Με ένα όνομα έκπληξη κλείδωσε το Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Μετά από πολλά χρόνια, πάνω από μια δεκαετία ο Κώστας Λαλιώτης επιστρέφει και επίσημα στο προσκήνιο του κόμματος.

Καταλαμβάνει τη 12η τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κάτι που σηματοδοτεί την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο Κώστας Λαλιώτης αποτελεί ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αν και τα τελευταία χρόνια υπήρχαν διαρκώς φήμες για στήριξή του προς το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ακόμη και για συνεργασία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς κάτι τέτοιο να έχει επιβεβαιωθεί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Λαλιώτης έχει χαρακτηριστεί ως μετρ της επικοινωνίας, έχει αναλάβει στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο με μεγάλη επιτυχία τις επικοινωνιακές τακτικές του κόμματος σε κρίσιμες περιόδους, ενώ δεν δίστασε να συγκρουστεί με τον Κώστα Σημίτη και να αποχωρήσει για τα Δολιανά.

Μάλιστα λίγο πριν είχε κατηγορηθεί για αντιαμερικανισμό, σε μια εποχή γεμάτη παρασκήνιο.

Συγκεκριμένα το 2003 με σαφείς αιχμές και αναφερόμενος σε προφάσεις ο Κώστας Λαλιώτης ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και διαφοροποίησε τη θέση του από την πολιτική του Κώστα Σημίτη.

Εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν σε παραίτηση, ο Κώστας Λαλιώτης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός του ζήτησε να παραιτηθεί από τη θέση του γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος και να αναλάβει το υπουργείο Γεωργίας.

Ο Κώστας Λαλιώτης, τότε σε μία ομιλία γεμάτη αιχμές προς τον πρωθυπουργό, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά και προς τον Γιώργο Παπανδρέου, είπε ότι η ανανέωση δεν μπορεί να ταυτίζεται με ανιστόρητες διαδοχικές μεταλλάξεις που μετατρέπουν το ΠΑΣΟΚ σε τηλεκόμμα με τηλεπολιτικές και καλά παιδιά που απλά συμφωνούν με όλα.

Τότε, το 2003 κυκλοφορούσαν στο παρασκήνιο ήδη οι φήμες για συμφωνία του κ. Σημίτη να δώσει το «δαχτυλίδι» της διαδοχής στον Γιώργο Παπανδρέου. Μάλιστα τότε ο Κ. Σημίτης φέρεται να αποφάσισε να «ξεφορτωθεί» τον Κ. Λαλιώτη για να διευκολυνθούν οι επιλογές στο ζήτημα της διαδοχής, φέρνοντας έτσι ως γραμματέα του Κινήματος τον συνεργάτη του, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Απαντώντας στους επικριτές του που τον κατηγόρησαν για αντιαμερικανισμό, ο κ. Λαλιώτης, τόνισε ότι δεν οδήγησε εκείνος το κόμμα εκεί και σημείωσε ότι απλά εξέφρασε την αντίθεση της πλειοψηφίας των Ελλήνων στον πόλεμο του Ιράκ. Αφήνοντας σαφείς αιχμές, πρόσθεσε πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε λοβοτομή γιατί κάποιοι το θέλουν. Σημειώνεται ότι τότε προέτρεπαι τη νεολαία να φωνάζει συνθήματα κατά των Αμερικανών.

Ήταν τότε ξεκάθαρη ότι η απόφαση του Κώστα Λαλιώτη ήταν να εγκαταλείψει τις «καρέκλες» της πολιτικής, να αποχωρήσει και να βυθιστεί με μεγάλη υπομονή στη σιωπή.

Γενικά από τότε η αναφορά και μόνο στο όνομά του από τους εσωκομματικούς του φίλους προσέδιδε έναν χαρακτήρα επιστροφής του ανθρώπου που θα έσωζε το κόμμα, ενώ προκαλούσε… πανικό στη Νέα Δημοκρατία, εξαιτίας των καινοτόμων μεθόδων επικοινωνίας που εφάρμοζε.

Ποιος είναι ο Κώστας Λαλιώτης

Ο Κώστας γεννήθηκε το 1951 στα Δολιανά Αρκαδίας. Είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του, και για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής. Υπήρξε υπουργός πολλών κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Δραστηριοποιήθηκε κυρίως στα δημόσια έργα αφού διετέλεσε Υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΠΕΧΩΔΕ) τα χρόνια 1993-2001 και συνδέθηκε με πολλά μεγάλα έργα, ενώ δέχθηκε κριτική.

Είναι γιος του Γεωργίου Λαλιώτη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΕΑΜ που είχε εκλεγεί Πρόεδρος των Δολιανών, αλλά διώχθηκε και φυλακίστηκε για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, για να αφοσιωθεί στην πολιτική και τη δημοσιογραφία. Αναμίχθηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσα από το ΠΑΚ και το 1973 είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής.

Ο Κ. Λαλιώτης είχε την ευθύνη του σχεδιασμού όλων των εκλογικών αναμετρήσεων του ΠΑΣΟΚ, από το 1974 μέχρι το 2004.

Η συμβολή του Κώστα Λαλιώτη στη διαχρονική διαμόρφωση των ιδεολογικο-πολιτικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ θεωρείται μεγάλη. Στην ελληνική πολιτική ο Λαλιώτης είναι πολύ γνωστός για τις μεγάλες ικανότητές του στην πολιτική επικοινωνία, καθώς είχε κρίσιμο ρόλο σχεδόν σε όλες τις εκλογικές νίκες του ΠΑΣΟΚ.

Οι υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ τον αποκαλούν «Το Θείο Βρέφος», ενώ έχει εμπλακεί σε δικαστικές διαμάχες με εκδότες, δημοσιογράφος και τον Κ. Μητσοτάκη.