Στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα μας με την τρόικα και στις προκλήσεις του νέου έτους αναφέρονται κατά κύριο λόγο σε άρθρα τους για την έλευση του 2011, που δημοσιεύονται στο «Έθνος της Κυριακής», οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.

Αλλαγές για μία χώρα δίκαιη και μία οικονομία βιώσιμη

«Η χρονιά που πέρασε αποτέλεσε για όλους τους Έλληνες μια δοκιμασία χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα της σύγχρονης Ιστορίας μας. Ζήσαμε την ανασφάλεια και τον φόβο, που καλλιέργησαν κλίμα πανικού μαζί με πραγματικά γεγονότα, όπως τη μείωση των εισοδημάτων -ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα- την αναγκαία αύξηση της φορολογίας. Κανένας πολιτικός και καμία κυβέρνηση δεν θα ήθελε να πάρει τέτοιου είδους μέτρα. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι χωρίς αυτές τις αποφάσεις δεν θα είχαμε αποτρέψει να βουλιάξουμε σε βαθιά ύφεση από τα χρέη και την ανυποληψία», αναφέρει στο άρθρο του ο Γιώργος Παπανδρέου και προσθέτει πως «ήταν ανάγκη να αποτρέψουμε τα χειρότερα και αυτό ήταν που κάναμε το 2010. Και το κάναμε μαζί. Χωρίς την ωριμότητα του ελληνικού λαού καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει μόνη της».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις του 2011, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει «η στόχευση είναι μία. Μια Ελλάδα αξιών, δικαιοσύνης, ισότητας, ελευθερίας και ανθρωπιάς, που γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους θα μπορεί να δημιουργήσει και μια βιώσιμη οικονομία», ενώ καταλήγει «τίποτα, όμως, δεν χαρίζεται. Γι’ αυτό χρειάζεται να μετατρέψουμε την οργή ή την απογοήτευσή μας όχι σε ηττοπάθεια, μοιρολατρία ή εύκολη αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, αλλά σε δύναμη αλλαγής. Στην Ελλάδα που δημιουργούμε όλο και περισσότερο θα πληρώνουν αυτοί που πρέπει. Όλο και περισσότερο θα εμπεδώνεται η κοινωνική δικαιοσύνη, η διαφάνεια, η ευνομία, ο σεβασμός στον πολίτη».

Είμαστε κοντά σε ανατροπές σεισμικού χαρακτήρα

Χρονιά ορόσημο για την Ελλάδα χαρακτηρίζει το 2011 ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς η Ελλάδα θα κληθεί να αλλάξει δύο πράγματα «την πολιτική της για διέξοδο από την κρίση δανεισμού και το πολιτικό και οικονομικό της μοντέλο».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται στις προκλήσεις του 2011 και καταλήγει: «Το 2010 άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας». Και για την Ελλάδα και για την υπόλοιπη Ευρώπη… Όπως λέει, όμως, ο ελληνικός μύθος, όταν δραπέτευσαν όλα τα δεινά, οι Θεοί είχαν προβλέψει να βάλουν μέσα στο κουτί και την Ελπίδα. Αυτή που επέτρεψε στην Πανδώρα να αντέξει τις δυσκολίες. Αυτή που επιτρέπει στους ανθρώπους να χαράξουν τον δρόμο τους μέσα από τα δεινά και να ξαναβρούν τον εαυτό τους. Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, η Πανδώρα δεν είναι μόνον η υπαίτιος όλων των δεινών. Είναι και η μάνα της Ελπίδας. Το 2011, λοιπόν, ας είναι το έτος της Ελπίδας! Η οποία, στην περίπτωσή μας, είναι ρεαλιστική – φτάνει να την πιστέψουμε. Και χειροπιαστή – φτάνει να την προσπαθήσουμε».

Εφεύρημα ότι τα μέτρα τα βάζει η τρόικα

Οι πολίτες έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης με τη στήριξη της τρόικας, σημειώνει μεταξύ άλλων η Αλέκα Παπαρήγα, και προειδοποιεί για «πόλεμο» που έχουν εξαπολύσει για να διασφαλίσουν τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, ο οποίος θα κλιμακωθεί και θα γίνει πιο αδυσώπητος.

«Ο λαός δεν μπορεί να προστατευτεί από την καπιταλιστική βαρβαρότητα με τους συνηθισμένους αγώνες και με διεκδικήσεις του χθες. Τα ξεσπάσματα μόνο εκτονώνουν την αγανάκτηση και την οργή. Χρειάζεται να οικοδομήσει μια ισχυρή εργατική – λαϊκή συμμαχία που θα πατά γερά στους εργασιακούς χώρους και στις συνοικίες, που με σχέδιο θα οργανώνει την άμυνα και την αντεπίθεση με στόχο την εξουσία για την αποδέσμευση από την ΕΕ και τις αναγκαίες ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στο κράτος», καταλήγει η γενική γραμματέας του ΚΚΕ.

Μπορούν να βγουν νικητές και πάλι οι Έλληνες

Στο φόβο που νιώθουν οι Έλληνες για το μέλλον, στο σοκ που υπέστη η κοινωνία από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται κάθε τρία χρόνια, αλλά και στην ανάγκη να γεννηθεί η ελπίδα το 2011 αναφέρεται ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημειώνει: «Οφείλουμε να μετατρέψουμε τις δυνατότητές μας σε ικανότητες. Το τέλος μιας εποχής είναι η αρχή μιας άλλης. Οι δυσκολίες θα μας καταστήσουν πιο δυνατούς και ακμαίους. Αρκεί να μείνουμε ενωμένοι. Ισως το μεγαλύτερο ελάττωμα της φυλής μας να είναι, διαχρονικά, οι προσωπικές αντιπαλότητες και ανταγωνισμοί. Ενωμένοι θα αντλήσουμε κουράγιο και θα προχωρήσουμε. Ενωμένοι θα βγούμε από το τούνελ της κρίσης. Ενωμένοι θα δώσουμε και πάλι στο έθνος τη χαμένη του αίγλη. Ενωμένοι θα γεννήσουμε, εμείς οι ίδιοι, την Ελπίδα».

Υπάρχει τρόπος να αποτρέψουμε το «έτος μηδέν»

Για την κρισιμότερη χρονιά στη νεότερη ιστορία της χώρας κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο νέο έτος που έρχεται σε λίγες ώρες, μία χρονιά που «πρέπει να αποτελέσει το “έτος 0” γι’ αυτήν τη νέα Ελλάδα που ετοιμάζουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η κυβέρνηση».

«Η Αριστερά έχει τη μεγάλη ευθύνη να αλλάξει τα πράγματα. Αρκεί να συνειδητοποιήσει την ιστορική ανάγκη ενός ενωτικού μετώπου, που θα ξεκινά από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ και θα καταλήγει στα αριστερά της Αριστεράς, με στόχο την αντιστροφή της καταστροφικής πορείας της χώρας», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας και καταλήγει: «Ενότητα όλων των δυνάμεων της Αριστεράς σε ένα μίνιμουμ σχέδιο ενεργοποίησης των κοινωνικών αντιστάσεων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις εναλλακτικές λύσεις. Μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον, αρκεί να υπερβούμε το παρόν».

Με τους πολίτες για άλλη πολιτική

«Η πολιτική που εφαρμόζεται δεν είναι μονόδρομος. Η χώρα περνάει δύσκολες στιγμές. Eχει όμως ανάγκη από την αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει διαφορετική πολιτική για τη διέξοδο από την κρίση», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Φώτης Κουβέλης.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς εκτιμά ο προϋπολογισμός του 2011 δεν θα τηρηθεί ούτε για δύο μήνες και πως ο αντιλαϊκός του χαρακτήρας είναι προφανής, ενώ σημειώνει ότι «είναι αναγκαία η σύμπηξη ενός πολιτικού και κοινωνικού ευρωπαϊκού μετώπου και η διασφάλιση ευρύτερων συμμαχιών για τη στήριξη του Μόνιμου Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων, που θα διαδεχτεί το 2013 το υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας».

Αναγκαία μια εκ βάθρων αλλαγή

«Το 2011 η Ελλάδα και οι Έλληνες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πρόκληση της αποφυγής της χρεοκοπίας. Ουσιαστικά όμως με την ανάγκη για μια εκ βάθρων αλλαγή των πάντων», αναφέρει η Ντόρα Μπακογιάννη στο άρθρο της για την έλευση του 2011.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κάνει κριτική τόσο στο ΠΑΣΟΚ «που δεν έχει γενικότερο σχέδιο, γι’ αυτό και τα ρίχνει όλα στο μνημόνιο των δανειστών. Εχει “ένοχη συνείδηση”. Δεν πιστεύει σ’ αυτά που πρέπει να κάνει, ακόμα κι όταν προωθεί μεταρρυθμίσεις προς τη σωστή κατεύθυνση», όσο και στη Νέα Δημοκρατία «που πολιτεύεται ενάντια στη δική της, φιλελεύθερη και φιλοευρωπαϊκή, παράδοση και ιστορία. Η ΝΔ έχει αποστατήσει από τον εαυτό της και ουσιαστικά συντάσσεται με αυτό που ένας αναλυτής αποκάλεσε “μηδενιστική Αριστερά”».
Καταλήγει δε με την ευχή «η χώρα και οι θεσμοί της, ιδίως τα κόμματα, να αρθούν πλέον στο ύψος των περιστάσεων ώστε το 2011 να σφραγίσει ένα καλύτερο μέλλον, όχι να καταστεί το επιτύμβιο ενός κακού παρελθόντος».