Ερωτήματα έχει προκαλέσει η καθυστέρηση της διερεύνησης της υπόθεσης του Αλέξη Γεωργούλη από τις βελγικές Αρχές, την ώρα που ο ευρωβουλευτής, ο οποίος είδε την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποκάλυψη που έκανε η Ελένη Χρονοπούλου, συνδέει τη δημοσιοποίηση με τις εκλογές. Χαρακτηριστικά, ο Αλέξης Γεωργούλης «ανησυχεί» και «λυπάται» που η δημοσίευση της καταγγελίας έρχεται λίγο πριν της εκλογές, σύμφωνα με ανακοίνωση των δικηγόρων του, στην οποία επισημαίνεται ακόμη ότι δεν έχουν πρόσβαση στη δικογραφία εναντίον του.
«Αν δεν έχουμε άρση της βουλευτικής ασυλίας, δεν έχουμε πρόσβαση στη δικογραφία. Οι αρμόδιες αρχές στο Βέλγιο είναι πολύ προσεκτικές. Κάνουν αργά αλλά εξαιρετικά σταθερά βήματα, μην τους αδικούμε. Πάρα πολύ προσεκτικές κινήσεις, ιδιαίτερα όταν αφορά έναν εν ενεργεία ευρωβουλευτή και ένα αδίκημα που δεν έχει κατατεθεί στην αυτόφωρη διαδικασία, όπως με την Εύα Καϊλή. Άρα θέλουν σε βάθος χρόνου να ερευνήσουν προσεκτικά την υπόθεση.
Όσο όμως και να είναι αναγκαία τα προσεκτικά αυτά βήματα, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την υπέρμετρη καθυστέρηση των τριών περίπου ετών», δήλωσε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς.
Πότε αναμένεται η άρση της ασυλίας του
Σύμφωνα και με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, για να κληθεί ενώπιον δικαστικών αρχών ο Αλέξης Γεωργούλης πρέπει πρώτα να αρθεί η ασυλία του και μετά να υπάρξει ακρόαση σε επίπεδο δικαστηρίου.
«Αυτό που περιμένουμε είναι η έναρξη της διαδικασίας. Ακόμη δεν ξέρουμε πότε θα συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η υπόθεση εάν θα είναι 24 ή 25 Απριλίου ή αν θα πάει στις 30 Μαΐου[…] Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι στην ανακοίνωση των συνηγόρων του κυρίου Γεωργούλη υπάρχει το πολιτικό μήνυμα, δηλαδή φαίνεται ότι ζητήθηκε από τον πελάτη τους η υπερασπιστική γραμμή να βασιστεί στο πολιτικό μήνυμα και στο γεγονός ότι υπάρχουν εξελίξεις λίγο πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα. Ακόμα υπήρξε και δεύτερη ανακοίνωση, μικρότερη διευκρινιστική, γιατί η πρώτη ανακοίνωση έλεγε ότι στις αρχές Απριλίου υπήρξε η ενημέρωση σχετικά με την καταγγελία και στη δεύτερη ανακοίνωση για να μην υπάρξουν παρανοήσεις σημειώνεται συγκεκριμένα ότι ο κ. Γεωργούλης ενημερώθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου».
Σε ερώτηση προς την Ειρήνη Ζαρκαδούλα, για το πότε αναμένεται η άρση ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη η δημοσιογράφος απάντησε ότι «Εξαρτάται αν θα υπάρξουν πιέσεις. Τελείωσε η Ολομέλεια στο Στρασβούργο, οπότε τώρα θα δούμε εάν θα υπάρξουν πιέσεις έτσι ώστε να πάει τουλάχιστον στη συζήτηση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων. Εάν δεν συζητηθεί τώρα πάει σε ένα μήνα, τέλος Μαΐου. Άρα πέρασε το δίμηνο μετά πάει τον Ιούνιο. Δηλαδή όλα εξαρτώνται από πότε θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων για να προχωρήσει η υπόθεση. Εφόσον πάει στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων θα κληθεί και ο κύριος Γεωργούλης για να πει την δική του άποψη. Λογικά αυτό θα το μάθουμε όπως είχε γίνει για παράδειγμα και με τον Ταράμπελα και με τον Κοτσολίνο, ο οποίοι κλήθηκαν να πάνε στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων που ήταν βέβαια κεκλεισμένων των θυρών, αλλά έξω από την αίθουσα μπορούσες να τους συναντήσεις και να μιλήσεις μαζί τους. Εάν δεν έχει κάνει κάποια δήλωση μέχρι τότε ο κ. Γεωργούλης μπορεί εκεί να πει και τη δική του εκδοχή ο ίδιος».
Η ανακοίνωση των δικηγόρων του Αλέξη Γεωργούλη
«Στις αρχές Απριλίου του 2023, ο Αλέξης Γεωργούλης έμαθε έκπληκτος, με αφορμή την αίτηση άρσης της βουλευτικής του ασυλίας, ότι η κυρία Χρονοπούλου είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του κατηγορώντας τον για ασελγείς πράξεις που φέρεται να έλαβαν χώρα τον Ιανουάριο του 2020 στις Βρυξέλλες. Οι ισχυρισμοί αυτοί αμφισβητούνται επισήμως. Ο κ. Γεωργούλης αντικρούει τις κατηγορίες της κ. Χρονοπούλου από κάθε άποψη.
Ο Αλέξης Γεωργούλης έχει ζητήσει την άρση της βουλευτικής του ασυλίας ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση αυτή. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις βελγικές αρχές για την αποκατάσταση της αλήθειας. Μέσω των δικηγόρων του, ζήτησε να ακουστεί από τις ανακριτικές υπηρεσίες προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις κατηγορίες αυτές. Αναμένει αυτή την κλήση, παραμένει στη διάθεση των βελγικών αρχών και ελπίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει το συντομότερο δυνατό.
Ο κ. Γεωργούλης δεν μπορεί παρά να ανησυχεί για τη χρονική στιγμή αυτής της έρευνας και λυπάται βαθύτατα. Πράγματι, ενώ τα γεγονότα και η καταγγελία χρονολογούνται από το 2020, είναι λυπηρό το γεγονός ότι μόλις 3 χρόνια αργότερα η καταγγελία αυτή δημοσιοποιείται – ακριβώς λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βελγική νομοθεσία κατοχυρώνει το απόρρητο της έρευνας και δεν επιτρέπει την αποκάλυψη του περιεχομένου μιας προκαταρκτικής έρευνας στο κοινό.
Ο κ. Γεωργούλης και ο συνήγορός του δεν είχαν πρόσβαση στο φάκελο και δεν θα γίνει κανένα περαιτέρω σχόλιο σε αυτό το στάδιο».
Με ποια ποινή κινδυνεύει ο Αλέξης Γεωργούλης αν βρεθεί ένοχος για βιασμό
Στην καθυστέρηση της δικαστικής έρευνας της υπόθεσης του Αλέξη Γεωργούλη αναφέρθηκε προ ημερών και ο δικηγόρος Βρυξελλών, Νίκος Καραγιαννάκης μιλώντας στην εκπομπή Live News του Mega και τον Νίκο Ευαγγελάτο. «Η διάρκεια της δικαστικής έρευνας είναι προφανώς πολύ μεγάλη είναι ασυνήθης για τα βελγικά δεδομένα. Δεν έχω απάντηση γιατί μια τέτοια έρευνα γιατί μπορεί να κράτησε τρία χρόνια. Πάντως δεν συμβαίνει συχνά αυτό και δεν είναι λογικό να συμβαίνει. Είμαστε ακόμα πολύ στο σκοτάδι και από τη δική μου πλευρά θέλει πολύ προσοχή. Η έννοια των ιατρικών εξετάσεων μπορεί να είναι αποδείξεις για εκχυμώσεις, για χτυπήματα τα οποία δεν ταυτοποιούν τον δράστη. Μπορεί να είναι και γενετικό υλικό το οποίο πάλι δεν ταυτοποιεί τον δράστη μέχρι να αρθεί η ασυλία του και να υπάρχει ταυτοποίηση».
Ο κ. Κορογιαννάκης σημείωσε ότι η δίκη θα γίνει στο Βέλγιο εφόσον στην καταγγελία αναφέρεται πως η επίθεση έγινε εκεί και σημείωσε ότι «σε αυτού του είδους της υποθέσεις, αν είναι γνωστή η καταγγελία και αν έχει ειπωθεί το όνομα του πιθανού δράστη είναι ανεξήγητο γιατί έχει διαρκέσει τόσο».
Σε ότι αφορά την ποινή για βιασμό, ο δικηγόρος σημείωσε πως αυτή είναι από 5 έως 10 χρόνια και πως εκτίεται και δεν εξαγοράζεται.
Ο Αλέξης Γεωργούλης έχει καταγγελθεί για «βαριά ποινικά αδικήματα» και η καταγγελία από την Ελένη Χρονοπούλου έγινε στις βελγικές αρχές το 2020 και προσωποποιήθηκε το ίδιο έτος.
Νέες καταγγελίες στο προσκήνιο
Όσον αφορά στον συνεργάτη του Αλέξη Γεωργούλη, πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι κάποια στιγμή εξαφανίστηκε και όλοι απορούσαν τι συνέβη. Ούτε στα τηλέφωνα απαντούσε εύκολα. Αργότερα, έμαθαν για το bullying που έλεγε ότι δεχόταν. Δεν αποκλείεται πάντως τις προσεχείς ημέρες να δει το φως της δημοσιότητας και άλλη επίσημη καταγγελία από κάποιο πρόσωπο.
Η καταγγέλλουσα είναι αποφασισμένη για τη δικαίωσή της και δεν θα αφήσει την υπόθεση να μπει εμπόδιο στην προσωπικότητά της, αλλά θέλει επίσης να αφήσει τη δικαιοσύνη να προχωρήσει, αναφέρουν πληροφορίες.