Η ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, η περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα αλλά και η πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας αποτελούν τα κύρια θέματα της κυβερνητικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 13.00 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά και όλων των συναρμόδιων κυβερνητικών και θεσμικών παραγόντων.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη αναμένεται να εξεταστούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αποτροπή πιθανού επισιτιστικού κινδύνου, ενώ ο υπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη σενάρια βραχυπρόθεσμης αλλά και μακροπρόθεσμης εκδοχής σε σχέση με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, προκειμένου η κυβέρνηση να είναι προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο.
Ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης αναμένεται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες της Συνόδου των Ευρωπαίων Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ήδη έχει ενεργοποιηθεί το αποθεματικό κρίσης της Ε.Ε. για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, με το ποσό που αντιστοιχεί στη χώρα μας από το ευρωπαϊκό ταμείο των 500 εκατομμυρίων ευρώ να ανέρχεται στα 27 εκατ. Ευρώ.
«Κόφτης» στις ανατιμήσεις
Στο επίκεντρο της σύσκεψης αναμένεται να βρεθούν και οι ανατιμήσεις σε είδη διατροφής και πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα, όπως τα λιπάσματα αλλά και οι ζωοτροφές. Για την πάταξη των φαινομένων της αισχροκέρδειας και τις τεχνητές ελλείψεις που δημιουργούνται οδηγώντας σε ράλι τιμών, εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί η ΚΥΑ που θα ζητά από τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας να προχωρήσουν εντός δύο ημερών σε υποχρεωτική καταγραφή των αποθεμάτων τους σε μία σειρά τροφίμων και γεωργικών προϊόντων. Μεταξύ αυτών τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές, τα παντός είδους δημητριακά, οι ζωοτροφές, τα άλευρα και τα φυτικά έλαια- εκτός από το ελαιόλαδο- ιδίως το ηλιέλαιο. Στόχος είναι να παρακολουθείται από το αρμόδιο υπουργείο το αποθεματικό που διαθέτει η χώρα μας, το οποίο θα καταγράφεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα στην κυβέρνηση για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων αυτών.
Αλλάζει ο χάρτης των εισαγωγών
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι μικρές ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στο ηλιέλαιο δεν επηρεάζουν τα νοικοκυριά. Ήδη η κυβέρνηση αλλάζει τον χάρτη των εισαγωγών, ξεκινώντας προμήθειες από εναλλακτικές αγορές, όπως η Αργεντινή ή άλλες τρίτες χώρες για το ηλιέλαιο, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και η Νότια Αμερική για το καλαμπόκι.
Παράλληλα, δεδομένου ότι οι εισροές μαλακού σιταριού από Ουκρανία και Ρωσία έφταναν τους 250.000 τόνους, οι εισαγωγείς έχουν απευθυνθεί στις αγορές Ουγγαρίας, Γερμανίας και Γαλλίας, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει εισαγωγές από Καναδά (μέσω Ιταλίας) με το αρνητικό του υψηλού κόστους μεταφοράς. «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα επισιτιστικής επάρκειας. Πρέπει να φροντίσουμε να ενισχύσουμε στη χώρα μας τις συγκεκριμένες παραγωγές κι τώρα και τα επόμενα χρόνια και μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και κάθε φαινόμενο κερδοσκοπίας, το οποίο υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να συμβαίνει» επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.