Παρεμβάσεις που αφορούν την πορεία αποκατάστασης των προβλημάτων και των ζημιών που προκάλεσαν οι φωτιές του περασμένου καλοκαιριού στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, πραγματοποίησαν την Τετάρτη (10/11) κυβερνητικά στελέχη κατά την διάρκεια της σύσκεψης που διεξήχθη στο δημαρχείο της πόλης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στάθηκε στους δύο άξονες για την «αποκατάσταση και ανάπτυξη» σημειώνοντας πως έχει ήδη διατεθεί μεγάλη χρηματοδοτική βοήθεια στην τοπική αυτοδιοίκηση. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να συνδράμουμε για την αποκατάσταση των ζημιών», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η στήριξη «θα είναι διαρκής, μέχρι να κλείσουν όλες οι πληγές».
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Στέλιος Πέτσας μεταξύ άλλων είπε πως έχουν βρεθεί πόροι για ουσιαστικά περιφερειακά έργα αγροτικής οδοποιίας 45 χιλιομέτρων, που θα συνδέουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους με τα χωράφια τους ή τα ποιμνιοστάσιά τους, αλλά και για έργα διαχείρισης λυμάτων και ύδρευσης.
«Έχουμε δημιουργήσει έναν μηχανισμό ωρίμανσης έργων στρατηγικής σημασίας»
Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες για έργα, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ανέφερε ότι «έχουμε δημιουργήσει έναν μηχανισμό ωρίμανσης έργων στρατηγικής σημασίας και μπορούμε πια ως κυβέρνηση, κεντρικά και σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, να αναθέσουμε στον φορέα ωρίμανσης τέτοια έργα και στο μελετητικό κομμάτι και στο κομμάτι της υλοποίησης».
Αναφερόμενος στις δράσεις για την προστασία της περιοχής από μελλοντικές φυσικές καταστροφές, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε πως «το συνολικό κόστος των αντιδιαβρωτικών έργων θα φτάσει περίπου τα 4 εκατομμύρια ευρώ και ήδη έχουν πιστωθεί τα 2,7 εκατομμύρια».
«Τα έργα αυτά» όπως είπε, «είναι κορμοδέματα, κορμοφράγματα, κλαδοπλέγματα, όπως επίσης και μικρά ξυλοφράγματα επτά τετραγωνικών μέτρων για να συγκρατήσουν χώματα και να μειώσουν την απορροή των νερών στις λεκάνες και στις μικροχαράδρες» σημειώνοντας: «Τα έργα ήδη προχωρούν».
Στο σκέλος της αναβάθμισης των πολιτιστικών υποδομών και της ευρύτερης στρατηγικής ανάπλασης της περιοχής, η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι «έχει ξεκινήσει η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου» και παράλληλα βρίσκεται στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα απόλυτα ώριμο έργο «που αφορά την αποκατάσταση των ρωμαϊκών μνημείων, που σημαίνει προσθήκη περίπου έξι στρεμμάτων νέου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, άρα παράταση της παραμονής των επισκεπτών».
Συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση για να πάνε δασοπυροσβέστες να εκπαιδευτούν
Από την πλευρά του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της πυροπροστασίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ξεκινήσαμε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση και θα πάνε δασοπυροσβέστες για να εκπαιδευτούν, ενώ πρέπει να αυξηθούν οι αντιπυρικές ζώνες και να γίνει καλή προετοιμασία όσον αφορά τον καθαρισμό των τοπικών δασών».
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφέρθηκε στον νέο μηχανισμό αρωγής προς τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, ενώ προανήγγειλε την παροχή στήριξης σε ελαιοπαραγωγούς σε όλη τη χώρα.
Στη σύσκεψη μίλησε επίσης ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο όποιος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ότι οι αποζημιώσεις θα δικαιώσουν τις προσδοκίες και είμαστε σε θέση αυτή την ώρα ο ΕΛΓΑ να μπορεί να πληρώνει στο 100% της αξίας των αποζημιώσεων μέσα στο χρόνο στον οποίο συνέβησαν και όχι να υπάρχουν οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, οι βουλευτές Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Κώστας Τζαβάρας και Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νικόλαος Κοροβέσης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γεώργιος Γεωργιόπουλος, και ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας.