Φωτιά έχει πάρει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την πρόταση σοκ των πιστωτών, η οποία απορρίπτεται κατηγορηματικά. Κύκλοι της κυβέρνησης σημείωναν χαρακτηριστικά ότι η πεντασέλιδη πρόταση που κατέθεσαν οι δανειστές «δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα», βλέποντας ωστόσο «περιθώρια συμβιβασμών έτσι ώστε να είναι δυνατή μια συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα».
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωναν αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι οι δανειστές προσήλθαν στις πολιτικές διαπραγματεύσεις ουσιαστικά με θέσεις και προτάσεις που είχαν απορριφθεί σε επίπεδο Brussels Group
(staff level agreement), υιοθετώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μία μαξιμαλιστική διαπραγματευτική θέση.
Σημεία τριβής και επαφής
Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στο περιεχόμενο της πρότασης έκαναν λόγο για μέτρα όπως αλλαγές στο ΦΠΑ που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2015, με σημαντικές αυξήσεις στην ενέργεια, στην εστίαση και στα φάρμακα, για περικοπές δαπανών στον ασφαλιστικό τομέα κατά 1% του ΑΕΠ για το 2015 και το 2016 και για κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2015.
Ως θετικό σημείο της πρότασης αναγνώρισαν το καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτό το στάδιο η συζήτηση για το χρέος ήταν επιδερμική, καθώς δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ και για τα εργασιακά η πρόταση των θεσμών δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής.
Διαβάστε αναλυτικά εδώ το κρας τεστ των δύο προτάσεων
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως οι επαφές του Πρωθυπουργού αλλά και οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν από σήμερα, αν και πιθανότατα όχι σε επίπεδο Brussels Group, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 14 Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση.
Τέλος, ως προς τη χρονική διάρκεια που θα καλύπτει η ενδεχόμενη συμφωνία, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι οι δανειστές προκρίνουν τη λύση μιας νέας παράτασης κάποιων επιπλέον μηνών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Σενάρια εκλογών και μη πληρωμής του ΔΝΤ
Την ίδια ώρα ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που πίσω από την πρόταση των πιστωτών βλέπουν προσπάθεια ακόμα και πτώσης του Αλέξη Τσίπρα μέσα από το στήσιμο ενός σκηνικού απόλυτου αδιεξόδου και ρήξης. Τούτων δοθέντων, αξιωματούχοι της κυβέρνησης συντηρούν την κουβέντα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς σε περίπτωση επιμονής και αδιαλλαξίας των πιστωτών, εκτιμούν ότι μία τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να έρθει στη Βουλή και να περάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και στη βραδινή του παρέμβαση και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών σε περίπτωση τελεσιγράφου από την πλευρά των δανειστών.
«Αν πιεστούμε για να υπογράψουμε τελεσίγραφο, είναι σαφές ότι δεν το υπογράφουμε και θα ζητήσουμε από το λαό να εκφράσει την άποψή του. Θα προτείνουμε να καταψηφιστεί το τελεσίγραφο και να υπάρξει νέα, καλύτερη συμφωνία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
Παράλληλα, μεγάλο ερώτημα αποτελεί το κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταβάλει τη δόση του ΔΝΤ, καθώς όπως διαμηνυόταν μέχρι χθες, σε περίπτωση που δεν είναι ορατή μία συμφωνία, δεν θα καταβαλόταν, ως ένα ύστατο μέσο πίεσης των πιστωτών. Και αν και η δόση των 300 εκατ. ευρώ υπάρχει, δεν συμβαίνει το ίδιο όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες για το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο, που ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ.
Το σενάριο που έχει διακινηθεί από την πλευρά του ΔΝΤ για «μάζεμα» των δόσεων σε μία στο τέλος του μήνα, ώστε να δοθεί πίστωση χρόνου για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις έχει απορριφθεί μέχρι στιγμής από το κυβερνητικό επιτελείο, αλλά δεδομένων των καταιγιστικών εξελίξεων η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να εξαναγκαστεί στην υιοθέτηση της πρότασης αυτής.
«Πρόκειται περί ειλημμένης κυβερνητικής θέσης, ότι αν δεν υπάρξει προοπτική άμεσης συμφωνίας να δοθεί προτεραιότητα στην πληρωμή μισθών, συντάξεων. Δεν θα διακινδυνεύσει η κυβέρνηση τη λειτουργία των νοσοκομείων, αντί για το ΔΝΤ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.