Ένταση, αλληλοκατηγορίες και πολιτική πόλωση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κυριάρχησαν κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής που είχε καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας με αιχμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων, η οποία και απορρίφθηκε με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, 143 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, ενώ απών ήταν ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Πάτσης.
Το σύνολο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας διήρκεσε 34 ώρες και κορυφώθηκε με την μετωπική σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν επίσης το μεταναστευτικό, τα εξοπλιστικά οι τηλεοπτικές άδειες, η οικονομία, αλλά και η Τουρκία. Και μπορεί η πρόταση μομφή να καταψηφίστηκε, ωστόσο οι τόνοι της αντιπαράθεσης παραμένουν υψηλοί.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποτιμούν θετικά την εξέλιξη της συζήτησης και εκτιμούν ότι η κυβέρνηση βγήκε ωφελημένη από την κοινοβουλευτική μάχη σημειώνοντας ότι μέσα από τις τοποθετήσεις βουλευτών, υπουργών και βεβαίως του ίδιου του πρωθυπουργού, οι πολίτες είχαν την δυνατότητα να συγκρίνουν την καταστροφική 4ετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την 4ετία της ΝΔ. Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε ξεκάθαρο για ακόμα μια φορά ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αρραγής. «Επιτέλους, εμφανίστηκε, ο εξαφανισμένος κ. Τσίπρας», τόνιζαν από το Μέγαρο Μαξίμου, για να απαντήσει στις καταγγελίες για σακούλες με το «μαύρο χρήμα» που φέρεται να κατέληγαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάζοντας δε τις συνεχείς διακοπές κατά την ομιλία του πρωθυπουργού από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για δείγμα άγχους, νευρικότητας και ηττοπάθειας στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απαντώντας στο προεκλογικό δίλημμα «δημοκρατία ή εκτροπή» που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι πολίτες θα δώσουν δεύτερη ευκαιρία στην προκοπή προσθέτοντας πως «Η Δημοκρατία θα προστατευθεί με τη νέα νίκη της Νέας Δημοκρατίας».
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι γύρισε μπούμερανγκ για την Κουμουνδούρου η επιστολή την οποία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της ΑΑΔΕ, Χρήστο Ράμμο.
«Φάνηκε ξεκάθαρα», έλεγαν κυβερνητικές πηγές «ότι ειδικά στο θέμα των παρακολουθήσεων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ενημέρωση από δικά του δίκτυα. Αποδείχθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι ο κ.Τσίπρας έδωσε ονόματα στον κ.Ράμμο πριν από οποιαδήποτε έρευνα της ΑΔΑΕ κι όχι ο κ.Ράμμος προς τον κ. Τσίπρα. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραπλάνησε το Κοινοβούλιο αναφέροντας ονόματα τα οποία δεν περιέχονταν στην επιστολή του κ. Ράμμου».
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή κινείται θεσμικά και ουδέποτε είχε αντίστοιχη πληροφόρηση.
Και όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε επίμονα πως έφτασαν στα χέρια του κ. Τσίπρα οι συγκεκριμένοι τηλεφωνικοί αριθμοί των προσώπων αυτών που κατονόμασε αλλά και μέσω ποιας ακριβώς διαδρομής, απαντήσεις δεν δόθηκαν.
Η επόμενη μέρα βρίσκει την κυβερνώσα παράταξη έτοιμη να συνεχίσει το έργο της αλλά και συσπειρωμένη όσο ποτέ να δώσει τη μάχη των εκλογών με την «μητέρα των μαχών» να είναι η πρώτη Κυριακή καθώς εκείνη είναι που θα κρίνει το νικητή και θα δώσει άλλη μια 4ετία που θα οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων και των δεσμεύσεων προς τους Έλληνες πολίτες.
«Η μεγαλύτερη ικανοποίηση για εμάς είναι οι νίκες που επιτυγχάνουμε καθημερινά στην μάχη για μια πιο ισχυρή οικονομικά Ελλάδα όπως η νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας που ήρθε αργά το βράδυ της Παρασκευής από τον οίκο Fitch», δήλωναν στο newsbeast.gr κυβερνητικές πηγές.