Συνέχεια στην αντιπαράθεσή του με τον Νίκο Ρωμανιά και την κυβέρνηση, έδωσε σήμερα ο τέως υπουργός Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ και ο Χρήστος Σταϊκούρας αμφισβήτησε ευθέως τη δημοσιονομική τεκμηρίωση του νομοσχεδίου.
Στην παρέμβασή του για το νομοσχέδιο, ο κ. Βρούτσης προκάλεσε την κυβέρνηση να ανακοινώσει αυξήσεις στις συντάξεις, εάν όντως θεωρεί πως οι αναλογιστικές μελέτες για το Ασφαλιστικό βασίστηκαν σε ψευδή στοιχεία, όπως είχε ισχυριστεί ο γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης, Ν. Ρωμανιάς: «Εφόσον υπάρχουν κρυμμένα χρήματα, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα: Καταθέστε τροπολογία σήμερα και αυξήστε τις συντάξεις! Αν δεν το κάνετε αυτό, εμπαίζετε τους ανθρώπους προεκλογικά και μετεκλογικά» ανέφερε ο τέως υπουργός Εργασίας, επαναλαμβάνοντας πως η Εθνική Αναλογιστική Αρχή κινείται στο πλαίσιο των κανόνων και των οδηγιών της Κομισιόν, «χωρίς παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις υπουργών».
«Μου προκαλεί πραγματικά εντύπωση που ο υπουργός Εργασίας, που με τον νόμο 4092 /2012 και τις κυβερνήσεις που στήριξε, οδήγησε σε σφαγιασμό των συντάξεων από 25 έως 50%, καλεί την κυβέρνηση να δώσει αυξήσεις στους συνταξιούχους και να αποκαταστήσει τη σφαγή που έκανε. Είναι στη σφαίρα του παραλόγου!» απάντησε ο αρμόδιος υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης.
«Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι, πριν αποκαταστήσει την παλιά καταστροφή, να σώσει τους συνταξιούχους απ’ την καταστροφή που είχατε προϋπολογίσει για φέτος» συνέχισε ο κ. Στρατούλης. «Αν υλοποιούσαμε ως κυβέρνηση απ’ τη μέρα που αναλάβαμε, ό,τι είχε προγραμματίσει η προηγούμενη, θα έπρεπε να κάνουμε 15% μείωση των επικουρικών συντάξεων, να αφαιρέσουμε 398 εκατ. ευρώ (όπως γράφεται στον προϋπολογισμό) και να αυστηροποιήσουμε τα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ, ώστε να μειωθεί η δαπάνη του κατά 100 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, υπογράψαμε την εγκύκλιο να δοθεί το ΕΚΑΣ με τα περσινά κριτήρια. Για να μην πούμε για τον νέο μαθηματικό τύπο για το εφάπαξ, που θα μετέτρεπε εφάπαξ των 28.000 έως 35.000 ευρώ, σε εφάπαξ 3.500 ευρώ για δουλειά και εισφορές μιας ζωής! Εμείς παγώσαμε την εφαρμογή του τύπου και προτεραιότητά μας είναι να τον βελτιώσουμε».
«Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας από κανένα κόμμα που να έχει το πλεονέκτημα της ευαισθησίας απέναντι στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους» επανήλθε ο Γ. Βρούτσης. «Αυτό που είπε ο κ. Στρατούλης κοστίζει 810 εκατ. ευρώ, ετησίως. Αν όμως η κυβέρνηση δεν νομοθετήσει την κατάργησή του, οι παρακρατήσεις θα έρθουν αυτόματα» υπενθύμισε.
«Μόλις τώρα ο κ. Βρούτσης ομολόγησε πως αν εφαρμόσουμε τις μνημονιακές διατάξεις, θα έπρεπε να προβούμε σε μειώσεις 810 εκατ. ευρώ. Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη, ούτε εσάς, ούτε της Τρόικας. Από τότε που αναλάβαμε κυβέρνηση, μειώσεις τέλος!» υποστήριξε ο Δ. Στρατούλης.
Άλλο επιχείρημα του τέως υπουργού Εργασίας ήταν πως με το νομοσχέδιο «νομιμοποιείται η χωρίς μισθό και ανασφάλιστη εργασία», καθώς στο άρθρο 24 προβλέπεται για τους υπουργούς η χρησιμοποίηση εθελοντών συμβούλων χωρίς αμοιβή, παρά μονάχα με την καταβολή των οδοιπορικών τους.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε διακρίνει στη διάταξη «τακτοποίηση κομματικών φίλων στα γραφεία της εξουσίας και τίποτα παραπάνω». Ο Γιάννης Βρούτσης από πλευράς του, έκανε λόγο για «επαίσχυντη και πρωτοφανή διάταξη, που βαφτίζει τα οδοιπορικά “μισθό”, αλλάζει το εργατικό δίκαιο και δημιουργεί εργαζόμενους χωρίς μισθό και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Έτσι θα πολεμήσετε την ανεργία; Με τέτοιες μεθοδεύσεις;» παρατήρησε.
«Όποιος θέλει ν’ ανοίξει αυτά τα ζητήματα, θα τύχει της κατάλληλης απάντησης» αποκρίθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. «Προετοιμαστείτε κι εσείς ενόψει της Ολομέλειας, αν θέλουμε να τ’ ανοίξουμε, να δούμε το πώς δίνονταν εν μέσω της κρίσης, δεκάρικα και εικοσάρικα και πενηντάρικα σε χιλιάδες ευρώ, σε ανθρώπους επί συμβάσει για συγκεκριμένο έργο, πέρα από κάθε επετηρίδα, υπαλληλική και εργασιακή σχέση».
Επί της ουσίας, ο κ. Βούτσης, έκανε λόγο για «δύο σχολές σκέψης»: Η μία αξιοποιεί «ένα τεράστιο κύμα εθελοντισμού και λαϊκής συμμετοχής, που κράτησε όρθια σε έναν βαθμό, την κοινωνία μας», ενώ η άλλη «αναπαρήγαγε στο σύνολό της, όλες τις ασθένειες και τα προβλήματα που υπήρχαν το διάστημα πριν την κρίση, με στρατιές συμβούλων και μετακλητών που καταπίεζαν τους υπαλλήλους και το διοικητικό προσωπικό».
Τη σκυτάλη της αμφισβήτησης του νομοσχεδίου έλαβε μετά τον Γιάννη Βρούτση ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος τόνισε πως οι ρυθμίσεις του είναι μικρότερης εμβέλειας σε σχέση με τις πολυάριθμες υποσχέσεις της κυβέρνησης. «Δύο δισεκατομμύρια ευρώ κοστολογείτο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ενώ το νομοσχέδιο δίνει 200 εκατ. ευρώ. Η προηγούμενη κυβέρνηση μάλιστα αφιέρωσε υπερδιπλάσιο ποσό 550 εκατ. ευρώ για τη στήριξη πολιτών και νοικοκυριών» υπενθύμισε ο βουλευτής της ΝΔ.
Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε τα επιχειρήματα που είχε θίξει και το «Ποτάμι», χθες, δια της Α. Λυμπεράκη, διαπιστώνοντας αναντιστοιχία ανάμεσα στην επιστολή Βαρουφάκη στο Eurogroup και στην κοστολόγηση του νομοσχεδίου: «Ο υπουργός Οικονομικών, μιλά στην επιστολή του για δαπάνες σίτισης 300.000 νοικοκυριών με κόστος 270 εκατ. ευρώ, ενώ στο νομοσχέδιο προβλέπεται δαπάνη 137,7 εκατ. ευρώ. Δεν βγαίνουν οι αριθμοί» διαπίστωσε ο βουλευτής.
«Από τη νέα δομή της κυβέρνησης, όχι μόνον δεν θα προκύψει δημοσιονομική ωφέλεια, αλλά θα προκύψει και αύξηση της δημόσιας δαπάνης και αν η κυβέρνηση ρωτήσει τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, θα το επιβεβαιώσουν» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.
«Θα ωφεληθούν 300.000 φυσικά πρόσωπα ή 153.000 νοικοκυριά. Αν το πολλαπλασιάσετε, θα βρείτε τα 137 εκατ. ευρώ» απάντησε η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
«Ο κ. Βαρουφάκης άλλα αναφέρει στην επιστολή του» επέμεινε ο βουλευτής της ΝΔ.
«Η επιχειρηματολογία σας είναι ευτελής. Αν είστε εσείς ο θεματοφύλακας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, σας ευχαριστούμε και μας λέτε πώς δεν δίνουμε 2 δισ. ευρώ στον πρώτο μήνα, με άδεια τα ταμεία που αφήσατε!» ανταπάντησε οργισμένη η κ. Φωτίου.