Η Τουρκία καταδίκασε την «Στρατηγική Πυξίδα», το σχέδιο δράσης για την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υιοθετήθηκε τη Δευτέρα (21/3) από την ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς το παράνομο. Παράλληλα η τουρκική πλευρά επισημαίνει ότι το σχέδιο καθοδηγήθηκε από δύο μέλη της Ένωσης, που έχουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις για τα θαλάσσια σύνορα, «φωτογραφίζοντας» την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Ιδιαίτερα το κεφάλαιο στο Σχέδιο Στρατηγικής Πυξίδας για την Ανατολική Μεσόγειο όπου αναφέρεται η χώρα μας φαίνεται ότι υπαγορεύτηκε από τα δύο μέλη της ΕΕ που έχουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις για τα θαλάσσια σύνορα σε βάρος και επίμονη άρνηση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το Anadolu.
Η δήλωση αναφέρεται, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό μέσο, στην Ελλάδα και την Κύπρο, για τις οποίες η Τουρκία λέει ότι εμπόδισαν την προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ για πολιτικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το κεφάλαιο που αφορά στην ανατολική Μεσόγειο «αντιβαίνει πλήρως το διεθνές δίκαιο, την πρακτική, ακόμη και το κεκτημένο της ΕΕ, ως εκ τούτου είναι αποκομμένο από την πραγματικότητα».
«Καθώς το έγγραφο αποτυγχάνει να δείξει τη σωστή κατεύθυνση, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως “πυξίδα” ούτε μπορεί να ονομαστεί “στρατηγικό”», αναφέρεται.
Λέγοντας ότι το έγγραφο «αναμφίβολα θα κάνει την ΕΕ μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης στην ανατολική Μεσόγειο», η Τουρκία υποστηρίζει ότι «δεν θα οδηγήσει την Ένωση στις σωστές στρατηγικές».
«Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις, είναι ατυχές και μη οραματικό για την ΕΕ το γεγονός ότι το έγγραφο αγνοεί την αλήθεια και την πραγματικότητα και βλέπει μια υποψήφια χώρα και έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ με μια τόσο ρηχή προοπτική», αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση.
Τι προβλέπει το σχέδιο
Το τελικό κείμενο της «Στρατηγικής Πυξίδας» αποτελεί προϊόν συμφωνίας μετά από πολύμηνες και επίπονες διαπραγματεύσεις, και περιλαμβάνει σαφείς αναφορές σε θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς και ρητές αναφορές σε προκλητικές μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας.
Το κείμενο περιέχει σαφή αναφορά στις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την ελληνική εξωτερική πολιτική και που θα πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών γενικότερα όπως η ανάγκη πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, καθώς και η προώθηση αποτελεσματικής πολυμέρειας και διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Παράλληλα, το κείμενο υπογραμμίζει την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα των κρατών-μελών για αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος (άρθρο 42.7 Συνθήκης Ευρωπαϊκής Ένωσης)
Το κείμενο επίσης περιέχει αναφορές στους κινδύνους που προκαλεί η αυξανόμενη αμφισβήτηση θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και η αυξανόμενη επιθετική στάση σε εναέριους χώρους, υπογραμμίζει τη σημασία προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και τονίζει την ανάγκη οι εταίροι της ΕΕ να ευθυγραμμίζονται με τις αποφάσεις της στα θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας.