Η Τουρκία, δεν σταματά να προκαλεί σε καθημερινή βάση την Ελλάδα τόσο με υπερπτήσεις και παραβιάσεις όσο και με λεκτικές επιθέσεις ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο. 

Σήμερα, μέσω του υπουργού των Εξωτερικών της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει την κυριαρχία δεκάδων νησιών του ανατολικού Αιγαίου. 

Κυβερνητικές πηγές, εκτιμούν ότι η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει ένα ακόμα θερμό καλοκαίρι αντίστοιχο με εκείνο του 2020 αλλά θα συνεχίσει στην τακτική της επιθετικής ρητορικής. Αυτή, όμως, τονίζουν οι ίδιες πηγές θα αποδομείται από την Ελλάδα, σε ένα προς ένα στοιχείο στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ακόμα και σε υποθετική περίπτωση που δούμε νέα εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού όπως είχαμε δει για παράδειγμα τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο, η Ελλάδα είναι πολύ πιο έτοιμη.

Δεν βοηθά η ρητορική Ερντογάν στο εσωτερικό του

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει πως αυτή η ρητορική δεν τον βοηθά στο εσωτερικό του.

Σημείωναν μάλιστα ότι η λίρα κατρακυλάει και αποδίδουν αυτή την συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου στον εκνευρισμό του και ως αντίδραση μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο ο οποίος χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία έθεσε όλο το φάσμα της προκλητικότητάς της και τους κινδύνους που αυτή ενέχει για τη Νοτιοανατολική  πτέρυγα ΝΑΤΟ.