Να αναλάβει την πρωτοβουλία ώστε να πραγματοποιηθεί έλεγχος του κόστους λειτουργίας της ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ, ζήτησε από τον υπουργό Επικρατείας, ο υφυπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Τέρενς Κουίκ, ο οποίος ανέφερε ότι αυτό το εγχείρημα κόστισε στον ελληνικό λαό εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
«Πρέπει να αποδοθεί ακόμη και σε επίπεδο ενός ελέγχου λογιστικού, μια ικανοποίηση απέναντι και στον Έλληνα φορολογούμενο. Ψάχνουμε να βρούμε τα 300 εκατ. για το ΔΝΤ και αυτά πήγαν στη ΝΕΡΙΤ», τόνισε χαρακτηριστικά κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση της Επιτροπής επί του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
Εξάλλου, απευθυνόμενος προς τον Νίκο Παππά, ο κ. Κουίκ τον κάλεσε:
«Δώστε μια μέρα στη δημοσιότητα τον χάρτη της DIGEA για να δείτε τι υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση» και συμπλήρωσε πως πρόκειται για έναν χάρτη που «αφήνει την Ελλάδα των πίσω ορεινών όγκων, όπως τα Πομακοχώρια, μέσα στο απόλυτο μαύρο».
«Και δεν βάζω το θέμα μόνο εθνικά, γιατί, δηλαδή, να βλέπουν τούρκικα κι όχι ελληνικά κανάλια; Λέω ότι το ίδιο συμβαίνει στα νησιά του Αιγαίου, στη Θάσο», εξήγησε.
Ταυτοχρόνως επισήμανε πως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να γίνει κι ο εξορθολογισμός των συχνοτήτων, διότι – όπως είπε- απαγόρευε το ΕΣΡ μαζί με την ΕΕΤΤ την ενίσχυση των ραδιοφωνικών σταθμών στα νησιά, όπως η Λέσβος. «Κι έτσι εκεί έκανε πάρτι η απέναντι πλευρά, ενισχύοντας τους πομπούς της στο μέγιστο δυνατό, μπλοκάροντας τα δικά μας κανάλια», σημείωσε.
Ακόμη ο κ. Κουίκ επεσήμανε την ανάγκη να τακτοποιηθεί το ζήτημα της σύνθεσης του ΕΣΡ, καθώς, όπως υπογράμμισε, η σημερινή του διοίκηση «υπερέβη όλα τα συνταγματικά περιθώρια».
Εισηγήθηκε δε την καθιέρωση ενός τιμοκαταλόγου που θα εξορθολογίζει τα πρόστιμα, καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί να τιμολογείται με το ίδιο ποινολόγιο ένα μητροπολιτικό κανάλι κι ένας περιφερειακός σταθμός και πλέον «πρέπει να τελειώσει η οικονομική εξόντωση, ιδίως των περιφερειακών Μέσων».
Καταλήγοντας ο κ. Κουίκ, επεσήμανε πως με το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, γίνεται πράξη η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ και ζήτησε να «ανέβει πρώτος ο διακόπτης της ΕΡΤ 3», που πρώτος κατέβηκε τον Ιούνιο του 2013.