Τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιστημονικής επιτροπής που θα μελετήσει και θα προτείνει τροποποιήσεις στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία, και ιδιαίτερα για τις «γυναικοκτονίες» προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας.
Κατά την επεξεργασία, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, του νομοσχεδίου του σχετικά με «τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» ο κ. Τσιάρας συντάχθηκε με τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων σχετικά με τις «γυναικοκτονίες», τονίζοντας ότι δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση.
«Το θέμα των γυναικοκτονιών, ένας όρος που και εγώ έχω χρησιμοποιήσει, είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα και μας προβληματίζει ιδιαίτερα η συχνότητά του. Είναι ένα ζήτημα που θέλει ολιστική αντιμετώπιση, γιατί δεν είναι θέμα μόνο ενός Ποινικού Κώδικα αλλά και του πώς μπορεί αυτό το φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση, να αντιμετωπιστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σε πολύ μικρό διάστημα θα προτείνω τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την ενδοοικογενειακή βία που θα προτείνει τροποποιήσεις, οι οποίες θα είναι όμως με ευαισθητοποίηση και στη σωστή κατεύθυνση, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το απολύτως απαράδεκτο φαινόμενο, που δημιουργεί συνθήκες που μας γυρίζουν πίσω στο παρελθόν. Είναι ένα φαινόμενο απαράδεκτο να συμβαίνει» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας.
Νέος Ποινικός Κώδικας: Τι προβλέπει για τις γυναικοκτονίες και την επικίνδυνη οδήγηση
Για τις ποινές που θα προβλέπει ο νόμος για τις γυναικοκτονίες -που συγκλονίζουν τη χώρα όλο και συχνότερα- αλλά και για την επικίνδυνη οδήγηση -με αφορμή τον θάνατο του 47χρονου ντελιβερά στη Θεσσαλονίκη- μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Κώστας Τσιάρας το σχέδιο των αλλαγών του νέου Ποινικού Κώδικα, το οποίο περιλαμβάνει αυστηροποίηση ποινών, αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Γενικά, εξήγησε ο κ. Τσιάρας, πως η αυστηροποίηση των ποινών αποτελεί μία «πολύ δύσκολη άσκηση ισορροπίας», ανάμεσα στη φιλοσοφία που υπάρχει στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης για σχετικά χαμηλές σχετικά ποινές και “δεύτερη ευκαιρία” σε όλους τους ανθρώπους που έχουν μια παραβατική συμπεριφορά, και από την άλλη πλευρά «στο δικαίωμα του Έλληνα πολίτη να αισθανθεί ασφαλής και να μη βλέπει κακοποιούς ή παραβάτες να μην τιμωρούνται καν».
Αναφερόμενος στις γυναικοκτονίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε πως «είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό» και δεν έκρυψε ότι το φαινόμενο έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό. Το νομοθετικό πλαίσιο για αυτές τις περιπτώσεις, σημείωσε, «δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση». «Για την ανθρωποκτονία υπάρχει μόνο μία ποινή, τα ισόβια», δήλωσε.
Σχολιάζοντας την επισήμανση του Γιώργου Παπαδάκη, πως τα ισόβια δεν είναι ισόβια, ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε πως «με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, θα τιμωρούνται με πολύ μεγαλύτερο χρόνο έκτισης ποινής», εξηγώντας ότι για να καταθέσει κάποιος αίτημα αποφυλάκισης θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 19 χρόνια κάθειρξης.
Τέλος, ο υπουργός τόνισε πως στον νέο Ποινικό Κώδικα θα υπάρχει πρόβλεψη για την επικίνδυνη οδήγηση που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει ατύχημα, να τιμωρείται πάρα πολύ αυστηρά.