Ακριβώς μια εβδομάδα μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ρωσική εισβολή συνεχίζεται, η Τουρκία επιχειρεί να παίξει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στις δυο χώρες, χωρίς μεγάλη επιτυχία, και η Ευρώπη στροβιλίζεται στην δίνη μιας ακόμα κρίσης.
Όμως, η αίσθηση του καλού κλίματος από την συνάντηση της Κωνσταντινούπολης δεν φθίνει παρά τις «παραφωνίες» εκ μέρους της Άγκυρας.
Οι τουρκικές παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο ακριβώς 24 ώρες μετά την συνάντηση των δυο ηγετών, αλλά και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, δεν θεωρούνται έκπληξη. Άλλωστε, η Ελλάδα έχει τονίσει πολλές φορές ότι δεν τρέφει αυταπάτες. Η απάντηση ειδικά στο θέμα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου ήρθε από τον ίδιο τον Νίκο Δένδια. «Τι μπορεί να συνεκμεταλλευτούμε όταν δεν έχουμε συμφωνήσει τι ανήκει πού;», διερωτήθηκε.
Ο δρόμος για την προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά στην Αθήνα θεωρούν ότι αυτή η συγκυρία είναι μια χρυσή ευκαιρία για να προωθηθεί η λεγόμενη θετική ατζέντα ανάμεσα στις δυο χώρες.
Σε διπλωματικό επίπεδο οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών προσπαθούν να πιάσουν το κουβάρι αυτής της ατζέντας εκεί που είχε μείνει έναν μήνα πριν. Η διμερής οικονομική συνεργασία θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο, αν όλα πάνε καλά, τον Απρίλιο στην Άγκυρα.
Ελλάδα και Τουρκία προσπαθούν να συνεννοηθούν σε θέματα «χαμηλής πολιτικής» από την δεκαετία του 1970 και μερικά από αυτά περιλαμβάνουν την ενίσχυση και διευκόλυνση του διασυνοριακού εμπορίου (οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές), τον τουρισμό, τις περιβαλλοντικές πτυχές και τις τηλεπικοινωνίες. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο Τούρκος ομόλογός του Σεντάτ Ονάλ, συναντιόντουσαν για τρίτη φορά στην Αθήνα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της «Θετικής Ατζέντας» στο διάλογο με την Τουρκία, στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου.
Στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας εκκρεμεί η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του «Enterprise Greece» και του αντίστοιχου φορέα της Τουρκίας «Invest in Turkey», στην αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19, στην πρόοδο της Κοινής Επιτροπής για τον Τουρισμό καθώς και στην επανενεργοποίηση της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής.
Παράλληλα όμως, η Ελλάδα βλέπει να παίρνει σάρκα και οστά ο αμυντικός βραχίονας της ΕΕ κάτι που θεωρείται ότι θα δώσει στην χώρα μας σημαντικές δυνατότητες που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν αλλά κυρίως την αίσθηση της ασφάλειας που έλειπε εδώ και δεκαετίες.
Τέλος, αυτό που ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει τάσεις αποκλεισμού της Τουρκίας από το διεθνές γίγνεσθαι, αλλά θα πρέπει και η Άγκυρα να τείνει χείρα συνεργασίας προς εμάς και να συνειδητοποιήσει ότι βασική μας θέση αποτελεί η προάσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων και το Διεθνές Δίκαιο.