Για περισσότερο από μια ώρα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτό, η ουκρανική σημαία κυμάτιζε έξω από το Μαξίμου ανάμεσα στην ελληνική και την σημαία της ΕΕ.

Αμέσως μετά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας θα παρακαθίσει επίσης στο δείπνο των ηγετών Βαλκανικών χωρών αλλά και της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Να θυμίσουμε ότι το δείπνο έχει προγραμματιστεί για τις 20:15.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και θα μείνουμε στο πλευρό της κυβέρνησης και του ηρωικού λαού σας που βιώνει τις συνέπειες μιας παράνομης εισβολής αλλά αντιστέκεται μαχόμενος για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του.

Αποτελείτε έμπνευση για όλη την δημοκρατική Ευρώπη και για την πατρίδα μου και καμία απόπειρα επαναχάραξης των συνόρων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή την προσπάθεια της Ρωσίας. Αντιμετωπίσαμε κι εμείς στο παρελθόν απόπειρες ανιστόρητου αναθεωρητισμού. Είμαστε στο πλευρό σας γιατί οι λαοί μας συνδέονται με μακροχρόνιους δεσμούς».

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην μαρτυρική Μαριούπολη όπως είπε και την Οδησσό και κατηγόρησε την Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ως όπλο το φυσικό αέριο και τα σιτηρά.

Ζήτησε να ισχύσει και πάλι η συμφωνία για τα σιτηρά και τόνισε ότι το 50% των ουκρανικών σιτηρών εξάγονται μέσω πλοίων ελληνικών συμφερόντων.

Οι δυο ηγέτες υπέγραψαν όπως ανακοίνωσε κοινή δήλωση για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας.

«Από την Αλεξανδρούπολη ξεκινά ένας νέος ενεργειακός διάδρομος που ενώνει το βορρά με το νότο»

Αναφέρθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που αποτελεί κόμβο και από εκεί ξεκινά όπως σημείωσε ένας νέος ενεργειακός διάδρομος.

Η Αθήνα έγινε σήμερα σημείο συνάντησης όλων των ηγετών της περιοχής, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την διαδρομή των χωρών προς την ΕυρωπαΊκή οικογένεια και έστειλε μήνυμα στην Αλβανία ότι η πορεία αυτή περνά μέσα από το κράτος δικαίου.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η χώρα μας θα συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και τόνισε ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί με μια ελεύθερη και δημοκρατική Ουκρανία.