«Είμαστε αποφασισμένοι και πανέτοιμοι να υπερασπίσουμε την εθνική μας ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία, οπουδήποτε αυτό χρειαστεί να γίνει» επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος την Τρίτη (31/5).
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψηφιοποίηση επιδόσεων δικαστικών εγγράφων ο Τάκης Θεοδωρικάκος ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για την κατάσταση στον Έβρο και τα περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν, στο πρώτο τετράμηνο του 2022.
Όπως ανέφερε, έχουν καλυφθεί 37,5 χιλιόμετρα στον φράχτη στον Έβρο και «θα κατασκευαστούν όσο γίνεται περισσότερα χιλιόμετρα αυτού του φράχτη, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες που θα διασφαλιστούν, τόσο από την ΕΕ όσο και από τον εθνικό προϋπολογισμό, από οποιαδήποτε πηγή χρηματοδότησης της Ελλάδας».
«Σε απόλυτη ετοιμότητα οι δυνάμεις της Αστυνομίας»
«Οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, επιδεικνύουν το υψηλότερο δυνατό πεδίο επιχειρησιακής ανταπόκρισης στα προβλήματα και στις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν στην περιοχή, έχουν άριστο επίπεδο συνεργασίας με τον στρατό μας και γι’ αυτόν τον λόγο, έχουν πετύχει, αυτό το πρώτο τετράμηνο του 2022, να αντιμετωπίσουν πάνω από 1.600 περιστατικά, με τα οποία επιχειρήθηκε από τους γείτονές μας να εργαλειοποιηθούν δυστυχισμένοι άνθρωποι, παράτυποι μετανάστες και να μπουν με παράνομο τρόπο στην πατρίδα μας» υπογράμμισε.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος επίσης ενημέρωσε τη Βουλή ότι «τα περιστατικά αυτά αφορούσαν πάνω από 40.000 ανθρώπους, αυτούς τους τέσσερις μήνες, όπου η Ελληνική Αστυνομία έχει ενεργήσει απολύτως αποτελεσματικά».
Ο υπουργός, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «αυτήν την ανίκητη ασπίδα προστασίας των συνόρων να την ενισχύσει ακόμη περισσότερο». Όπως τόνισε, είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός πρόσληψης άλλων 250 συνοριοφυλάκων, οι οποίοι τους επόμενους μήνες αναλαμβάνουν καθήκοντα.
«Στην Αλεξανδρούπολη και σε ολόκληρο τον Έβρο το κλίμα είναι απόλυτης εθνικής ενότητας και αυτοπεποίθησης και το μήνυμα προς εκείνους από την ηγεσία της γειτονικής Τουρκίας που φαντασιώνονται νέες νίκες επί Βυζαντινών, όπως είπαν ορισμένοι, είναι ότι η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, σε γη, θάλασσα και αέρα, είναι απόλυτη και συνειδητή απόφαση όλων των Ελλήνων», επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υπογράμμισε: «Δεν μπορεί να έχει κανείς καμία απολύτως αμφιβολία ότι όλοι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι, αποφασισμένοι και πανέτοιμοι να υπερασπίσουμε την ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία, οπουδήποτε αυτό χρειαστεί να γίνει».
«Αυτονόητη η υποχρέωση του κράτους, όταν υπάρχουν κάποιοι που καταστρέφουν βιβλιοθήκες, να μην τους επιτρέπουμε να το κάνουν αυτό»
«Με την ψηφιοποίηση των επιδόσεων δικαστικών εγγράφων απελευθερώνουμε δυνάμεις, οι οποίες θα ενταχθούν στα καθαυτά τους καθήκοντα», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Στην παρέμβασή του στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εστίασε και στις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) και τα γεγονότα στο ΑΠΘ. «Θεωρούμε αυτονόητη την υποχρέωση του κράτους, όταν υπάρχουν κάποιοι που καταστρέφουν βιβλιοθήκες, να μην τους επιτρέπουμε να το κάνουν αυτό», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Αναφερόμενος στο βασικό κορμό του νομοσχεδίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα να απελευθερωθούν δυνάμεις της ΕΛΑΣ από γραφειοκρατικά πάρεργα και υποχρεώσεις, που δεν έχουν σχέση με την αποστολή του Έλληνα αστυνομικού.
«Για τον λόγο αυτό προωθήσαμε την ευρεία ψηφιοποίηση υπηρεσιών που παρέχει η Ελληνική Αστυνομία στους πολίτες», εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις «λύνεται ένα πρόβλημα δεκαετιών που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία», δεδομένου ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο δικόγραφα διακινούνται, κατ’ έτος από αστυνομικούς, και υπολογίζεται ότι για αυτήν την αποστολή χρησιμοποιούνται περί τους 1.500 αστυνομικούς.
«Δεν μας περισσεύουν», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος ευχαρίστησε τους συναδέλφους του υπουργούς Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυρ. Πιερρακάκη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, το σύνολο των στελεχών της ΕΛΑΣ και του υπουργείου που εργάστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για να έρθει αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή.
«Αυτοί οι αστυνομικοί, από τον Σεπτέμβριο, θα αφοσιωθούν στα καθαυτά τους καθήκοντα», τόνισε ο υπουργός και επεσήμανε ότι μόνο στη ΓΑΔΑ δεν είναι καλυμμένες 3.000 θέσεις από τις οργανικές θέσεις της αστυνομίας.
Πάντως, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι παρά τα προβλήματα, «με τη στρατηγική που ακολουθεί το υπουργείο και με τη σκληρή δουλειά που κάνουν οι αστυνομικοί -δουλειά σκληρή και υπεύθυνη- έχει επιτευχθεί η μείωση της χαμηλής και μεσαίας εγκληματικότητας κατά 30% στο λεκανοπέδιο και σε όλη τη χώρα». Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναπτύσσονται βίαιες συμπεριφορές και ότι δεν υπάρχει μία τάση προς τη βία στην κοινωνία, ειδικά την περίοδο μετά την καραντίνα του κορονοϊού, ωστόσο «η Ελληνική Αστυνομία είναι εδώ για να εργαστεί και να φέρει τα αποτελέσματα που χρειάζονται για να τα αντιμετωπίσει», σύμφωνα με τον υπουργό.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτείται συνεχής ενίσχυση του ηθικού των αστυνομικών, η ανόρθωση του κύρους της ΕΛΑΣ και η ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου της. Όπως σημείωσε, σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η διάταξη για την κάλυψη των εξόδων των αστυνομικών που κάνουν μεταγωγές διά θαλάσσης και που μέχρι σήμερα ταξίδευαν στο κατάστρωμα.
«Με τη ρύθμιση που αποδεχόμαστε, ύστερα από πρόταση της ΠΟΑΣΥ, λύνουμε επιτέλους αυτό το πρόβλημα, καλύπτονται οι δαπάνες των αστυνομικών, για μια ασφαλή και αξιοπρεπή διαδικασία μεταγωγής, ώστε οι αστυνομικοί μας να κάνουν με ασφάλεια τη δουλειά τους», τόνισε και αναφέρθηκε και στη διάταξη με την οποία τα παιδιά αστυνομικών, που οι γονείς τους έπεσαν στο καθήκον και έχασαν τη ζωή τους, θα μπορούν να μπαίνουν στις Σχολές Αστυνομίας, χωρίς εξετάσεις.
Όσον αφορά τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αντεγκληματική πολιτική, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι μέσα στον Ιούνιο εισάγεται στο υπουργικό συμβούλιο ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισης του σωφρονιστικού κώδικα.
«Η ευαισθησία της κυβέρνησης απέναντι στους κρατουμένους είναι δεδομένη και θα παρουσιαστεί με ολοκληρωμένη τρόπο, ώστε να έχουμε ένα σωφρονιστικό σύστημα απολύτως ασφαλές για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και με ανθρώπινη διάσταση, όπως πρέπει και χρειάζεται για τους κρατουμένους», επεσήμανε και ενημέρωσε ότι με τον νέο σωφρονιστικό κώδικα θα γίνεται αποδεκτή η θεσμοθέτηση των ένδικων μέσων για τους κρατούμενους. Σε αυτό το κλίμα, πρόσθεσε ότι η διάταξη του νομοσχεδίου που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια για τις μεταγωγές κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές είναι διάταξη που ανταποκρίνεται σε σχετικά αιτήματα.
Για τη διάταξη που ορίζει ότι οι ΟΠΠΙ, όταν δεν θα υπηρετούν στα πανεπιστήμια, θα καλύπτουν επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΛΑΣ και σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο υπουργός υπογράμμισε εκ προοιμίου ότι «ο νόμος για την πανεπιστημιακή αστυνομία έχει ψηφιστεί εδώ και 1,5 χρόνο και οι νόμοι που ψηφίζονται πρέπει να εφαρμόζονται».
«Με τη διάταξη που ψηφίζουμε σήμερα διευκρινίζεται πλήρως και είναι αυτονόητο ότι οι ΟΠΠΙ είναι ειδικοί φρουροί της ΕΛΑΣ, έχουν πλήρη εκπαίδευση και συνεπώς, το διάστημα που δεν θα απασχολούνται στα πανεπιστήμια θα απασχολούνται ως ειδικοί φρουροί της ΕΛΑΣ», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και ανέφερε ότι οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα έχουν παρουσία μόνο σε πανεπιστήμια όπου αυτό χρειάζεται.
«Αυτά που χρειάζονται τις ΟΠΠΙ δεν είναι τα περισσότερα πανεπιστήμια. Ο αριθμός των πανεπιστήμιων που χρειάζονται τις ΟΠΠΙ είναι περιορισμένος», σημείωσε ο υπουργός και μίλησε και για το ΑΠΘ: «Ειλικρινά, θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει πολιτική δύναμη που να μη θέλει να κατασκευαστεί αυτή η βιβλιοθήκη. Εμείς είμαστε υπέρ της αναβάθμισης του δημοσίου πανεπιστημίου, θεωρούμε αυτονόητο για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο να έχει τη βιβλιοθήκη του και θεωρούμε αυτονόητη την υποχρέωση του κράτους όταν υπάρχουν κάποιοι που καταστρέφουν βιβλιοθήκες να μην τους επιτρέπουμε να το κάνουν αυτό. Οι φοιτητές, οι καθηγητές και οι αστυνομικοί, που χρειάστηκε να πάνε εκεί για να προστατεύσουν τη βιβλιοθήκη, είναι από την ίδια πλευρά του λόφου, δεν είναι εχθροί είναι φίλοι».
«Αναμένουμε, όταν ο κ. πρύτανης του ΑΠΘ βεβαιωθεί ότι δεν χρειάζεται η δύναμη της αστυνομίας για να προφυλαχθεί η βιβλιοθήκη, να φύγει η αστυνομική δύναμη από εκεί. Η αστυνομία είναι εκεί μόνο για έναν λόγο, για τη προστασία της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ και περιμένω να πέσουν οι τόνοι. Σε μία εβδομάδα τα παιδιά αρχίζουν εξετάσεις, δεν χρειάζεται αναταραχή αλλά να επικρατήσει ηρεμία, ενότητα, ησυχία», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.