Την τελευταία τους κοινοβουλευτική μάχη πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές ετοιμάζονται να δώσουν μεθαύριο Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα Κατά πολλούς αυτή η πολιτική μονομαχία ενδεχομένως και να εγκαινιάζει την έναρξη της προεκλογικής περιόδου εάν τελικά το Μέγαρο Μαξίμου αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου.
Οι δύο άνδρες, όπως και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, θα ανταλλάξουν επιχειρήματα στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Το θέμα όπως αντιλαμβάνεται κανείς είναι ευρύ, κάτι που σημαίνει ότι θα δοθεί η ευκαιρία στους ομιλητές να ανοίξουν τη βεντάλια των θεμάτων. Σημειωτέον ότι η συζήτηση γίνεται μια ημέρα πριν συμπληρώνει η κυβέρνηση ακριβώς τρία χρόνια στις εξουσία. Θεωρείται σίγουρο ότι ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει για μια ακόμη φορά από τον κ. Μητσοτάκη να στήσει το συντομότερο δυνατό κάλπες, προκειμένου «να απαλλαγεί η χώρα από τη χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων πολλών ετών» όπως υποστηρίζει.
Οικονόμου: Τα 12 κομβικά σημεία της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία και ενόψει την επικείμενης σύγκρουσης στη Βουλή, δηλώνει πως «στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησής μας εφαρμόσαμε πολιτικές με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Πολιτικές που στηρίχθηκαν στη δυνατότητα που εξασφαλίσαμε χάρη στο οικονομικό μας σχέδιο, την επαγγελματική διαχείριση των δεδομένων και τις μελετημένες νομοθετικές μας παρεμβάσεις. Οι πολιτικές αυτές και τα αποτελέσματά τους θα αναδειχθούν αναλυτικά σε προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη κοινωνική πολιτική».
Μάλιστα αναφέρθηκε σε 12 κομβικά, όπως τα χαρακτήρισε, σημεία της κοινωνικής πολιτικής, τονίζοντας ότι «η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν άθλια και κανείς δεν την ξεχνά: Υψηλότατη ανεργία, χαμηλοί μισθοί, μαζική μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων, τεράστιες έμφυλες ανισότητες στον εργασιακό χώρο, ανύπαρκτη μέριμνα για τις ποσοτικές, αλλά και ποιοτικές διαστάσεις του δημογραφικού προβλήματος».
«Η κυβέρνησή μας μετέτρεψε τον καρπό των οικονομικών της πολιτικών σε κοινωνικό κεκτημένο για την εργασία, την ασφάλιση και την κοινωνική προστασία. Γιατί αρχή μας -όπως έχουμε πει πολλές φορές- είναι ο πολιτικός ανθρωπισμός» σημείωσε.
Αναφέρθηκε, δε, στα εξής 12 σημεία: Μείωση της ανεργίας, παροχή 10 δισ. για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων την περίοδο της πανδημίας, παροχή 2,8 δισ. για προγράμματα ένταξης 380.563 ανέργων στην αγορά εργασίας την τριετία 2020-2022, νέα ψηφιακά εργαλεία για ανέργους (Ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ, ψηφιακό μητρώο, ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης), επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά κλπ., παροχή 1 δισ. ευρώ για την κατάρτιση 500.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες – Συμπράξεις και πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες (Google, Microsoft, Amazon, Cisco). νόμος για εργασιακά., αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μόνιμες αυξήσεις έως 7,21% στις κύριες συντάξεις σε συνταξιούχους με 30 χρόνια ασφάλισης και άνω, ακύρωση της περικοπής όσων είχαν άθροισμα μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ, επιστροφή συντάξεων 1,2 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων, ρεκόρ στην έκδοση κύριων συντάξεων, ότι οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό αφορούν όχι μόνο τους σημερινούς συνταξιούχους, αλλά και τους εργαζόμενους, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παροχή 4,7 δισ. ευρώ, μόνο το 2021, για επιδόματα, με έμφαση σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τα μέτρα για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, με θεσμικές και έμπρακτες παρεμβάσεις.