Σύντομα, χωρίς καθυστερήσεις και το αργότερο εντός 6 εβδομάδων, θα επανέλθει στην κανονική του λειτουργία το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, το οποίο έχει προσωρινά μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο για τις ανάγκες της πανδημίας. Αυτό διαβεβαίωσε από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΜεΡΑ25, Κλέωντα Γρηγοριάδη, για το θέμα αυτό.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης, η μετατροπή του νοσοκομείου σε εμβολιαστικό κέντρο «έγινε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για να καλύψει τις εμβολιαστικές ανάγκες που υπάρχουν και αφορά μόνο τις απογευματινές εφημερίες.
Δεν είναι μόνιμο μέτρο, ξεκάθαρα, είναι προσωρινό. Το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του ως εμβολιαστικό κέντρο είναι έως έξι εβδομάδες, αυτό είναι το ταβάνι, επειδή τρέχει η αναμνηστική δόση, αλλά η επαναλειτουργία του μπορεί να ξεκινήσει και νωρίτερα, ανάλογα με τους εμβολιαστικές ανάγκες», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.
«Το Παιδιατρικό νοσοκομείο Πεντέλης, κρίθηκε επιχειρησιακά ως η μόνη πρόσφορη και ασφαλής προσωρινή λύση. Καταλαβαίνω τους φόβους και τις ενστάσεις που έχουν εκφραστεί για την επαναλειτουργία του νοσοκομείου, και θέλω ξεκάθαρα να πω από αυτό το βήμα, ότι η μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο τις απογευματινές ώρες, είναι ένα προσωρινό μέτρο, αφορά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με ταβάνι τις έξι εβδομάδες. Ήδη έχουν γίνει 57 προσλήψεις και εκκρεμούν άλλες 13 – και στις επόμενες προσλήψεις θα υπάρξει πλήρης στελέχωσή του και πλήρης λειτουργία του. Ελπίζουμε η κανονική λειτουργία του να έρθει νωρίτερα από τις 6 εβδομάδες. Η ταλαιπωρία από τη δυσλειτουργία του νοσοκομείου, είναι προσωρινή. Αντιλαμβάνομαι την κριτική που γίνεται, δεν λέω ότι είναι παράλογη, ίσως είναι υπερβολική, όμως πολύ σύντομα και χωρίς καθυστέρηση θα επιστρέψει στη κανονική του λειτουργία το νοσοκομείο», ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο κ. Γρηγοριάδης δήλωσε ικανοποιημένος από την διαβεβαίωση του υπουργού Υγείας ότι σύντομα θα επαναλειτουργήσει κανονικά το παιδιατρικό νοσοκομείο Πεντέλης. Ωστόσο, εξέφρασε φόβους για τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «κρύβει πολύ βαθιά την πρόθεση της για ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας».
«Με τόσες συνταξιοδοτήσεις και τόσους νεκρούς λόγω της πανδημίας, πρέπει να δεσμευτείτε για μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών», σημείωσε ο κ. Γρηγοριάδης. Ανταπαντώντας, ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι «για το 2022, έχουν βγει ή θα βγουν οι προκηρύξεις για μόνιμες προσλήψεις, που αφορούν 4.000 θέσεις νοσηλευτών, 900 θέσεις για λοιπό προσωπικό και 700 θέσεις ιατρικού προσωπικού με ενδεχόμενο αυτές να αυξηθούν».
Mάλιστα, «θα υπάρξει αυξημένη μοριοδότηση, συμβατή με το Σύνταγμα, για όσους βρίσκονται ήδη στο σύστημα υγείας και θα εκτιμηθεί ότι έβαλαν πλάτη τις δύσκολες στιγμές», όπως είπε.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των ιατρών
Η ΟΕΝΓΕ, το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών ΕΣΥ, κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση, η οποία «εμμένει στην απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση» για το νοσοκομείο. Υποστήριξε πως τα άλλα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής δέχονται μεγάλη πίεση, λόγω της απόφασης αυτής.
Οι εκπρόσωποι των γιατρών εγείρουν ενστάσεις και για την πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη μετατροπή νοσηλευτριών σε νοσοκομεία Covid, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Σισμανόγλειου. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τρίτη, στάση εργασίας (9:00-12:00) και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου.
Τη διαμαρτυρία στηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το Σισμανόγλειο «για δεύτερη φορά μετατράπηκε σε ειδικό νοσοκομείο κορονοϊού, χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς επαρκή στελέχωση, επιβάλλοντας υπερεργασία και υπερεφημεύρευση στο προσωπικό».
«Να αποκατασταθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στη λειτουργία των νοσοκομείων Σισμανόγλειο και Παίδων Πεντέλης», ζήτησε σήμερα, με επιστολή του στον υπουργό Υγείας, και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).