Μέσα σε ένα δεκαήμερο φωτιά αναμένεται να υπάρξει η οριστική κατάληξη στο ελληνικό ζήτημα, καθώς όπως όλα δείχνουν η Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα δεν θα αποτελέσει τον τερματικό σταθμό του ελληνικού θρίλερ και απλά θα δρομολογήσει άμεσες εξελίξεις με την καταληκτική ημερομηνία να προσδιορίζεται στο τέλος του μήνα, καθώς η Ελλάδα δεν έχει τα χρήματα για τη δόση που πρέπει να καταβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 5 Ιουνίου.
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι το προσχέδιο Γιούνκερ, το οποίο κατά τα άλλα διαψεύσθηκε από όλους, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων και δη της ελληνικής κυβέρνησης που «βλέπει» μία σολομώντεια λύση που μπορεί παράλληλα να ενταχθεί στο πλαίσιο του «έντιμου συμβιβασμού» που επιδιώκει.
Τα «ρέστα» του ο Τσίπρας με Μέρκελ και Ολάντ
Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κορυφώνονται ώστε να προλειανθεί το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα. Εκεί ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει μία οριστική πολιτική λύση σε κορυφαίο επίπεδο ηγετών, μέσα από επαφές τόσο με την γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, όσο και με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.
Την επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών ζήτησαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντησή τους σήμερα στο Βερολίνο, με αφορμή τον «Διάλογο για το Κλίμα».
Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τις επόμενες ημέρες στην Ρίγα, ενώ επισήμαναν ότι «ο χρόνος τρέχει». «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά με μια μακροπρόθεσμη λύση», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος.
«Θα συναντήσουμε τον πρωθυπουργό Τσίπρα στην Ρίγα (στην Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της Ε.Ε.) και θα δούμε τότε αν θα δοθεί η δυνατότητα για συνομιλίες. Οι συνομιλίες πρέπει βεβαίως να επιταχυνθούν. Επιθυμούμε να γίνει ουσιαστική πρόοδος στο πλαίσιο στο οποίο λαμβάνονται αποφάσεις, όπως στο Brussels Group, διότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου προβλέπει να υπάρχει πρόγραμμα ως το τέλος Μαΐου και αυτό είναι απαραίτητο, καθώς η παράταση τελειώνει στο τέλος Ιουνίου. Όλοι ενδιαφερόμαστε να ολοκληρώσουμε ως το τέλος Μαΐου. Όταν θα του μιλήσουμε, σίγουρα θα το θέσουμε», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Πρέπει να επιταχύνουμε, διότι η ημερομηνία του τέλους Μαΐου πλησιάζει γρήγορα. Η Ελλάδα έχει και ανάγκη χρηματοδότησης, η οποία δεν μπορεί πλέον να περιμένει. Πρέπει να βρεθούν πόροι. Θα έχουμε την ευκαιρία, όπως το κάνουμε συχνά, να μιλήσουμε με τον κ. Τσίπρα και στη Ρίγα και εκεί θα μιλήσουμε με μια φωνή», δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε:
«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά θέλουμε και να βρούμε μια μακροπρόθεσμη λύση ώστε να μην έχουμε πάντα αυτή την ανασφάλεια. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων – Ελλάδας και Ε.Ε. – αυτό είναι το πνεύμα το οποίο μας οδηγεί και σίγουρα θα μας οδηγήσει και τις επόμενες ημέρες. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε ως το τέλος Μαΐου να βρίσκονται λύσεις στο τραπέζι».
«Η κυβέρνηση επιθυμεί ενιαία λύση»
Από το κυβερνητικό επιτελείο τονίστηκε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση επιθυμεί ενιαία συμφωνία γεγονός που έχει κατ’ επανάληψη τονίσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, τονιζόταν ότι ο πρωθυπουργός τόνισε, στην ομιλία του στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, ότι με την συμφωνία δεν επιδιώκει «απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα» αλλά να αντιμετωπιστεί «μέσο και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές».
Σε καμία περίπτωση, δηλαδή, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι.
Την ίδια ώρα κύκλοι του Μαξίμου τόνιζαν στη συνέχεια ότι αυτή η λογική, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία. Αντίθετα, με την ενιαία συμφωνία η κυβέρνηση επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για την χώρα.
Οι κυβερνητικοί κύκλοι παρέπεμπαν στην αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στο Συνέδριο του Economist στις 15 Μαΐου 2015 για την συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση και η οποία προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:
– Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
– Να μην υπάρχουν δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα, δηλαδή, που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
– Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.
– Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες».
Προσπαθεί ο Γιούνκερ, ναρκοθετεί ο Σόιμπλε
Παράλληλα, στο κυβερνητικό επιτελείο βλέπουν την ίδια ώρα που ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιχειρεί τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο να αποκλιμακώσει το ελληνικό ζήτημα με την εύρεση μίας λύσης για την Ελλάδα, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να συνεχίζει να ναρκοθετεί τις όποιες προσπάθειες.
«Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα προχωρούν πολύ αργά», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ενώ ο Σόιμπλε μίλησε για «κάποια πρόοδο σε επιμέρους ζητήματα», εξέφρασε τη θέση ότι οι συζητήσεις συνολικά προχωρούν αργά και δεν έχουν φτάσει ακόμη σε καθοριστικό σημείο.
«Οι συνομιλίες εκτυλίσσονται γύρω από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το τρέχον πρόγραμμα και δεν υπάρχει λόγος να γίνεται συζήτηση για ένα «σχέδιο Β» ούτε για τρίτο πακέτο».