Γαλλία. Μάλιστα, οι αρχές της Τσεχίας και της Γαλλίας προέβησαν σε συλλήψεις συνεργών του κυκλώματος και συγκεκριμένα, συνελήφθησαν τουλάχιστον τρία (3) άτομα στην Τσεχία και τέσσερα (4) άτομα στη Γαλλία.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΕΡΜΗΣ» και κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν σε κατοικίες και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο πλαστογράφησης ταξιδιωτικών εγγράφων, που αποτελούνταν από πλήθος και ποικιλία συνέργων παραχάραξης,
- τέσσερις (4) ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οχτώ (8) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
- τρεις (3) εκτυπωτές και δύο σαρωτές,
- δύο (2) θερμοκολλητές εγγράφων και ειδική πρέσσα,
- δεκατρία (13) φορητά αποθηκευτικά μέσα,
- επτά (7) σφραγίδες διαφόρων χωρών,
- τριάντα τρία (33) κινητά τηλέφωνα,
- ενενήντα δύο (92) διαβατήρια διαφόρων χωρών,
- εβδομήντα (70) δελτία ταυτότητας διαφόρων χωρών,
- δέκα (10) άδειες οδήγησης διαφόρων χωρών,
- δέκα (10) άδειες παραμονής διαφόρων χωρών,
- επτά (7) κάρτες υγείας διαφόρων χωρών,
- δύο (2) υπηρεσιακά σημειώματα και τρία (3) δελτία ασύλου,
- πέντε (5) ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και έξι (6) ασυμπλήρωτα πιστοποιητικά και πτυχία, έτοιμα προς πλαστογράφηση,
- πλήθος κενών πλαστικών καρτών, τύπου νέων δελτίων ταυτότητας, έτοιμες προς πλαστογράφηση,
- άνω των επτά χιλιάδων (7.000) ψηφιακά αρχεία (περίπου 80GB) που αφορούν καταρτισμένα με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών ταξιδιωτικά έγγραφα, παντός τύπου και διαφόρων χωρών,
- δώδεκα (12) κάρτες επιβίβασης και διάφορα ηλεκτρονικά εισιτήρια πτήσεων, από αεροπορικές διακινήσεις μεταναστών,
- τρεις (3) κάρτες συγκέντρωσης μιλίων αεροπορικών εταιρειών,
- κάρτες ανάληψης διαφόρων τραπεζών,
- ποσότητα ναρκωτικής ουσίας (κάνναβη) 5,5 γραμμαρίων και
- χρηματικό ποσό 6.400 ευρώ.
Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν χθες (26-5-2016) στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.