Η Έλενα Ράπτη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, ως συντονίστρια του προγράμματος «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα φιλοξενήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά. Συζήτησαν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
Ο ρόλος της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας με τα εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι σημαντικός. Με την καμπάνια αυτή επιχειρείται να λυθεί το πρόβλημα της σιωπής των θυμάτων.
Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι καταγγελίες για περιστατικά κακοποίησης σε βάρος ανηλίκων.
Ο κανόνας του εσωρούχου αποτελεί ένα απλό μέσο, ώστε οι γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους ποια είναι εκείνα τα σημεία του σώματος, στα οποία δεν πρέπει οι άλλοι να επιχειρήσουν να τα αγγίξουν, πώς πρέπει να αντιδράσουν τα παιδιά και πού να στραφούν για βοήθεια.
«Μια παράμετρος που πρέπει να προσέξουν οι γονείς που μας ακούνε, είναι τα μυστικά. Με ποιους ανθρώπους έχει το παιδί μας μυστικά. Πρέπει να ξέρουμε. Ένα 12χρονο κορίτσι, αν είχε μυστικά με ένα άλλο 12χρονο, ή με έναν συμμαθητή του, αυτό είναι αθώο. Όταν έχει όμως μυστικά με έναν 53χρονο, αυτό είναι ύποπτο. Επειδή ακριβώς στους παιδεραστές δεν μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία για να τους αναγνωρίσουμε. Είναι άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας. Εμείς θα πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά να βάζουν τα όριά τους και να μην επιτρέπουν αγγίγματα στις ιδιωτικές τους περιοχές. Να προσέξουν οι γονείς. Οι παιδεραστές θα πλησιάσουν παιδιά που έχουν πιο χαλαρό πρόγραμμα» ανέφερε μεταξύ άλλων η Έλενα Ράπτη.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, μια πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αφορά στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά των ανηλίκων.
Στρατηγικοί στόχοι του Σχεδίου σε βάθος πενταετίας είναι:
- Η αναπροσαρμογή των θεσμικών λειτουργιών στην κατεύθυνση των φιλικών προς το παιδί διαδικασιών.
- Η μετρήσιμη ποσοτική μείωση των κρουσμάτων με την δημιουργία ενός ολιστικού πλαισίου που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην αποτροπή της δευτερογενούς θυματοποίησης και στην προστασία των μελών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
- Η αύξηση αναφοράς κρουσμάτων στις αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες για να διερευνηθούν, να διωχθούν οι δράστες και να προστατευτούν τα παιδιά.