Ως «σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων» περιέγραψε τις επικείμενες εκλογές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «θα ανοίξει τον δρόμο για κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας», χωρίς δεύτερες και τρίτες κάλπες. Απηύθυνε, δε, πρόσκληση «σε όλα τα κόμματα εκτός ΝΔ και ακροδεξιάς για συνεργασία στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του νικητή των εκλογών, ενώ έκανε λόγο «όχι για δεύτερη ευκαιρία, αλλά για πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας».

Μιλώντας, νωρίτερα απόψε, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Βερολίνου σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ» της γερμανικής Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για το έργο της κυβέρνησής του και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι το 2019 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορούσε να ισχυριστεί ότι «παρέλαβε χάος». «Ήμασταν η μόνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης που αυτό που αφήσαμε δεν επέτρεπε στην επόμενη κυβέρνηση να πει “παραλάβαμε χάος”. Η χώρα του 2019 δεν είχε σχέση με την υπό κατάρρευση χώρα που βρήκαμε το 2015», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για διαφορετικές προκλήσεις και ανέδειξε ως βασική προτεραιότητά του «να αισθανθεί και πάλι ο κόσμος δικαιοσύνη», να εξαλειφθούν οι αδικίες και το πελατειακό κράτος. «Υποσχεθήκαμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και το καταφέραμε. Αυτός ήταν ο στόχος μας. Και να μικρύνουμε τις ανισότητες. Και το κάναμε σε πλαίσιο μνημονίων. Οι επόμενοι τα βρήκαν όλα στρωμένα και με την πανδημία είχαν τη δυνατότητα και να δαπανήσουν. Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Αν είχαμε τη δυνατότητα να δαπανήσουμε 50 δισεκατομμύρια (…), τα νοσοκομεία δεν θα βρίσκονταν σε αυτά τα χάλια, θα μπορούσαμε να στηρίξουμε τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη. Δε ζητάμε δεύτερη ευκαιρία. Ζητάμε την πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας», δήλωσε εμφατικά.

Δεν είναι «καπρίτσιο» η πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Το λένε τα μαθηματικά, το λέει η πολιτική λογική, το λέει η πολιτική ηθική. Αυτές οι εκλογές έχουν σημασία και για τον Απόδημο Ελληνισμό – και για εσάς τους Έλληνες της Γερμανίας. Έχουν σημασία γιατί συγκρούονται δύο διαφορετικοί πολιτικοί κόσμοι που βλέπουν με ριζικά διαφορετικό τρόπο, όχι μόνο τον κόσμο και την Ευρώπη, αλλά, και τη θέση που πρέπει να έχει η Ελλάδα στον κόσμο και στην Ευρώπη. Δεν μιλάω μόνο για δύο διαφορετικές ιδεολογίες, αλλά για δύο διαφορετικές κοσμοθεωρίες. Αυτό που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι απλά μια δύναμη της Δεξιάς με την οποία διαφωνούμε ιδεολογικά, είναι μια δύναμη νεοσυντηρητισμού και νεοφιλελευθερισμού με την οποία μας χωρίζουν βαθύτατες και ανυπέρβλητες αξιακές διαφορές. Δεν μπορεί σήμερα να έχουμε την εικόνα ενός πρωθυπουργού που φωτογραφίζεται μπροστά από έναν φράχτη που δεν είναι αποτελεσματικός, αντιγράφοντας την προεκλογική καμπάνια του Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό. Ήρθε μετά ο Μπάιντεν και είπε «αυτά είναι ανοησίες». Δεν λύνεται έτσι το μεταναστευτικό. Είναι υποκρισία και λαϊκισμός να λες στον κόσμο ότι έτσι θα λυθεί.Σήμερα η Ελλάδα καλείται να αφήσει πίσω μια περίοδο που το κράτος δικαίου και η Δημοκρατία κακοποιήθηκαν με βάναυσο τρόπο στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία. Από μια κυβέρνηση που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα και δεν έδειξε κανένα σεβασμό στην ελευθεροτυπία και στον πλουραλισμό της ενημέρωσης.Η Ελλάδα του αύριο πρέπει να έχει σύγχρονο σύστημα δημόσιας υγείας. Στην πανδημία είχαμε τους χειρότερους δείκτες σε όλο τον Δυτικό κόσμο – ακόμα και από τη Βραζιλία του Μπολσονάρο. Η Ελλάδα του αύριο πρέπει να διαθέτει σύγχρονες υποδομές. Στα Τέμπη είδαμε μια χώρα χωρίς συντήρηση των σιδηροδρόμων τα τελευταία 4 χρόνια, με υπαλλήλους διορισμένους με τους όρους του πελατειακού κράτους του ‘60.Η Ελλάδα του αύριο πρέπει να δίνει σημασία στην ομογένειά της. Με στήριξη της εκπαίδευσης τόσο σε σχέση με τα μικτά δίγλωσσα σχολεία, όσο και με την ίδρυση ψηφιακού δίγλωσσου σχολείου. Με εκπαιδευτικούς και από την ομογένεια, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και με πρόσβαση σε Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας για όλους.Δεν είναι «καπρίτσιο» η πρώτη θέση στις εκλογές. Δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση αν δε συμμετέχει σε αυτή το πρώτο κόμμα. Το λένε τα μαθηματικά, το λέει η πολιτική λογική, το λέει και η πολιτική ηθική. Άρα, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ -και μάλιστα με ευρεία διαφορά- θα ανοίξει τον δρόμο για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Η Ευρώπη σήμερα χρειάζεται αυτήν την προοδευτική και δημοκρατική Ελλάδα. Όπως και η Ελλάδα και όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί χρειάζονται μια διαφορετική Ευρώπη, πιο δημοκρατική, πιο προσανατολισμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην οικονομική σύγκλιση, στην κοινωνική συνοχή.

Posted by Alexis Tsipras on Thursday, April 20, 2023