Ο καιρός στο Σότσι, το παραθαλάσσιο θέρετρο στην Μαύρη Θάλασσα δεν ήταν καθόλου χειμωνιάτικος. Ούτε απ’ ότι φάνηκε και το κλίμα στην εξοχική κατοικία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον Ρώσο Πρόεδρο πάνω από τρεις ώρες και η διάρκεια της συζήτησης αυτής δείχνει ότι είχαν αρκετά να αναλύσουν.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η Αθήνα ποντάρει πολλά στην αναθέρμανση των σχέσεων με την Μόσχα και όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η βασική μας επιδίωξη είναι όταν περάσει η πανδημία Ελλάδα και Ρωσία να αποκτήσουν μια οικονομική συνεργασία η οποία θα χτιστεί μέσα από την δραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων στο ρωσικό έδαφος αλλά και τις επενδύσεις από την Ρωσία στην Ελλάδα.

Αν η σχέση αυτή βασιστεί στην εντιμότητα, τότε δεν έχει να φοβηθεί τίποτα ούτε από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πολλές φορές στην βάση αυτή, ότι «ξέρουμε που ανήκουμε αλλά προστατεύσουμε και την σχέση μας με την Ρωσία».

Ένας άλλος τομέας στον οποίο δίνεται ιδιαίτερη σημασία, άλλωστε έκανε αναφορά και ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος, είναι ο τουρισμός με τους δυο ηγέτες να συμφωνούν ότι ενόψει του καλοκαιριού του 2022 μπορούν να ξαναρχίσουν οι πτήσεις τσάρτερ.

Οι Ρώσοι θεωρούν ότι η κίνηση της Ελλάδας να αποδεχθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού με το ρωσικό Sputnik V ήταν κάτι παραπάνω από κίνηση καλής θέλησης.

Όσον αφορά στα εθνικά μας θέματα αυτό που κρατούν στην Αθήνα είναι ότι ο Πούτιν πήρε ξεκάθαρη θέση για το Κυπριακό, όπου τάσσεται υπέρ μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Για τα ελληνοτουρκικά, λένε ότι το μήνυμα που θέλαμε να στείλουμε στην Άγκυρα εστάλη για ακόμα μια φορά και μπορεί ο Πούτιν να μην έκανε αναφορά αλλά θεωρούν ότι η στάση του δεν έχει αλλάξει καθώς όπως λένε μένει «προσεκτικά ουδέτερος». Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία αφορούν εμάς και την γειτονική χώρα και δεν επιθυμούμε παρέμβαση τρίτων, αλλά ούτε και μας προσφέρθηκε.

Πούτιν και Μητσοτάκης συζήτησαν και για την πορεία της πανδημίας. Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται, κατά πληροφορίες, δικαιωμένη από τις εξελίξεις και δεν προτίθεται να μεταβάλλει τους βασικούς πυλώνες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, στον απόηχο των συμπερασμάτων της εταιρείας Pfizer για τη μετάλλαξη Όμικρον, στην κυβέρνηση θεωρούν πως κεντρικές τους επιλογές, όπως η έγκαιρη πρόσβαση στην αναμνηστική δόση, καθώς και η μείωση της απόστασης από την δεύτερη στην τρίτη δόση στους τρεις από τους 6 μήνες, είναι παρεμβάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τέλος, για το πιο σημαντικό διεθνές ζήτημα αυτή την στιγμή που είναι η ένταση ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία για την Ουκρανία, κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι ήταν πολύ θετική η δίωρη τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν-Πούτιν. «Η Μόσχα», έλεγαν, «γνωρίζει πως ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν επιθυμούν κλιμάκωση της έντασης στο μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς αντιλαμβάνονται πως μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας».