Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει στο περιβάλλον του πρωθυπουργού για τη χθεσινή συνάντηση με τον Ζοσέ Μπαρόσο στις Βρυξέλλες, αλλά και για την έκβαση των συναντήσεων με τους Ντομινίκ Στρος-Καν και Όλι Ρεν στην Αθήνα.

Η αγωνία της ελληνικής πλευράς αφορά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η Ευρώπη οδεύει διχασμένη σχετικά με το ζήτημα του μηχανισμού στήριξης και των ευρωομολόγων.

Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά ζητήματα, το μήνυμα από όλες τις «ενδιαφερόμενες» πλευρές προς την ελληνική πλευρά είναι σαφές και αυτό άκουσε και χθες ο πρωθυπουργός από τα χείλη του προέδρου της Κομισιόν: οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να περάσουν άμεσα, χωρίς χρονοτριβή, ειδάλλως η Ελλάδα θα βρεθεί σε περιπέτειες.

Σ’ αυτό το κλίμα και πριν τη δύσκολη μάχη της Συνόδου Κορυφής και του προϋπολογισμού στη Βουλή που ξεκινά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, δεν αποκλείεται την ερχόμενη εβδομάδα να εκδηλωθεί και η πρόθεση του πρωθυπουργού για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να αποσπάσει την περίφημη «συναίνεση».