Τη χώρα μας επισκέπτεται σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μάρκ Ρούτε, ο οποίος στις 8 το απόγευμα αναμένεται να διαβεί το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με επίκεντρο το μεταναστευτικό, την ενεργειακή κρίση και την πανδημία που σε αυτή τη φάση πανευρωπαϊκά βρίσκεται σε έξαρση και αναγκάζει τις κυβερνήσεις να αυστηροποιήσουν τις πολιτικές τους, προκειμένου να πείσουν τους ανεμβολίαστους να κλείσουν άμεσα ραντεβού για να εμβολιαστούν.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Οι δύο ηγέτες θα επαναβεβαιώσουν την καλή σχέση των δύο χωρών, καθώς στόχος είναι να δοθεί περαιτέρω ώθηση στις διμερείς σχέσεις Ολλανδίας – Ελλάδας με νέες συνεργασίες στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Επισημαίνεται ότι η Ολλανδία το 2020 βρέθηκε στη 1η θέση μεταξύ των χωρών με άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, με άντληση € 5,9 δισ. ευρώ και μερίδιο 17,4% επί του συνολικού επενδυτικού αποθέματος.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο ο ολλανδικός όμιλος Ten Brinke μέσω της θυγατρικής του Ten Brinke Hellas υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα στην ελληνική αγορά της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ακινήτων υψηλής ζήτησης, όπως για παράδειγμα τα εμπορικά πάρκα.
«Συμμαχία» για το Σύμφωνο Σταθερότητας
Μεταξύ άλλων η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αναμένεται να απασχολήσει τους δύο ηγέτες, με στόχο να διατηρηθεί υπό έλεγχο το έλλειμμα και το επίπεδο χρέους των χωρών της Ε.Ε. Και μπορεί η Ολλανδία να είναι χώρα του Βορρά, ωστόσο οι συμμαχίες για την Ελλάδα είναι απαραίτητες, καθώς οι πληγές από τη σκληρή λιτότητα των προηγούμενων χρόνων είναι νωπές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωτοστατεί σε μια πρωτοβουλία των χωρών του Νότου που ζητούν να αξιοποιηθεί η συγκυρία, ώστε να βελτιωθεί στα σημεία το σύμφωνο σταθερότητας δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία στις δημοσιονομικές κινήσεις των κρατών-μελών.
Οι ολλανδικές φρεγάτες
Και στο αμυντικό πεδίο αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ολλανδικές φρεγάτες τύπου «Μ» αποτελούσαν την ολλανδική πρόταση για το πρόγραμμα της λεγόμενης «ενδιαμέσου λύσεως» του ευρύτερου προγράμματος προσκτήσεως φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού που «κλείδωσε» με την γαλλική αμυντική συμφωνία. Η υπογραφή του LOI μεταξύ Ελλάδος – Ολλανδίας σημαίνει αφενός ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είναι σε προχωρημένο επίπεδο, καθώς υπό συζήτηση είναι η τιμή τους, ενώ η χώρα μας αποκτά έτσι προτεραιότητα έναντι άλλων ανταγωνιστριών χωρών.
Θετικό ενδιαφέρον από το Πολεμικό Ναυτικό υπάρχει και για τα ναρκοθηρευτικά τύπου «Alkmaar», τα οποία προσφέρουν επιχειρησιακό έργο, ενώ παράλληλα με χαμηλά κόστη καλύπτουν άμεσες διεθνείς παρουσίες για το ΠΝ και κατ’ επέκταση για τη χώρα.
Σημειώνεται ότι, η επίσκεψη είναι ανταποδοτική εκείνης του Έλληνα πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο του 2019, στην Ολλανδία, ενώ μετά την Αθήνα ο Μαρκ Ρούτε αναμένεται να επισκεφθεί τα Τίρανα και τα Σκόπια, περιοχές στις οποίες η Χάγη επιθυμεί να ενισχύσει την επιχειρηματική παρουσία της.