Από την πρώτη στιγμή που πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, όλα προμήνυαν μια καλή και εποικοδομητική συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Το κοντράστ του κλίματος ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα ήταν αναπόφευκτο λόγω της τραγικότητας της κατάστασης στην γειτονική Τουρκία αλλά η εγκαρδιότητα που αισθάνθηκαν όσοι βρίσκονταν στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν ήταν κάτι συνηθισμένο, έλεγε στο Newsbeast κυβερνητικός αξιωματούχος.
Πέραν των τυπικών που συνηθίζουν να λέγονται σε τέτοιες περιστάσεις και την γλώσσα της διπλωματίας ο Άντονι Μπλίνκεν αισθανόταν ότι είχε απέναντί του έναν αξιόπιστο συνομιλητή με τον οποίο σε αυτή την συγκυρία οι θέσεις ταυτίζονται σε όλα τα μείζονα ζητήματα, από το Ουκρανικό έως το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ένταξη στην οποία θέτει εμπόδια η Άγκυρα. «Όλα αυτά, δείχνουν ότι οι ΗΠΑ για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες έχουν απέναντί τους μια χώρα σύμμαχο και όχι μια χώρα με εξαρτήσεις και αγκυλώσεις. Μια χώρα στην οποία μπορούν να βασιστούν για την διατήρηση της σταθερότητας σε μια ιδιαίτερη περιοχή του πλανήτη όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος», δήλωνε ανώτατη κυβερνητική πηγή.
Σήμερα, ξεκινά και ο Δ Γύρος Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και παρά την χθεσινή αδιαθεσία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ο οποίος δεν παρέστη στο δείπνο, όλα δείχνουν ότι θα κυλήσουν βάσει προγράμματος.
Τι συζητήθηκε στο δείπνο
Στο μακρόστενο τραπέζι που στρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν πολλά θέματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε στον πρωθυπουργό την εκτίμησή του για τη στήριξη χωρίς αστερίσκους που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή και υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Συζητήθηκαν ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία.
Ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την άμεση βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Και οι δυο άνδρες σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συμφώνησαν στη σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σταθερή θέση της Ελλάδας και γνώμονας της πολιτικής της ήταν και παραμένει η ειρηνική επίλυση των διαφορών και οι σχέσεις καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Σύμφωνα επίσης με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε στον συνομιλητή του ότι η Ελλάδα στήριξε από την αρχή την Ουκρανία, παρέχοντας και στρατιωτική βοήθεια και τόνισε ότι πρέπει να σταλεί μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση κοιτάζοντας προς την Άγκυρα ότι κάθε μορφή αναθεωρητισμού, κάθε αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών.
Τόνισε ακόμα ότι στον στρατηγικό γεωπολιτικό τομέα, στον ενεργειακό τομέα, όπου η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο και βοηθά τους γείτονές της να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Στον διάλογο που προηγήθηκε μπροστά στις κάμερες ο Έλληνας πρωθυπουργός για ακόμα μια φορά εξέφρασε την οδύνη του για την ανθρωπιστική καταστροφή που έπληξε την Τουρκία.
Η παρατήρηση που έκανε όσον αφορά επίσης στα ελληνοτουρκικά ότι αυτή η φρικτή καταστροφή απέδειξε ότι υπάρχει ένας βαθύς σύνδεσμος μεταξύ των δύο λαών και θα πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτόν τον ψυχικό σύνδεσμο και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, βρήκε σύμφωνο τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, ως ενεργειακός κόμβος, ως ηγέτης σε θέματα περιβάλλοντος, αλλά και ως ηγέτης στην ένταξη κρατών στην Ευρώπη, των Δυτικών Βαλκανίων.
Γεμάτη μέρα και η σημερινή για τον Άντονι Μπλίνκεν
Νωρίς το πρωί, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Στις 8:45, στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών, οι δύο υπουργοί θα κηρύξουν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών. Κατόπιν, θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ στις 10:30 θα γίνουν κοινές δηλώσεις.
Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.
Ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί επίσης με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα ξεναγηθεί στην Αρχαία Αγορά και θα συναντηθεί με μέλη της των ομάδων έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ που επέστρεψαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.
To απόγευμα, θα εγκαινιάσει την επέκταση του κτιρίου της πρεσβείας, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερώνυμου.