Τα πρώτα βήματα για τις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει στο δημόσιο τομέα το προσεχές χρονικό διάστημα η κυβέρνηση δείχνουν οι σημερινές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, προτεραιότητα δίνεται στην αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών, ενώ τα περιφερειακά αεροδρόμια θα παραχωρηθούν ύστερα από μελέτη σε ιδιώτες, στα πρότυπα λειτουργίας του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Δηλαδή, οι ιδιώτες θα αποκτήσουν μειοψηφικό πακέτο μετοχών στην εταιρεία που θα δημιουργηθεί, καθώς το πλειοψηφικό πακέτο θα κρατήσει το Δημόσιο, ενώ θα αναλάβουν και το μάνατζμεντ με συμβάσεις παραχώρησης, με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών, του εξοπλισμού και των υπηρεσιών.

Ακόμη, στους δήμους περνούν όλα τα στάδια και γήπεδα. Εξαιρείται το ΟΑΚΑ, ενώ το ταεκβοντό στο Φάληρο θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες για τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου.

Αποφασίστηκε, επίσης, η κατάργηση της Αγροφυλακής και όλο το προσωπικό της θα μεταταχθεί σε δασικές υπηρεσίες. Για το ζήτημα που προέκυψε με τους πιλότους της πρώην Ολυμπιακής που μετατάσσονται στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, θα συγκροτηθεί υπηρεσιακό συμβούλιο που θα αποφασίσει πόσοι από αυτούς χρειάζονται πραγματικά στην ΥΠΑ και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Οι εποχικοί πυροσβέστες πλέον δεν θα εργάζονται με οκτάμηνες συμβάσεις, αλλά με καθεστώς πενταετούς θητείας και θα έχουν την ονομασία «Επικουρικοί Πυροσβέστες».

Για τις προτεραιότητες που θέτει το Μνημόνιο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέλυσε όσα πρέπει να γίνουν τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ πλέον σε κάθε υπουργείο θα υπάρχουν οικονομικοί ελεγκτές – είτε από τις υπηρεσίες κάθε υπουργείου είτε ως εμπειρογνώμονες του υπουργείου Οικονομικών – οι οποίοι θα ελέγχουν και τεχνικά την πορεία εκτέλεσης του Μνημονίου, αλλά και τις επιμέρους δαπάνες.

Μιλώντας στους υπουργούς του, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα και με αποφασιστικότητα οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, καθώς – όπως είπε – το 2011 είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών και της ανάπτυξης, για να βγει η οικονομία από την ύφεση.

Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε, εξάλλου, ότι θα αναλάβει προσωπικά το συντονισμό των υπουργών και του κυβερνητικού έργου και γι’ αυτό ζήτησε από τα στελέχη του συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να αξιολογηθούν και να οριστούν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης το προσεχές χρονικό διάστημα, τις οποίες θα αναλάβει να επιβλέπει ο Θόδωρος Πάγκαλος.

Ενημερώνοντας τους συναδέλφους του για την κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για τα έσοδα από την περαίωση, τα οποία, ωστόσο, είναι και πάλι αρκετά χαμηλότερα από το ποσό που είχε αρχικά προϋπολογιστεί, αλλά πολύ υψηλότερα από τα ποσά που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες.