Το δικαστήριο όρισε τους συνηγόρους των δύο εκ των τριών κατηγορουμένων για την απαγωγή και δολοφονία του επιχειρηματία Γιάννη Κυπριωτάκη, αφού κανένας δικηγόρος δεν ήθελε να τους υπερασπιστεί.

Η πολύκροτη δίκη ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Τριμελές Εφετείο Κρήτης, στα Χανιά, σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται ένας 34χρονος από το Ηράκλειο και δύο ξαδέλφια από τη Συρία, ηλικίας 26 και 28 ετών.

Η δίκη αρχικά είχε προσδιορισθεί για τις 19 Νοεμβρίου του 2010, αλλά αναβλήθηκε διότι οι δύο από τους τρεις κατηγορουμένους εμφανίστηκαν χωρίς δικηγόρο υπεράσπισης. Σήμερα, η πρόεδρος της έδρας μπροστά στον κίνδυνο της παρέλευσης του 18μηνου έκρινε ότι πρέπει να ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης, εξετάζοντας τους επτά πρώτους μάρτυρες.

Οι τρεις κατηγορούμενοι δικάζονται για πέντε κακουργήματα: συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αρπαγή με σκοπό την είσπραξη λύτρων και της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, αρπαγή με σκοπό την είσπραξη λύτρων κατά συναυτουργία, ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συναυτουργία, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς με φωτιά πράγματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από δύο, καθώς και περιύβριση νεκρού κατά συναυτουργία.

Η δολοφονία Κυπριωτάκη, τον Μάιο του 2009, είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Οι δράστες έδωσαν ραντεβού στο θύμα, τον απήγαγαν και ενώ βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με την οικογένεια για την καταβολή λύτρων, τον τοποθέτησαν στο πορτ μπαγκάζ του τζιπ του, στο οποίο έβαλαν στη συνέχεια φωτιά, με αποτέλεσμα ο άτυχος επιχειρηματίας να βρει τραγικό θάνατο.

Οι δράστες συνελήφθησαν στις 24 Σεπτεμβρίου 2009, μετά από πολύμηνες έρευνες της αστυνομίας.