Έντονο προβληματισμό προκαλεί στο κυβερνητικό επιτελείο η συσπείρωση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης γύρω από το θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με τίτλο «Όχι Μπαλτά στην Παιδεία».
Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό βρίσκονται σε τόσο κομβικό σημείο και φωνές από το εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενες κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα, ζητούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες υπό το βάρος μίας ενδεχόμενης επώδυνης υπαναχώρησης στις απαιτήσεις των δανειστών, νέο πονοκέφαλο προκαλεί στο κυβερνητικό επιτελείο η σύμπλευση Νέας Δημοκρατίας, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ ενάντια στο νόμο Μπαλτά.
Η ανταπόκριση στο κάλεσμα της Τρίτης στο δημοτικό γήπεδο Σπύρος Λούης στο Μαρούσι ήταν αξιοσημείωτα μεγάλη και με ηχηρές παρουσίες τόσο από το χώρο της πανεπιστημιακής κοινότητας, όσο και από τα τρία προαναφερθέντα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το παρών έδωσαν από τη ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Θόδωρος Φορτσάκης κ.α., από το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Εύη Χριστοφιλοπούλου και η Άννα Διαμαντοπούλου και από το «Ποτάμι» ο επικεφαλής Σταύρος Θεοδωράκης.
Στέλεχος της κυβέρνησης σχολίαζε στον απόηχο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Μαρούσι, ότι το μέτωπο ενάντια στον υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, μπορεί εύκολα να αποτελέσει τη βάση μίας οιονεί συμφωνίας για τη δημιουργία ενός αντικυβερνητικού πυλώνα που θα διανθιστεί με τα χαρακτηριστικά ενός «ευρωπαϊκού» και «μεταρρυθμιστικού» μετώπου.
Το θέμα έχει απασχολήσει και την Κουμουνδούρου, που βλέπει ότι παρά τη σαφή δημοσκοπική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ, οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά εύθραυστες και όλα κρέμονται από μία κλωστή, ανάλογα με την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Αυτό που πάντως συζητήθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτό που ως σενάριο έχει διακινηθεί εδώ και καιρό συναρτήσει της θεωρίας της αριστερής παρένθεσης και έχει γίνει γνωστό ως «μνημονιακό μπλοκ» για πρώτη φορά παρουσίασε πραγματικά συγκολλητικά χαρακτηριστικά ενός «μπλοκ».