Στις συνήθειες του Αντόνιο Παντζέρι ο οποίος φέρεται να ήταν ο «εγκέφαλος» της δράσης του Qatargate αναφέρεται σε νέο δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Αντόνιο Παντσέρι είχε την συνήθεια να παραδίδει τα χρήματα με τα οποία δωροδοκούσε πολιτικούς των Βρυξελλών, σε φακέλους με τον Άγιο Βασίλη τυπωμένο πάνω τους.
Η βελγική αστυνομία, είχε καταφέρει να εγκαταστήσει κοριούς στο σπίτι του Αντόνιο Παντσέρι και «άκουσε» ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες συνομιλίες κατά την παράδοση των φακέλων.
Σε μια από τις συνομιλίες η οποία φέρεται να έγινε 10 Οκτωβρίου ο Παντσέρι έκανε πλάκα με τον Λούκα Βισεντίνι, τότε ηγέτη της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Συνδικάτων, κατά την παράδοση τριών φακέλων, λέγοντας του πως «μοιάζουμε με τους τύπους από το Ocean’s eleven».
«Ήταν περίπου πενήντα χιλιάδες ευρώ», δήλωσε ο Βινσεντίνι στον δικαστή Μισέλ Κλεζ για το περιεχόμενο των φακέλων αυτών, ο οποίος τον κράτησε αρχικά και στη συνέχεια τον άφησε ελεύθερο.
«Το ποσό αυτό αποτελείτο από χρήματα με τη μορφή δωρεάς για την επιστροφή μέρους των εξόδων της εκστρατείας μου για το Συνέδριο της ITUC (Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων) και το μετέφερα ως τέτοιο στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ITUC, για την υποστήριξη των εξόδων ταξιδιού. Αποδέχθηκα αυτή τη δωρεά σε μετρητά λόγω της ποιότητας του δωρητή και του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της. Δεν μου ζητήθηκε, ούτε ζήτησα κάτι ως αντάλλαγμα για τα χρήματα, και δεν τέθηκαν κανενός είδους όροι για τη δωρεά αυτή. Δεν σχετιζόταν με οποιαδήποτε προσπάθεια δωροδοκίας μου, ούτε με την επιρροή της θέσης του συνδικάτου μου για το Κατάρ ή άλλα θέματα» πρόσθεσε.
Ο τρόπος λειτουργίας του Παντσέρι
Ο δικαστής πίστεψε όσα του ανέφερε ο Βινσεντίνι και αφέθηκε ελεύθερος και όπως φαίνεται από την εξέλιξη της έρευνας, το δικό του θέμα είναι δευτερεύον ενώ αυτό που «καίει» τους ερευνητές είναι ο τρόπος λειτουργίας του Παντσέρι: ότι πλήρωσε με μετρητά όποιον πίστευε ότι θα μπορούσε να του φανεί χρήσιμος, χρησιμοποιώντας μετρητά του Κατάρ. Και αυτό είναι που προσπαθεί να κατανοήσει ο δικαστής Κλεζ αυτές τις ημέρες, αξιοποιώντας τις χιλιάδες διαθέσιμες τηλεφωνικές υποκλοπές. Και πάνω απ’ όλα με τη συνεργασία του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ώστε να καταλάβει ποιος έπαιρνε χρήματα και για ποιο λόγο.