Απολογισμό της χρονιάς που φεύγει και καταγραφή των βασικών προτεραιοτήτων για το 2011 αναμένεται να κάνει στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός.

Στη συνεδρίαση δε θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων και την απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελμάτων περιλαμβάνει διατάξεις που θα επιτρέψουν την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας σε συγκεκριμένες τεχνικές ειδικότητες, ως συνέχεια της Κοινοτικής Οδηγίας που είχε φέρει στη Βουλή το καλοκαίρι το υπουργείο Οικονομικών και αποτελεί, ουσιαστικά, ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της περίφημης «οδηγίας Μπόλκενσταϊν».

Ο Γιώργος Παπανδρέου, επίσης, θα ζητήσει από τους υπουργούς του να επιταχύνουν μεν τους ρυθμούς τους, εν όψει της αξιολόγησης του Φεβρουαρίου και της εκταμίευσης της τέταρτης δόσης, αλλά θα ζητήσει ευρύτερη διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς πριν την κατάθεση των νομοσχεδίων, καθώς και ενημέρωση των βουλευτών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κραδασμοί στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, πάντως, εξέχουσα θέση έχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τον «Καλλικράτη» στην Παιδεία, με την ανασυγκρότηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Επίσης, θα δοθεί το «πράσινο φως» για το διορισμό των μεταβατικών γραμματέων των διοικητικών περιφερειών, καθώς από το Σάββατο αναλαμβάνουν καθήκοντα επισήμως οι νέοι, εκλεγμένοι Περιφερειάρχες.