Στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η αποκατάσταση των ζημιών στην ηλεκτροδότηση στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από την πρόσφατη χιονοκαταιγίδα ήταν γρήγορη τόσο σε σχέση με την σφοδρότητα του φαινομένου, όσο και συγκριτικά με τον περσινό χρόνο από το πέρασμα της “Μήδειας”, όπως και στο Μάτι, μετά τις πυρκαγιές, κατέθεσε στη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Κατά την ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι αυτή η συζήτηση αποτελεί ευκαιρία ώστε να συζητηθούν αυτά τα οποία έχουνε επιτευχθεί στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και αυτά τα οποία πρόκειται να γίνουν από την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί στον ΔΕΔΔΗΕ και στα έργα υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτροδότησης.
Αναφορικώς με την κακοκαιρία ο κ. Σκρέκας, τόνισε πως είναι πραγματικότητα ότι η εξαιρετικής σφοδρότητας χιονόπτωση η οποία έπληξε τη χώρα τις προηγούμενες μέρες, έθεσε στα όριά της την επιχειρησιακή δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό, προκλήθηκαν βλάβες σε 79 γραμμές μέσης τάσης, ενώ στην κορύφωση του φαινομένου είχαμε 200.000 παροχές εκτός ηλεκτροδότησης σε 40 Δήμους της Αττικής. Σε λίγες ώρες και ως το πρωί της Τρίτης, είχαν αποκατασταθεί περίπου του 50% των βλαβών, ενώ με τις προσπάθειες των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ το βράδυ της ίδιας μέρας και εντός 24 ωρών από την έναρξη του φαινομένου, επανήλθε το ρεύμα στο 97,5% των περιπτώσεων και όλα αυτά οφείλω να πω -σημείωσε- με μεγάλη δυσκολία στην πρόσβαση, εξαιτίας βέβαια της σφοδρής χιονόπτωσης. Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι βλάβες, κινητοποιήθηκαν πάνω από 900 άτομα προσωπικό και συνεργεία εκτός από την δύναμη της Αττικής από Πάτρα, Ναύπλιο, ‘Αργος, Εύβοια, Θήβα, Χαλκίδα, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη και από άλλες περιοχές της Ελλάδος. Ενώ παράλληλα υπήρχαν άλλα δυο μέτωπα που είχε προκαλέσει το εξαιρετικής σφοδρότητας φαινόμενο στην κεντρική Ελλάδα και την Εύβοια αλλά και στα νησιά.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι τα νησιά των Σποράδων όπως επίσης η ‘Ανδρος, η Τήνος και η Τζια είχαν ενισχυθεί με επιπλέον δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα και να διασφαλιστεί επάρκεια δυνάμεων ώστε να μην εξαρτόμαστε από το απαγορευτικό απόπλου. Το 2021 οι Σποράδες είχαν μείνει πάνω από 24 ώρες εκτός ηλεκτροδότησης ενώ το 2020 η ‘Ανδρος και η Τήνος είχαν μείνει πάνω από 8 και 12 ώρες αντίστοιχα, ενώ φέτος μόλις ένα ολιγόωρο συμβάν υπήρξε στην ‘Ανδρο, το οποίο αποκαταστάθηκε. Στην Εύβοια και στην κεντρική Ελλάδα υπήρξε φέτος, υπήρξαν εκτεταμένες βλάβες σε μεγάλο πλήθος οικισμών που άφησαν χωρίς ηλεκτροδότηση παράλληλα με την Αττική επιπλέον 30.000 νοικοκυριά. Όμως μέχρι την Τρίτη αργά το βράδυ ξημερώματα Τετάρτης είχε αποκατασταθεί το 99,5% των περιπτώσεων και τα συνεργεία είχαν έρθει να συνδράμουν στην Αττική.
Αφού ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρέθεσε τα στοιχεία αυτά, απευθύνθηκε προς την Αντιπολίτευση λέγοντας: “Αλλά ποιος μπορεί πράγματι, να αξιολογήσει αν ήταν αποτελεσματική η επέμβαση των δυνάμεων του ΔΕΔΔΗΕ στην αποκατάσταση όταν υπήρχαν σποραδικά σημεία τα οποία έμειναν χωρίς ηλεκτρικό τρία και τέσσερα σε εξαιρετικές περιπτώσεις 24ωρα;. Επιτρέψτε μου εδώ να σας πω ότι πέρυσι στη Μήδεια αντιμετώπισαν προβλήματα ηλεκτροδότησης 70.000 νοικοκυριά στην Αττική σε 15 δήμους. Μέσα σε τέσσερις μέρες είχε αποκατασταθεί η παροχή στο 95% των νοικοκυριών ενώ την πέμπτη ημέρα η αποκατάσταση είχε φτάσει στο 99%. Δηλαδή φέτος είχαμε 2,5 φορές περισσότερα σπίτια χωρίς ηλεκτροδότηση και η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στο μισό χρόνο σε σχέση με πέρυσι και με διπλάσιο όγκο χιονόπτωσης”.
Στο ερώτημα για το αν υπήρξαν αστοχίες στην αποκατάσταση και στην διαχείριση των βλαβών, ο κ. Σκρέκας παραδέχθηκε ότι “προφανώς και θα υπήρξαν” και δήλωσε ότι “κανένας δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν υπάρχει έστω και ένα σπίτι το οποίο έχει μείνει τρεις και τέσσερις μέρες χωρίς ηλεκτρικό”. Ωστόσο συμπλήρωσε πως πρέπει να ληφθεί υπόψη το τί παρέλαβε στον ΔΕΔΔΗΕ αυτή η κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια. Ως παράδειγμα ανέφερε την “αντίστοιχη εξαιρετική κατάσταση φαινομένου” όπως χαρακτήρισε την πυρκαγιά στο Μάτι. Εκεί – όπως ενημέρωσε – υπάρχουν 7.500 παροχές και ενώ υπήρξαν ζημιές σε μόλις τρεις γραμμές μέσης τάσης χρειάστηκαν εφτά ολόκληρα 24ωρα για να μπορέσει να πάρει ηλεκτρικό ρεύμα και ο τελευταίος κάτοικος.
“Αυτά για τις συγκρίσεις” είπε και συνέχισε επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεχίζει να προσπαθεί να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση που παρέλαβε τόσο στην κρατική μηχανή, όσο και στους εποπτευόμενους οργανισμούς.
Τι είπε για τον ΔΕΔΔΗΕ
Σχετικώς με ΔΕΔΔΗΕ, είπε ότι για στηριχθεί “το ικανότατο έμψυχο δυναμικό” και να ενισχυθεί και με νέους που θα πάρουν τη σκυτάλη από τους παλιούς, έχουν προκηρυχθεί προσλήψεις 764 ατόμων το 2021 και επιπλέον 370 θέσεις θα προκηρυχθούν το πρώτο τρίμηνο του 2022. Επίσης, ξεκίνησαν 70 έργα ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ για υπογείωση 200 χιλιομέτρων εναέριου δικτύου, πολλά από τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ σε εξέλιξη είναι έργα στη Δυτική Ελλάδα και στα νησιά με προϋπολογισμό 16,5 εκατομμυρίων. Το 2022, έχουν προγραμματιστεί να επενδυθούν 100 εκατομμύρια ευρώ για την υπογείωση 1.000 χιλιομέτρων εναέριου δικτύου και το 2023, 150 εκατομμύρια για την υπογείωση 1.500 χιλιομέτρων εναέριου δικτύου.
“Να σας πω ένα παράδειγμα σε ποια κατάσταση βρισκότανε ο ΔΕΔΔΗΕ όταν τον παραλάβαμε; Δεν είχε στύλους. Το 2018 αγόρασε ο ΔΕΔΔΗΕ 18.700 στύλους. Το 2020, 75.300 στύλους και το 2021 89.600. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχουν αυξηθεί πολύ οι επενδύσεις σε ότι αφορά την αντικατάσταση του εναέριου δικτύου, στον εκσυγχρονισμό του, στις νέες διασυνδέσεις που γίνονται, στην αναβάθμισή του” ανέφερε ο κ. Σκρέκας. Επίσης προσέθεσε πως με νομοθετική ρύθμιση τέθηκε τέλος στο αλαλούμ το οποίο υπήρχε για το ποιος έχει την αρμοδιότητα της κλάδευσης των δέντρων. Ενημέρωσε συγκεκριμένα ότι παραμονές Χριστουγέννων ψηφίστηκε διάταξη με την οποία δίδεται η δυνατότητα στο ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει σε βαθιά κλάδευση σε επικίνδυνους ιστάμενους κορμούς εκατέρωθεν του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας μόνο με γνωστοποίηση 15 ημερών στο οικείο δασαρχείο. “Είδαμε για παράδειγμα ότι στη βόρεια Αττική όπου είχε γίνει βαθιά κλάδευση το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν σχεδόν μηδενικά προβλήματα ενώ πέρυσι εκεί είχε εντοπιστεί ο κύριος όγκος των προβλημάτων” ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Τέλος, ο κ. Σκρέκας ενημέρωσε ότι προχώρησε ο διαγωνισμός προμήθειας 7,7 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών ώστε να μπορούμε να διαπιστώνουμε τελικά ποιος έχει ηλεκτρικό και ποιος δεν έχει διότι, όπως τόνισε αυτή τη στιγμή για να διαπιστώσει κάποιος αν ένα σπίτι ηλεκτροδοτείται πρέπει να το επισκεφτεί. ‘Αυτά παραλάβαμε μετά από πέντε χρόνια που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και αυτά προσπαθούμε να διορθώσουμε πολύ γρήγορα, όπως και κάνουμε” κατέληξε ο αρμόδιος υπουργός.