Έντονη λεκτική αντιπαράθεση καταγράφηκε πριν από λίγη ώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση για τη λειτουργία «λαθροεντύπων», την υπόθεση Novartis και τη διαφθορά στον δημόσιο βίο. Όλα ξεκίνησαν όταν το μέλος της κυβέρνησης, αναφερόμενο στο υπό συζήτηση νομοθέτημα για το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της διαφθοράς και ειδικότερα στην τροπολογία περί εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Τύπου που προβλέπει την αστική ευθύνη των ιδιοκτητών εφημερίδων, σημείωσε ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης καταφέρνουν να εκμεταλλευτούν νομικά κενά για να αποφύγουν την ανάληψη ευθύνης όταν καταδικάζονται για προσβολή της προσωπικότητας ή για συκοφαντία.
Ο κ. Ραγκούσης διαφώνησε, κάνοντας λόγο για επιχείρηση φίμωσης του Τύπου, αν αυτός επιχειρεί να αποκαλύψει φαινόμενα διαφθοράς. «Επειδή έχετε στο μυαλό σας μια ρυπαροφυλλάδα, το «Μακελειό», φέρνετε μια τέτοια οριζόντια ρύθμιση; Δεν καταλαβαίνετε ότι στοχοποιείτε όλο τον Τύπο;» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση ευθύνεται ήδη «για διώξεις δημοσιογράφων και κουκουλοφόρων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis»
«Ας δούμε τι κάνατε εσείς και τι εμείς για την διαφθορά» ανταπάντησε ο κ. Βορίδης. «Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα έχασε επτά θέσεις στις διεθνείς λίστες ελευθερίας του Τύπου. Επί Νέας Δημοκρατίας ανακτήσαμε τις 7 θέσεις και ανεβήκαμε άλλες δύο. Το απόγειο του θράσους όμως, είναι ότι μιλάτε ακόμα για τη Novartis. Έχετε καταλάβει τι έχει γίνει; Έχετε αντιληφθεί ότι υπάρχουν εκκρεμείς ποινικές κακουργηματικές υποθέσεις κατά πρώην υπουργού σας; Ότι σήμερα οι κατηγορούμενοι είναι αυτοί που οργάνωσαν την σκευωρία; Εμείς αποφασίσαμε τις αρχειοθετήσεις; Η κα Τουλουπάκη τις αποφάσισε. Εμείς αποφασίσαμε τις διώξεις; Εμείς στείλαμε στην διαδικασία του ελέγχου και επιλήφθηκε η Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη διεύρυνε το κατηγορητήριο. Πρόσθεσε κατηγορουμένους και εσείς μου το φέρνετε ως παράδειγμα δράσεως εναντίον της διαφθοράς; Παρακολουθείτε την υπόθεση;».
Αναφερόμενος στους «κουκουλοφόρους μάρτυρες» είπε πως «αν βοηθήσουν στην αποκάλυψη υποθέσεως, βεβαίως να μην έχουν καμία συνέπεια. Αν όμως, αν είναι ψευδομάρτυρες, οργανωμένοι από έναν πολιτικό εχθρό και καθοδηγούμενοι που πήγαν και είπαν ψέματα, να τους δώσουμε συγχαρητήρια; Επειδή αποπειράθηκαν να συμμετέχουν σε σκευωρία και αποκαλύφθηκε, εμείς πρέπει να τους προστατεύσουμε;».
Τέλος, ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι «υπάρχουν έντυπα που δεν αναγράφουν τίποτα. Ούτε τον ιδιοκτήτη ούτε εκδότη ή διευθυντή σύνταξης όπως ορίζει ο υφιστάμενος νόμος. Υπάρχει μόνο ο τίτλος της εφημερίδας και τίποτε άλλο. Η υφιστάμενη νομοθεσία δεν προβλέπει καμία κύρωση προς όσους καταφεύγουν σε αυτή την πρακτική. Κυκλοφορούν λοιπόν έντυπα των οποίων ιδιοκτήτης εμφανίζεται μια τρίτη εταιρεία ή χρησιμοποιούν υπερήλικες αλλοδαπούς ώστε να μην υφίστανται τις αστικές ευθύνες των πράξεών τους. Η νέα διάταξη που φέρνουμε λέει λοιπόν ότι πρέπει να έχουμε απέναντι μας ένα πρόσωπα που να αναλαμβάνει την ευθύνη των όσων λέει. Να ορίζεται διευθυντής ή διευθυντής σύνταξης που να είναι μέλη των ενώσεων δημοσιογράφων. Δεν το θεωρώ κανονικό σε μια χώρα να λέγονται απίστευτες χυδαιότητες και ο θιγόμενος να θέλει να πάει στο δικαστήριο να δικαιωθεί και να μην συναντά κανένα απέναντί του. Να βρίσκει λάθρα βιώσαντα έντυπα. Ή όταν πάνε να βρουν αυτά τα έντυπα για να κάνουν την αναγκαστική εκτέλεση να διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει κανείς υπεύθυνος. Αυτοί λοιπόν μπορούν να βρίζουν, να προσβάλλουν και να συκοφαντούν χωρίς καμία ευθύνη; Πρέπει λοιπόν αυτά τα έντυπα να αποκτήσουν συγκεκριμένο πρόσωπο. Διαφορετικά θα υφίστανται κυρώσεις».