Η τιμολόγηση του νερού βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου συζητήθηκε αίτηση ακύρωσης που έχουν καταθέσει έξι Ομοσπονδίες και Σωματεία, μεταξύ των οποίων εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ αλλά και 20 καταναλωτές ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στη Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία η από 26.9.2024 κ.υ.α. για τον «καθορισμό των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος, μέτρα βελτίωσης, διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του».
Η συζήτηση διεξήχθη την ώρα που έξω από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι σε Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις αρμόδιες για τη διαχείριση του νερού, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες που στηρίζουν το δημόσιου χαρακτήρα του νερού για «να μη γίνει το νερό σαν το ρεύμα ακριβό».
Οι δυο πλευρές διασταύρωσαν τα νομικά τους επιχειρήματα με τα σωματεία, μεταξύ άλλων, να αναφέρουν πως με την προσβαλλόμενη KYA επιδιώκεται η αύξηση των εσόδων των παρόχων μέσω των τιμολογίων κατανάλωσης σημειώνοντας ότι θα γίνει μετακυλήσει του κόστους των δαπανών στους καταναλωτές .
Επιπλέον, επικαλέστηκαν απόφαση του δικαστηρίου του 2022 η οποία ακύρωνε πολλά από τα άρθρα που επανήλθαν.
Όπως υποστήριξαν «με την νέα κ.υ.α. αντικαταστάθηκαν και αφαιρέθηκαν κάποια άρθρα της παλαιότερης (κ.υ.α.) του 2017, αλλά κατ΄ ουσίαν παραμένει το ίδιο περιεχόμενο με την ακυρωθείσα».
Ακόμη, επισήμαναν ότι αποδυναμώνεται ο συνταγματικά επιβεβλημένος δημόσιος και δημοτικός έλεγχος τιμολόγησης της δημόσιας ζωτικής σημασίας υπηρεσίας, με συνέπεια «να προκαλείται αβεβαιότητα ως προς τη συνέχιση της παροχής τους υπό όρους δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή με ασφάλεια, καθολικότητα, υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή».
Από την πλευρά της, η ΕΥΔΑΠ επισήμανε ότι ο τρόπος τιμολόγησης ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή οδηγία και η εφαρμογή στην Ελλάδα είναι ίδια με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Από την ΕΥΔΑΠ διευκρινίστηκε ότι θα γίνεται σταδιακά ανάκτηση του κόστους ενώ τονίστηκε ότι η «πλήρης ανάκτηση του κόστους, ουδόλως απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή οδηγία».
Η ΕΥΔΑΠ υπογράμμισε ότι η βιομηχανική χρήση και η αγροτική χρήση νερού, οι οποίες είναι η πλέον επιβαρυντικές για το περιβάλλον χρεώνονται πολύ περισσότερο επι τη βάσει της αρχής ο «ρυπαίνων πληρώνει».
«Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), έχει αποκτήσει ορισμένες αρμοδιότητες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καταργήθηκαν αρμοδιότητες Δήμων, περιφερειών, της αποκεντρωμένης διοίκησης και του υπουργείου περιβάλλοντος» τόνισε η ΕΥΔΑΠ.
Παρέμβαση, υπέρ της προσβαλλόμενης κ.υ.α. έχουν κάνει η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και ΡΑΑΕΥ, οι οποίες και παραστάθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία.