«Η Διάσκεψη των Προέδρων ομόφωνα αποφάσισε σήμερα να προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόωρη παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή», ανακοίνωσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.
Σήμερα στις 1μ.μ. ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στην Ολομέλεια, κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή. Σύμφωνα με τον κανονισμό, χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, που αποτελεί ταυτόχρονα την πλειοψηφία των βουλευτών που απαρτίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σημειώνεται ότι Βάσει του Άρθρου 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τριών πέμπτων των ψηφισάντων, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει στην Ολομέλεια τον τερματισμό της θητείας του Αντιπροέδρου, ακόμα και του ίδιου του Προέδρου ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, όταν θεωρεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία αρνείται ότι το Κατάρ «ήταν σε θέση να επηρεάσει την παραμικρή από τις τοποθετήσεις της»
Στο μεταξύ, η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, ο γενικός γραμματέας της οποίας, ο Λούκα Βισεντίνι, περιλαμβάνεται στην βελγική έρευνα για διαφθορά σε σχέση με το Κατάρ, αρνήθηκε με σημερινή ανακοίνωση ότι το εμιράτο ήταν σε θέση «να επηρεάσει» την παραμικρή από τις τοποθετήσεις της.
Στην ανακοίνωση, η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία με έδρα τις Βρυξέλλες διαβεβαιώνει ότι «η συνεχής άσκηση πίεσης» προς την Ντόχα ήταν «αναγκαία» για να τεθούν σε εφαρμογή οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στον κόσμο της εργασίας. Σε αυτό το στάδιο, η εφαρμογή τους είναι «ανεπαρκής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Κατά συνέπεια, «οποιαδήποτε υπόθεση σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε οντότητα, του Κατάρ ή άλλου, έχει επηρεάσει την θέση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας είναι απολύτως εσφαλμένη».
Ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας , ο Ιταλός Λούκα Βισεντίνι, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Κατάρ, περιλαμβάνεται μεταξύ των έξι προσώπων τα οποία προσήχθησαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της έρευνας με επίκεντρο σημαντικά χρηματικά ποσά προερχόμενα από την χώρα που διοργάνωσε το Μουντιάλ με στόχο τον επηρεασμό της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Έπειτα από κράτηση 48 ωρών, ο Λούκα Βισεντίνι αφέθηκε την Κυριακή ελεύθερος, μαζί με έναν ακόμη από τους έξι προσαχθέντες, από τον ανακριτή που διευθύνει τις έρευνες.
Σήμερα, ο Λούκα Βισεντίνι δήλωσε «ευτυχής» που απελευθερώθηκε μετά την ανάκρισή του κατά την διάρκεια της οποίας ήταν σε θέση «να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις», όπως υποστήριξε ο ίδιος.
Σύμφωνα με βελγική δικαστική πηγή, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας αφέθηκε ελεύθερος «υπό όρους» από τον ανακριτή Μισέλ Κλεζ, πράγμα που σημαίνει ότι κατηγορίες θα απαγγελθούν και εναντίον του.
«Είμαι αθώος, δεν έχω διαπράξει τίποτε μεμπτό», δηλώνει ο 53χρονος Ιταλός στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας. «Κάθε μορφή διαφθοράς είναι απολύτως απαράδεκτη και είμαι απολύτως προσηλωμένος στον αγώνα κατά της διαφθοράς».
Ο Λούκα Βισεντίνι εξελέγη τον Νοέμβριο επικεφαλής της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας, οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν 338 συνδικάτα 168 χωρών και εδαφικών ενοτήτων.