Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί η βία των ανηλίκων. Τα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας συνεχώς αυξάνονται, με όλο και μικρότερα σε ηλικία άτομα να εντάσσονται στον «κόσμο» της παραβατικότητας και τους άγριους ξυλοδαρμούς μέσα και έξω από τα σχολεία να πολλαπλασιάζονται.

Ποιος φταίει όμως για τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών βίας με πρωταγωνιστές ανήλικους; Τι συμβαίνει τελικά με τη νεανική παραβατικότητα; Στις ερωτήσεις του Newsbeast απαντά ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας.

Βία στο σχολείο

«Άρχισε ξαφνικά μετά τη μεγάλη εθνική οικονομική κρίση και τα μνημόνια, τότε που ξεκίνησαν οι γονείς να κάνουν 2 και 3 δουλειές για να τα βγάλουν πέρα. Τότε ήταν που έσκασε στα χέρια των Ελλήνων η βόμβα της παιδικής – νεανικής εγκληματικότητας», τονίζει ο Σταύρος Μπαλάσκας εξηγώντας: «Όχι ότι δεν το περιμέναμε, όχι ότι δεν βλέπαμε τα σημάδια, όχι ότι δεν ξεκίνησε από πάνω προς τα κάτω (από εφήβους προς μικρά παιδιά). Και το ξέραμε και το περιμέναμε και στο τέλος συνέβη».

«Η νεανική παραβατικότητα ξεπέρασε σε μέγεθος και αριθμούς και το κοινό έγκλημα»

«Το πρόβλημα ξεκίνησε απότομα μέσα από την οικογένεια, επεκτάθηκε με την αλόγιστη και ελεύθερη από τα παιδιά χρήση ίντερνετ, τεκμηριώθηκε με την ατολμία έως δειλία των εκπαιδευτικών και παγιώθηκε με την αναμενόμενη επέμβαση της Αστυνομίας. Κοινωνιολόγοι, παιδοψυχολόγοι και ειδικοί στη νεανική εγκληματικότητα το ψάχνουν, το αναλύουν, το ελέγχουν από όλες τις πλευρές και παραμέτρους, αλλά δεν μπορούν να καταλήξουν πουθενά», σημειώνει ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής.

Ο Σταύρος Μπαλάσκας

«Κάθε μήνα είναι άπειρα τα περιστατικά με αδιάφορους γονείς να συλλαμβάνονται μόνο για λίγα λεπτά της ώρας και 12χρονους ληστές να κλαίνε γοερά στα πίσω καθίσματα των περιπολικών, κοιτώντας τα χέρια τους δεμένα με χειροπέδες», συμπληρώνει.

«Η νεανική εγκληματικότητα – παραβατικότητα ξεπέρασε σε μέγεθος και αριθμούς και το κοινό έγκλημα. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα που εμφανίστηκαν ποτέ στη χώρα μας και απαιτεί λύσεις διανθισμένες με διακομματική συναίνεση και αυστηρότητα. Οψόμεθα», αναφέρει κλείνοντας ο Σταύρος Μπαλάσκας.