Εικοσιτέσσερις ώρες πριν την συνάντηση Παπανδρέου -Σαμαρά ο κ. Ν. Μηταράκης καταδεικνύει ότι δεν υπάρχουν κοινοί τόποι συνεννόησης αφού οι διαφορές κυβέρνησης αντιπολίτευσης αγγίζουν τον πυρήνα της πολιτικής τους, το μείγμα πολιτικής όπως συνηθίζει να λέει η ΝΔ.

Το άρθρο του Ν.Μηταράκη στο newsbeast.gr

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα, καλούμαστε ως Έθνος, να πληρώσουμε για τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος. Οι εποχές που η Ελλάδα ζούσε με δανεικά τελείωσε. Απαιτείται πλέον αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Προτάσσουμε το στόχο της όσο το δυνατόν ταχύτερης ισοσκέλισης του προϋπολογισμού. Το κύριο όμως ζητούμενο είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και η ανάταξη της οικονομίας. Συμπληρώσαμε το πρώτο εξάμηνο από την υπογραφή του Μνημονίου. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις πραγματικές ανάγκες της Οικονομίας. Παρά τις θυσίες του Ελληνικού λαού, το πρόγραμμα αποδεικνύεται αναποτελεσματικό, με αποτέλεσμα τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων. Ορισμένα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο και στον προϋπολογισμό του 2011.  Φαίνεται, όμως, ότι ακολουθούν και άλλα.

Πιστεύουμε σε ένα διαφορετικό είδος, σε ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής. Αντί να εφαρμόσουμε, τα επόμενα χρόνια, την πολιτική της Κυβέρνησης-του Μνημονίου- με τις οριζόντιες δημοσιονομικές προσαρμογές, την αύξηση της φορολογίας των φυσικών προσώπων, την επιβολή έκτακτων εισφορών στις επιχειρήσεις , την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, προκείμενου να βρεθούν τα απαραίτητα έσοδα για το Κράτος, πρέπει να προτάξουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας.  Τα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση δεν ζωντανεύουν την οικονομία. Αντίθετα, τη συρρικνώνουν. Απαιτείται  ένα νέο μείγμα  πολιτικής,  έτσι ώστε να πιάσουν τόπο οι θυσίες που καλούμαστε σήμερα όλοι να υποστούμε. Ένα μείγμα πολιτικής που να περιλαμβάνει, ταυτόχρονα και συντονισμένα, δράσεις αντιμετώπισης και του ελλείμματος, και της ύφεσης, και του χρέους.

Επίσης, απαιτούνται  πλέον, βαθιές τομές στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα καθώς και στην απλοποίηση του ρυθμιστικού καθεστώτος. Απαιτούνται ειδικότερα, δράσεις όπως χαμηλή εταιρική φορολογία, χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, κατάργηση των συναρμοδιοτήτων, σταθερότερο φορολογικό καθεστώς. Η εποχή της δαιμονοποίησης της επιχειρηματικότητας, πρέπει να τελειώσει. Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή οικονομικής επιβίωσης. Οφείλει να σταματήσει να προβάλλει εμπόδια στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Μ΄ αυτά που γίνονται, οι εταιρείες φεύγουν, δεν έρχονται. Η ανεργία αποτελεί το μεγάλο εφιάλτη για τα επόμενα χρόνια.

Ποιος είναι ο Ν.Μηταράκης

O Νότης Μηταράκης είναι σύμβουλος Οικονομικών του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης της οικονομίας της ΝΔ. Εργάστηκε στο Λονδίνο την περίοδο 1998-2010 ως Οικονομικός Αναλυτής.Το 2005 βραβεύτηκε ως ο καλύτερος αναλυτής στον τομέα του στην Ευρώπη (Thompson Extel Survey). Διατέλεσε Πρόεδρος (2005-07) και Αντιπρόεδρος (2009-10) της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας.
Φοίτησε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (BSc in Business Administration) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων MSc Industrial Relations (1998) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Master in Business Administration (MBA 2003) από το INSEAD.