Έναν απολογισμό τη πορείας της χώρας και της διακυβέρνησης εν μέσω πολλών και μεγάλων δυσκολιών έκανε στην τοποθέτησή του στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και έκανε εκτενή αναφορά στην πόλη και στις προσπάθειες που έχουν γίνει για να αλλάξει η εικόνα της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πιστεύει πολύ στην  δυναμική της Θεσσαλονίκης και στις αναπτυξιακές προοπτικές της.

Περιγράφοντας την μεγάλη εικόνα, όπως είπε, και δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που ακολουθεί ο πρωθυπουργός είπε ότι η ΝΔ  είναι η παράταξη που σε αυτούς τους τρικυμιώδεις καιρούς έχει μάθει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, είπε «πολλοί πολίτες θεωρούν ότι μας έτυχαν μεγάλες δυσκολίες και αυτό είναι αλήθεια κληθήκαμε να διαχειριστούμε μία σειρά από πρωτοφανείς κρίσεις ξεκινώντας με τον Έβρο, περνώντας στις μεγάλες αναταραχές με τη γείτονα χώρα το καλοκαίρι του 2020 στη συνέχεια μία πρωτοφανή οικονομική κρίση με οικονομικές συνέπειες δραματικές και πάνω που βγαίνουμε από την πανδημία ένας πόλεμος μία εισβολή στην Ουκρανία που προκαλεί όχι μόνο γεωπολιτικές ενεργειακές οικονομικές αναταράξεις με επιπτώσεις για όλες τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο στην Ευρώπη με εισαγόμενο πληθωρισμό και ένα καινούργιο κύμα ακρίβειας το οποίο πολιορκεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Και συνέχισε: «Όλες αυτές οι κρίσεις όμως ήταν εξωγενείς κρίσεις. Δεν τις προκαλέσαμε εμείς όπως την κρίση του 2015, η οποία προκλήθηκε με υπαιτιότητα της προηγούμενης κυβέρνησης. Κληθήκαμε να τις διαχειριστούμε και τις διαχειριστήκαμε με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα, με ειλικρίνεια και μετατρέψαμε αυτές τις κρίσεις, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, σε ευκαιρίες. Αντισταθήκαμε στην προσπάθεια οργανωμένης εισβολής ουσιαστικά στον Έβρο και στείλαμε ένα μήνυμα ότι η χώρα μας υιοθετεί μία διαφορετική μεταναστευτική πολιτική ότι η χώρα μας έχει σύνορα και τα σύνορα αυτά πρέπει να φυλάσσονται. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης και συμπαρασύρουν και ουσιαστικά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα της μετανάστευσης. Αντιμετωπίσαμε τις μεγάλες προκλήσεις στο Αιγαίο και κατέστη ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη την οποία είχαμε ήδη επισημάνει για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών μας και της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας και σήμερα η χώρα είναι πολύ πιο ισχυρή αποτρεπτικά από ότι ήταν πριν από 30 μήνες».

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «όταν κληθήκαμε να διαχειριστούμε τις πρωτοφανείς συνέπειες της πανδημίας δεν διστάσαμε μαζί με το οικονομικό επιτελείο να κάνουμε κάτι το οποίο ενδεχομένως σε κάποιους να φάνταζε ξένο ως προς την ιστορία της παράταξης, όμως ήμασταν απολύτως συνεπής στις ιδεολογικές μας αναφορές. Στηρίξαμε την κοινωνία και τους πιο ευάλωτους με ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα δημοσιονομικής επέκτασης που δρομολογήθηκαν συνολικά στην Ευρώπη και κρατήσαμε όρθια την ελληνική κοινωνία, κρατήσαμε όρθιο τον παραγωγικό ιστό της χώρας, στηρίξαμε τα νοικοκυριά και καταφέραμε και επαναφέραμε την οικονομία σε μία δυναμική τροχιά ανάκαμψης το 2021 και σήμερα σήμερα που μιλάμε η ανεργία έπεσε στο 11,9%».

Για την ενεργειακή κρίση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Ποιος θα περίμενε ότι ανάμεσα στα πολλά τα οποία μας έτυχαν θα έπρεπε να διαχειριστούμε και ένα πόλεμο στην Ευρώπη και γνωρίζουμε καλά σήμερα ότι τα εισοδήματα των νοικοκυριών πολιορκούνται από την ακρίβεια. Γνωρίζουμε επίσης ότι, στρέφοντας πάντα το βλέμμα μας στους πιο αδύναμους. Ξέρουμε επίσης ότι και σήμερα ακόμα στη χώρα μας οι μισθοί είναι χαμηλοί, δεν είναι στο επίπεδο που θέλουμε να φτάσουν. Όλα αυτά είναι μία πραγματικότητα την οποία πρέπει να διαχειριστούμε. Όμως επειδή έχουμε τη δυνατότητα με τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση την οποία έχουμε κάνει σπεύσαμε και εξαγγείλαμε για το μήνα Απρίλιο ένα σημαντικό πρόσθετο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων το οποίο ακόμα οι πολίτες δεν το έχουν δει. Γι’ αυτό και θέλω να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για ενδεχόμενα νέα μέτρα τα οποία μπορεί να έρθουν. Να δρομολογήσουμε πρώτα τα μέτρα τα οποία έχουμε ψηφίσει και σας διαβεβαιώνω ότι με το οικονομικό επιτελείο φροντίζουμε πάντα ώστε να υπάρχει εφεδρείες σε περίπτωση που η κρίση αυτή κρατήσει περισσότερο από αυτό το οποίο περιμένουμε. Έχουμε όμως να δρομολογήσουμε μέσα στον Απρίλιο την επιπρόσθετη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας στα 200 ευρώ τα οποία θα πάρουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι δικαιούχοι του επιδόματος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στην πλατφόρμα για την στήριξη στα καύσιμα και την πολύ σημαντική στήριξη την οποία δίνουμε στον πρωτογενή τομέα. Μας απασχολεί πάρα πολύ τι γίνεται σήμερα το πρωτογενή τομέα ξέρουμε πολύ καλά ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι αντιμέτωποι με αυξημένες τιμές στα λιπάσματα με αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές γι αυτό και μειώσαμε το ΦΠΑ για αυτό και δίνουμε επιστροφές στις ζωοτροφές για αυτό και κάνουμε πρόσθετες παροχές για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και θα στρέφουμε πάντα το βλέμμα μας στον πρωτογενή τομέα. Γιατί εκεί χτυπάει πραγματικά η καρδιά της πατρίδας μας εκεί χτυπάει η καρδιά της ελληνικής οικονομίας».

Και συνέχισε: «Θα είμαστε λοιπόν κοντά στους πολίτες κοντά στους πιο αδύναμους όσο κρατάει αυτή η κρίση, όμως ταυτόχρονα και αυτό σας παρακαλώ πολύ θέλω να το συγκρατήσετε η κυβέρνηση αυτή παρότι αφιέρωσε πολύ μεγάλη ενέργεια στη διαχείριση όλων αυτών των εξωγενών κρίσεων αλλά δεν έκανε την παραμικρή έκπτωση στην υλοποίηση του κυβερνητικού μας προγράμματος. Εδώ, από αυτό το Βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης πριν από τις εκλογές είχα αναλάβει μία σειρά από συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το πώς θα μειώσουμε τους φόρους για το πώς θα μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές θα ξανακάνουμε την Ελλάδα αναπτυξιακό πόλο μία χώρα η οποία μπορεί να προσελκύει επενδύσεις σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους για το πώς θα δημιουργήσουμε πολλές και καλές δουλειές για τους Έλληνες και αυτές μας τις δεσμεύσεις παρά τις δυσκολίες τις υλοποιούμε με θρησκευτική ευλάβεια και όταν θα έρθει η ώρα να κριθούμε από τον Ελληνικό λαό στο τέλος της τετραετίας και να διεκδικήσουμε και πάλι το δικαίωμα να κυβερνάμε τη χώρα με σταθερότητα και αυτοπεποίθηση θα μπορείτε όλοι σας όλα τα κομματικά στελέχη να κοιτάτε τους πολίτες στα μάτια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και πάλι στις εκλογές οι οποίες όπως είπε θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας «θα ολοκληρώσουμε την τετραετία και θα κριθούμε για το έργο μας εν τω συνόλω και για την ικανότητά μας να χειριστούμε κρίσεις. Όλοι αντιλαμβάνονται σήμερα ότι ο κόσμος μπαίνει σε μία διαφορετική ταραγμένη εποχή και θέλει στιβαρές ηγεσίες».

Για την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός είπε «Ξέρετε πόσο πολύ έχουμε ασχοληθεί με τη Βόρεια Ελλάδα πόσο έχουμε ασχοληθεί με την πόλη της Θεσσαλονίκης με το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα και αυτό θα είναι το αντικείμενο και των παρουσιάσεων που θα γίνουν στη συνέχεια πιστεύω ότι είναι δίκαιο και μας το αναγνωρίζουν και οι επικριτές μας ότι ποτέ δεν είχε δρομολογηθεί στη Θεσσαλονίκη με τέτοια συνέπεια ένας τέτοιος σημαντικός όγκος μεγάλων παρεμβάσεων που αλλάζουν ουσιαστικά  την εικόνα της πόλης. Είναι έργα τα οποία υλοποιούνται παρά τις δυσκολίες από το Μετρό μέχρι το flyover μέχρι την σύνδεση του προβλήτα 6 μέχρι την ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το παράκτιο μέτωπο το στρατόπεδο Παύλος Μελάς».

«Η Θεσσαλονίκη αλλάζει ταυτόχρονα όμως δεν αλλάζει μόνο με μεγάλα έργα υποδομής αλλάζει διότι μετατρέπεται η πόλη σε ένα σύμβολο όλων των σημαντικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων που έχει αυτός ο τόπος για πολύ οποία μπορεί πια να προσελκύει επενδύσεις στην καινοτομία και στην υψηλή τεχνολογία. Είναι αλήθεια αυτό το οποίο ειπώθηκε ότι όταν η Pfizer ξεκίνησε να δρομολογήσει την επένδυση της Θεσσαλονίκης και μιλούσα με τον διευθύνοντα σύμβουλο τον Αλμπερτ Μπουρλά, έναν άνθρωπο που αγαπάει πραγματικά την πόλη στην οποία γεννήθηκε και την πόλη στην οποία μεγάλωσε, είχε τότε μεγάλο ανταγωνισμό. Γιατί μία διεθνής εταιρεία δεν μπορεί απλά να έρχεται σε μία πολύ επειδή τυχαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος να είναι από κει. Είχε, μεγάλο ανταγωνισμό από πολλές άλλες πόλεις για να κατευθυνθεί αυτή επένδυση η Θεσσαλονίκη με σκοπό να είναι μία επένδυση της τάξης των 200 – 300 θέσεων εργασίας, σήμερα έχει 700 και μπορεί να ξεπεράσει τις 1.000».