Το σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα που προκαλεί απώλειες στα κρατικά ταμεία ύψους 600 εκατ. ευρώ το χρόνο περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση της νέας καμπάνιας ενημέρωσης για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων από την εταιρεία «Παπαστράτος».
Αποκαλυπτικά για την ανοιχτή πληγή του λαθρεμπορίου που πλήττει την οικονομία και την κοινωνία είναι τα στοιχεία που ανέφερε ο υπουργός σύμφωνα με τα οποία
- 1 στα 4 πακέτα τσιγάρων που πωλούνται σήμερα στην Ελλάδα είναι παράνομο καθώς το 22,4% των τσιγάρων που καταναλώνονται είναι λαθραία κατατάσσοντας τη χώρας στη δεύτερη θέση στην ΕΕ όπου το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 7,8% και οι συνολικές απώλειες το 2020 έφθασαν στα 34,2 δισ. ευρώ
- σε ετήσια βάση χάνονται από τα δημόσια ταμεία περίπου 600 εκ. ευρώ
- την τετραετία 2015-2018, χάθηκαν 2,5 δισ. ευρώ.
Όπως τόνισε ο υπουργός πέραν των απωλειών στα δημόσια έσοδα το παράνομο εμπόριο χρηματοδοτεί άλλες μορφές εγκληματικών οργανώσεων και έχει αρνητικό αντίκτυπο σε θέσεις εργασίας και στην ασφάλεια των πολιτών ενώ αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία.
Σύμφωνα με τον κ. Σταικούρα το κυβερνητικό σχέδιο για την περιστολή του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων εδράζεται σε 5 πυλώνες:
1ος Πυλώνας: Αναβαθμίστηκε το υφιστάμενο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο και επεκτάθηκαν οι αρμοδιότητές του σε προϊόντα φόρου κατανάλωσης, όπως είναι ο καφές και τα καπνικά.
2ος Πυλώνας: Προβλέφθηκε η διασύνδεση και δια-λειτουργικότητα του εθνικού Ενιαίου Κεντρικού Μητρώου Εφοδιαστικής Αλυσίδας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών με το πληροφοριακό σύστημα του Μητρώου Ιχνηλασιμότητας Καπνικών Προϊόντων.
3ος Πυλώνας: Βελτιώθηκε το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τα μέτρα δέουσας επιμέλειας των εταιρειών καπνικών προϊόντων.
4ος Πυλώνας: Αυστηροποιήθηκε το πλαίσιο των προβλεπόμενων ποινών φυλάκισης και κάθειρξης για το αδίκημα της λαθρεμπορίας.
5ος Πυλώνας: Κυρώθηκε το διεθνές Πρωτόκολλο για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού της Σύμβασης-Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνού. Μία κύρωση με ιδιαίτερη συμβολική και ουσιαστική σημασία, καθότι αποτελεί τη βάση για διακρατική συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον κρίσιμο τομέα του ελέγχου για τον εντοπισμό του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων και την περιστολή της λαθρεμπορίας.