Στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN μίλησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, καλώντας τους νέους να προσέλθουν στις κάλπες την 21η Μαΐου.
«Δεν έχει νόημα να σχολιάζουμε σενάρια με αριθμούς και με εκτιμήσεις εκλογικών ποσοστών, τρεις εβδομάδες μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Οι πολίτες, ο λαός θα κρίνει τι ποσοστό αναλογεί σε κάθε πολιτικό κόμμα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας.
Κληθείς να σχολιάσει τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης της MRB και το ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σκέρτσος είπε ακόμη ότι «το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του έχουν θέσει μία και μόνη “κόκκινη” γραμμή, που απαγορεύει οποιονδήποτε διάλογο.
Ανέφερε ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά. Αυτό από μόνο του, νομίζω ότι λέει πάρα πολλά. Αντί να μιλάει, δηλαδή, επί προγραμματικών θέσεων, αντί να θέτει κάποιες εύλογες κόκκινες γραμμές ή κάποια θέματα προτεραιότητας στο ΠΑΣΟΚ, που θεωρεί ότι πρέπει να λυθούν -για εμάς είναι πολύ σημαντική, για παράδειγμα, η μεταρρύθμιση του Κράτους, η αξιολόγηση στο Κράτος- το ΠΑΣΟΚ έχει καταψηφίσει τους νόμους που έχουν περάσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, το θεωρώ αδιανόητο, είναι βασικό ζητούμενο, για την αξιολόγηση των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων».
Υπογράμμισε ότι «η συζήτηση περί συνεργασιών είναι προσχηματική και εξηγώ γιατί. Έχουμε μια πάρα πολύ καθαρή πρόταση εξουσίας και διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς τι λέμε; Λέμε ότι τα τέσσερα αυτά χρόνια, αντιμετωπίζοντας πρωτόγνωρες ιστορικά κρίσεις, ενεργειακή κρίση, υγειονομική κρίση, κρίση στα σύνορα, πράγματα τα οποία ήταν αδιανόητα, δεν υπήρχε ιστορική, θεσμική και πολιτική μνήμη για να τις διαχειριστεί μια ελληνική κυβέρνηση και όμως, τις διαχειριστήκαμε με επάρκεια και σήμερα η ελληνική οικονομία, οι Έλληνες πολίτες, οι Έλληνες εργαζόμενοι βρίσκονται σε καλύτερη θέση από αυτή που ήταν το 2019. Έχουμε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη, που είναι βασικό ζητούμενο, έχουμε 20% υψηλότερο κατώτατο μισθό, έχουμε χαμηλότερη φορολογία, δεσμευτήκαμε το 2019 ότι θα φέρουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, περισσότερες θέσεις εργασίας, υψηλότερα εισοδήματα, ασφάλεια στα σύνορα, καλύτερους εξοπλισμούς και άμυνα, όλα αυτά είναι πράγματα στα οποία δεσμευτήκαμε και τα οποία τα υλοποιήσαμε. Δεν έχουμε πάει καλά σε όλα τα πεδία, το αναγνωρίζουμε. Ξέρουμε πολύ καλά ότι το Κράτος νοσεί και πρέπει να μεταρρυθμιστεί».
Και αντέτεινε: «Από την αντιπολίτευση τι βλέπουμε; Από την αντιπολίτευση, εγώ βλέπω αυτήν τη στιγμή μία βαβέλ! Δεν υπάρχει ούτε πρόταση διακυβέρνησης, ούτε και πρόγραμμα διακυβέρνησης και ουσιαστικά αυτό που διακυβεύεται στην κάλπη της 21ης Μαΐου είναι το αν θα συνεχίσουμε σε έναν δρόμο σταθερότητας, εθνικής αυτογνωσίας, ενός υπεύθυνου πατριωτισμού και μια δυναμικής πορείας της οικονομίας προς τα μπρος ή θα μπει ξανά η χώρα σε περιπέτειες, με ένα πολιτικό σύστημα το οποίο δημιουργεί τις δικές του κρίσεις, οι οποίες μετά μεταφέρονται, μετακυλίονται στην κοινωνία.
Στην κάλπη της 21ης Μαΐου αυτό το οποίο κρίνεται είναι αν θα δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα να κρατηθούμε σε ένα μονοπάτι πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και ανόδου -αυτό κρίνεται- ή θα μπούμε σε μία διελκυστίνδα αβεβαιότητας και σε ένα καλοκαίρι μακρόσυρτων διαπραγματεύσεων και ασυνέχειας στο πολιτικό σύστημα. Το βλέπουμε, τώρα, μέσα σε μια εβδομάδα προεκλογικής περιόδου έχουν φανεί όλες οι αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τα προγράμματά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜΕΡΑ 25 και του ΠΑΣΟΚ. Φανταστείτε αυτό που βλέπουμε με το πρόγραμμα, με το σχέδιο “ΔΗΜΗΤΡΑ” εναλλακτικά νομίσματα, με τις θέσεις για τις τράπεζες, με τα οικονομικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ, τι θα συμβεί αν αναλάβουν κυβερνητική ευθύνη».
Αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει η ΝΔ αν δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη, πιθανή συνεργασία ή τρίτη κάλπη, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε: «Η απάντηση είναι στα χέρια των πολιτών, στην ψήφο των πολιτών. Εμείς θα κάνουμε αυτό το οποίο θα ορίσει ο ελληνικός λαός, αλλά επαναλαμβάνω εμείς θέλουμε να κριθούμε και να συγκριθούμε για το πού ήταν η χώρα το 2019, πού είναι σήμερα και τι θα βγάλει η κάλπη από την κρίση των πολιτών σε σχέση με την εντολή που θα δώσει στα κόμματα. Είναι αυτό το οποίο θα κρίνει τελικά αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά ή αν θέλουμε να πάμε πίσω.
Η χαλαρή ψήφος μπορεί να οδηγήσει σε μία συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Βαρουφάκη – ΠΑΣΟΚ, η οποία μπορεί να είναι καταστροφική. Η απλή αναλογική, το σύστημα της απλής αναλογικής, με χαλαρή ψήφο -αν πάει κάποιος με μία ψήφο για παράδειγμα, τιμωρητική για την πρώτη κάλπη προς τη Νέα Δημοκρατία- μπορεί να οδηγήσει σε μία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Βαρουφάκη, σε μια κυβέρνηση ηττημένων, νικητών, με ανοχή. Όπως θέλετε πείτε το. Κάθε μέρα άλλωστε αλλάζουν και τακτική. Μας λένε ότι μπορεί να βγει οτιδήποτε μέσα από την κάλπη.
Ο κ. Γεροτζιάφας, είπε ότι και με δεύτερο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να κάνουν κυβέρνηση. Και αυτό είναι που πρέπει να σκεφτούν οι πολίτες. Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας θα ακούσει και τα στελέχη του τι λένε. Αλλά, επίσης, ο κ. Τσίπρας δεν φημίζεται για τη συνέπειά του. Είχε πει 15 φορές “θα σκίσω τα μνημόνια” και τελικά δεν τα έσκισε τα μνημόνια και έφερε ένα νέο μνημόνιο. Το τι λέει ο κ. Τσίπρας πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές είναι εντελώς αδιάφορο, διότι δεν είναι συνεπής και ειλικρινής.
Το ζητούμενο, όμως, είναι τι θα βγάλει αυτό (περί συνεργασιών); Θα βγάλει, ουσιαστικά, ένα σχέδιο “Δήμητρα” εναλλακτικού νομίσματος, αλλά και ένα οικονομικό πρόγραμμα 46 δισ. ευρώ. Ο κ. Σταθάκης μας είπε κρατικοποίηση της Εθνικής το οποίο έρχεται κόντρα στο ευρωσύστημα. Αυτό θα μας πάει πίσω στις χειρότερες μέρες του 2015».
Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η Νέα Δημοκρατία είναι ένα ισχυρό κόμμα, θέλουμε να είναι ένα αυτοδύναμο κόμμα, μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, όμως, έχει και πνεύμα συνεργασιών. Εγώ προσωπικά προέρχομαι από τον χώρο του κέντρου, αυτή τη στιγμή ανήκω στη Νέα Δημοκρατία και αισθάνομαι πάρα πολύ άνετα σε αυτό το κόμμα και ο κ. Μητσοτάκης έχει απευθύνει ένα ευρύτατο κάλεσμα σε ανθρώπους και δυνάμεις από ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα».
Μάλιστα επεσήμανε ακόμη πως είναι ενδεικτικό το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. «Σε αντίστιξη με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει, παρά τα λάθη της προηγούμενης εβδομάδας, να κινείται σε μία κατεύθυνση celebrity. Εμείς δεν θα έχουμε celebrities στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Θα έχουμε ανθρώπους από την κοινωνία, βαθιά μέσα από την κοινωνία, με μεγάλη έμφαση στις γυναίκες και στους νέους».
Αναφορικά με το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκέρτσος σχολίασε ότι «μας οδηγεί σε ενισχυμένη εποπτεία ξανά, μας πάει σε υπερβολικό έλλειμμα. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα 46 δισ. ευρώ. Τάζει ένα σωρό φοροαπαλλαγές και μειώσεις φόρων, που δεν μας λέει από πού θα βρει τα χρήματα για να τις χρηματοδοτήσει. Άρα, αυτομάτως, αυτό μας οδηγεί στο ότι είτε υπάρχει μία κρυφή ατζέντα φορολογίας, τη λένε διάφορα στελέχη. Λέει ο κ. Δραγασάκης, ο κ. Σταθάκης, ότι θα αυξήσουν διάφορους φόρους, δεν το υιοθετεί κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ. ‘Αρα, υπάρχει διγλωσσία. Συνεπώς, ένα το κρατούμενο: Κρυφή ατζέντα φορολογίας. Το ζήσαμε το 2015-2019. Φορολογική αφαίμαξη έγινε από τη μεσαία τάξη το 2015-2019. Ή αν δεν υπάρχουν τα χρήματα μπαίνουμε αυτομάτως σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και εποπτείας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Θυμίζω ότι από την εποπτεία βγήκαμε μετά από 12 χρόνια, τον περασμένο Αύγουστο. Και θέλουν να μας ξαναβάλουν εκεί ακριβώς, διότι επαναφέρουν την ίδια και απαράλλαχτη πρόταση του 2015. Η Ελλάδα θα μπει σε νέο μνημόνιο. Είναι δεδομένο αυτό με αυτό το πρόγραμμα. Το δικό μας πρόγραμμα επίσης είναι κοστολογημένο. Είναι ενταγμένο στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικού πλαισίου που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το 2027 και κοστίζει 8-9 δις. ευρώ στην τετραετία. Έχουμε αποδείξει ότι εμείς ακολουθούμε μία πολιτική φοροελαφρύνσεων. Έχουν μειωθεί 50 φόροι. Επτά δισεκατομμύρια φόροι έχουν αφαιρεθεί από τις πλάτες επιχειρήσεων, νοικοκυριών, εργαζομένων. Είχαν μπει από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτοί οι φόροι. Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε 7 δις. λιγότερους φόρους και αυτό έχει οδηγήσει σε ρεκόρ επενδύσεων. Έχει οδηγήσει σε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, σε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και σε μείωση του δημοσίου χρέους», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ‘Ακης Σκέρτσος στάθηκε επίσης στη σημασία της ψήφου των νέων ανθρώπων, επισημαίνοντας: «Οι νέοι πρέπει να ψηφίσουν. Οι νέοι πρέπει να κρίνουν την πολιτική πρόταση που ενδυναμώνει τους ίδιους, για να ζήσουν και να εργαστούν καλύτερα στην Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει τα τέσσερα αυτά χρόνια πολλά πράγματα για την ψήφο των νέων και πρέπει να αξιολογηθεί γι’ αυτά. Αυτό το οποίο λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποκριτικό. Το 2019 είχαμε πάλι εκλογές τον Ιούλιο. Έκανε κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των νέων που δουλεύουν ως εργαζόμενοι στα τουριστικά καταλύματα στα νησιά;
Υπάρχει υποχρέωση από τον νόμο σε κάθε εργοδότη για κάθε ψηφοφόρο που διαμένει μακριά από τον τόπο που ψηφίζει ή που εργάζεται μακριά από τον τόπο που ψηφίζει, να του δώσει άδεια και να πάει να ψηφίσει. Είναι μη θέματα αυτά, με την έννοια που τα θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς οι νέοι πρέπει να ψηφίσουν. Εμείς τους θέλουμε ισχυρούς και παρόντες στην κάλπη».
Για το ενδεχόμενο να γίνει debate Μητσοτάκη –Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «είναι ζήτημα δημοκρατικής τάξης. Έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ σύστημα απλής αναλογικής. Το debate για την πρώτη κάλπη πρέπει να αναδείξει τις αδυναμίες της απλής αναλογικής και το χάος των αντικρουόμενων προτάσεων. Την επόμενη ημέρα όλα θα τα συζητήσουμε, με βάση πλέον το νέο εκλογικό σύστημα. Είναι αστείο να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κ. Μητσοτάκης φοβάται να αναμετρηθεί με τον κ. Τσίπρα».
Για τυχόν θέμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας με τις αναφορές Δένδια, ο κ. Σκέρτσος απάντησε πως δεν υφίσταται αλλά πρόκειται για «αστειότητες και fake news της αντιπολίτευσης. Κανένα θέμα δεν υπάρχει. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα στο υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα αυτό και από εκεί και πέρα περιμένουμε τα πορίσματα. Τελεία. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο. Ο κ. Δένδιας είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας, είναι πολύ σημαντικός υπουργός. Έχει προσφέρει πάρα πολύ σημαντικό έργο στο υπουργείο Εξωτερικών. Μας έχει κάνει όλους να νιώθουμε πολύ πιο ασφαλείς με τη δουλειά που έχει κάνει».