Στο ζήτημα της εγκυρότητας νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν στη Βουλή απουσία των έγκλειστων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, θέμα το οποίο έθιξε η πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρθηκε σήμερα ο συνταγματολόγος και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος.
«Από συνταγματική άποψη ο μόνος ο οποίος δικαιούται να ελέγξει αν υπήρξε ή δεν υπήρξε απαραίτητη πλειοψηφία για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου ή μιας πρότασης νόμου στη Βουλή είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν εκδίδει και δημοσιεύει το νομοσχέδιο, ως νόμο του κράτους στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με την προσυπογραφή του αρμόδιου υπουργού. Τα δικαστήρια από κει και πέρα δεν ελέγχουν τις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλής. Αν λοιπόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στηριζόμενος προφανώς στη διαβεβαίωση που του έδωσε το προεδρείο της Βουλής ότι ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με την απαιτούμενη πλειοψηφία, και υποτίθεται έχοντας διενεργήσει ο ίδιος τον έλεγχο που μπορεί να διενεργήσει για θέματα τέτοια τυπικής αντισυνταγματικότητας, έχει υπογράψει το νομοσχέδιο και το νομοσχέδιο έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ως νόμος του κράτους, από κει και πέρα δεν τίθεται θέμα από συνταγματική άποψη», τόνισε ο κ. Χρυσόγονος, μιλώντας στον Real FM.
«Κανείς δεν μπορεί να το ελέγξει, τελείωσε ουσιαστικά. Τώρα αν κάποιος θεσμικός παράγοντας δημοσίου βίου θέτει το ζήτημα αυτό τίθεται από πολιτική άποψη, αλλά θέμα ακυρότητας έναντι πάντων δεν υπάρχει. Με λίγα λόγια αν η Βουλή θέλει να καταργήσει αυτά τα νομοσχέδια πρέπει να ψηφίσει καταργητικό νόμο», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «πολλά νομοσχέδια ψηφίζονται στην πραγματικότητα, να μην σας πω τα περισσότερα, με πλειοψηφία κάτω της απαιτούμενης διότι το Σύνταγμα απαιτεί στο άρθρο 67 για να αποφασίσει η Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων η οποία δεν μπορεί να είναι κάτω του ¼ του όλου αριθμού των βουλευτών. Θεωρητικά δηλαδή κάθε νόμος δεν μπορεί να ψηφίζεται με λιγότερες από 75 θετικές ψήφους. Στην πραγματικότητα τα περισσότερα νομοσχέδια ψηφίζονται μεταμεσονύκτιες ώρες στη Βουλή με παρόντες 5-10-20 βουλευτές. Άρα αν ξεκινούσαμε τέτοιο θέμα δεν θα μας έμενε νόμος για νόμος. Από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δεν μπορεί να το ελέγξουν τα δικαστήρια».