Με επίσκεψή του στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων ξεκίνησε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Βενετία, όπως ενημερώνει ο ίδιος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα επισκεφθεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και θα έχει συνάντηση με τον μητροπολίτη Ιταλίας και έξαρχο Νοτίου Ευρώπης Πολύκαρπο. Ακολούθως θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Βενετίας, η οποία είναι η αρχαιότερη κοινότητα της ελληνικής διασποράς στον δυτικό κόσμο και αποτελεί την πλέον ιστορική κοινότητα των Ελλήνων, με συνεχή παρουσία και δράση πέντε αιώνων.
Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, επισημαίνεται πως είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), το οποίο υπάγεται στη γενική εποπτεία του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ όσον αφορά στη μορφωτική και εκπαιδευτική του δραστηριότητα, στην εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Κατατάσσεται ανάμεσα στα πέντε (εξαιρουμένων του Αγίου Όρους και της Εθνικής Βιβλιοθήκης) ελληνικά ιδρύματα με τις μεγαλύτερες συλλογές παλαιτύπων, ενώ αποτελεί και το μοναδικό επιστημονικό ίδρυμα της Ελλάδας στο Εξωτερικό.
Κατόπιν, μετά την Ιταλία ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί για διμερή επίσκεψη στον Άγιο Μαρίνο, όπου θα έχει συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στον Άγιο Μαρίνο, και θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του, Λούκα Μπεκάρι (Luca Beccari), ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στον Άγιο Μαρίνο, ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τους κυβερνώντες και διοικητές του Αγίου Μαρίνου, Μαρία Λουίζα Μπέρτι (Maria Luisa Berti) και Μάνουελ Τσιαβάτα (Manuel Ciavatta). Στην έδρα της κυβέρνησης θα λάβουν χώρα ομιλίες των δύο κυβερνητών διοικητών, καθώς και των δύο υπουργών Εξωτερικών. Οι ανωτέρω συνομιλίες θα εστιαστούν στην περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, σε συνέχεια του Μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις, που είχαν υπογράψει οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τον Δεκέμβριο του 2021 (στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου ΟΑΣΕ στη Στοκχόλμη), στη συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, στις σχέσεις ΕΕ-Αγίου Μαρίνου, καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.