Το αίτημα για την υποκλοπή του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη έφερε τις υπογραφές έξι υπηρεσιακών στελεχών της Υπηρεσίας, φέρεται να είπε η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου μιλώντας στη μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που ερευνά την υπόθεση των επισυνδέσεων.
Η εισαγγελέας σύμφωνα με πληροφορίες τόνισε επίσης ότι από κάθε παρακολούθηση γίνεται ουσιαστικός έλεγχος, προσθέτοντας πως η ίδια έχει ζητήσει να της προσκομίζονται όλα τα στοιχεία που επιβάλλουν μία επισύνδεση. «Αν αυτά δεν είναι αρκετά, τότε απορρίπτεται το αίτημα της ΕΥΠ» σημείωσε.
Μάλιστα πρόσθεσε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει απορρίψει πάνω από 140 σχετικά αιτήματα για παρακολουθήσεις και ότι για να προχωρήσει μια παρακολούθηση απαιτούνται πέντε υπογραφές.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τις 16:30 είχαν ολοκληρωθεί οι ακροάσεις των πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ την περίοδο 2012 – 2015 Θεόδωρου Δραβίλλα και Γιάννη Ρουμπάτη, του τέως γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη αλλά και του τέως διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων, ο οποίος φέρεται να τόνισε πως ουδέποτε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ή το γραφείο του, είχαν ενημερωθεί για αποφάσεις περί άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών. Κατά τον ίδιο, οι ενημερώσεις γίνονταν με υπηρεσιακά σημειώματα για τα αποτελέσματα ερευνών, μόνο όταν κάτι τέτοιο κρινόταν απαραίτητο από τις εξελίξεις.
Ο κ. Κοντολέων φέρεται επίσης να αρνήθηκε να αναφερθεί στην υπόθεση Ανδρουλάκη όταν τον ρώτησαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ενώ δεν έδωσε επίσης στοιχεία για το εάν καταστραφεί ο φάκελος των συγκεκριμένων παρακολουθήσεων, επικαλούμενος την ρήτρα απορρήτου.
Μάλιστα το απόρρητο που διέπει υποθέσεις εθνικής ασφάλειας φέρεται να επικαλέστηκε και ο μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.
Λίγο νωρίτερα ο Γιάννης Ρουμπάτης, που διετέλεσε διοικητής της ΕΥΠ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ότι η Υπηρεσία κατέγραφε τις συνομιλίες του τότε προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα και του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τσίπρα, Σπύρου Σαγιά. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η επισύνδεση δεν έγινε απευθείας στα τηλέφωνά τους, αλλά στα τηλέφωνα προσώπων που ελέγχονταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και επικοινωνούσαν με τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Μάλιστα ο κ. Ρουμπάτης ξεκαθάρισε ότι επί των ημερών του, ουδέποτε έγινε παρακολούθηση πολιτικών προσώπων. Μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς όπως όλα δείχνουν κάλυψε και τον διάδοχό του Παναγιώτη Κοντολέων, λέγοντας ότι «επισύνδεση που γίνεται μετά από εισήγηση της ΕΥΠ δεν μπορεί να είναι παράνομη».